România a ocupat locul 3 la Competiţia Internaţională Finlandia Vodka Cup

Aurel Talpău, cel mai bun barman român de mixologie ales în urma preselecţiei locale Finlandia Vodka Cup, a depăşit aşteptările cunoscătorilor în domeniu şi a impresionat juriul din Finlanda unde a câştigat locul 3 la Competiţia Internaţională care a avut loc în luna februarie in Kitilla (Laponia).

Cupa Finlandia Vodka este provocarea pe care Finlandia a lansat-o barmanilor din întreaga lume, sub forma unui concurs de mixologie – arta de a mixa ÅŸi prepara băuturi. CompetiÅ£ia s-a derulat iniÅ£ial în Finlanda doar la nivel naÅ£ional, începând cu 1992. Ulterior, Finlandia Vodka Cup s-a transformat într-o competiÅ£ie internaÅ£ională, ajungând astăzi la a unsprezecea ediÅ£ie derulată la nivel mondial. Evenimentul se bucură de o apreciere deosebită în rândurile pasionaÅ£ilor din întreaga lume ÅŸi a devenit un punct de reper al industriei.

După ce a convins juriul din România, Aurel Talpău a reuşit să se facă remarcat şi în faţa celor mai pretenţioşi examinatori internaţionali de cocktail-uri. Misiunea nu a fost deloc una uşoară pentru talentatul român care, pe lângă gusturile inedite ale cocktailurilor sale, a trebuit să acorde o atenţie deosebită aromei şi aspectului cocktailurilor, calităţi care au contat în etapa de jurizare.

Etapa preliminară, desfăşurată în ţara noastră, a urmat acelaşi trend pozitiv, fiind din ce în ce mai apreciată de profesioniştii din România. Numărul competitorilor s-a aflat într-o permanentă creştere, astfel că în acest an au participat 36 dintre cei mai renumiţi barmani romani. Cunoscători ai secretelor unei băuturi perfecte, mixologii autohtoni au trăit o experienţă inedită la Predeal, întrecându-se în mixuri care mai de care mai sofisticate. La finalul celor trei zile de competiţie desfăşurate sub forma unei misiuni pentru alegerea Agentului 011 – Licence to mix, Aurel Talpău a fost desemnat drept câştigător al acestui eveniment savuros.

Competiţia finală internaţională Finlandia Vodka Cup s-a desfasurat in Kittila, Finlanda, loc de origine al mărcii, într-un decor impresionant. Deşi erau înconjuraţi de gheaţă, cei 29 de barmani au învins temperaturile foarte scăzute demonstrând încă o dată pasiunea pe care o au pentru arta mixologiei. Concursul a avut loc intr-un dom de zapadă şi gheaţă, special construit pentru acest eveniment impresionant. Gheaţa folosită la construirea cupolei a fost tăiată din râul din apropiere şi şlefuită manual. Din cauza temperaturilor scăzute din interiorul cupolei (de 10 m înălţime şi cu diametrul de 16 m) băuturile reacţionau într-un mod diferit faţă de cum reacţionează la temperaturi normale, fapt care le-a îngreunat munca barmanilor.
Probele concursului au urmat aceleaşi criterii ca şi în România: aperitif, long drink şi quick mix.

Colegii de podium ai lui Aurel sunt Stephen Hinz din Germania, ocupantul locului doi, şi Raditya Dimas din Dubai care a obţinut cumulat cel mai înalt punctaj din competiţie: 298 puncte din 312 pentru cele trei probe din concurs: aperitif, long drink si „Quick Mix”. „ Sunt foarte mândru că am câştigat” a declarat Dimas, născut în Indonesia, dar care în prezent îşi desfăşoară activitatea în Dubai. ”Nu mi-am imaginat că voi câştiga vreodată chiar aici, în Finlada care este o ţară superbă! In plus este prima dată în viaţa mea când văd zăpadă! a fost dorinţa mea cea mai mare atâta timp cât mă trag dintr-o zonă tropicală” a mai afirmat ocupantul locului întâi.

Pe lângă concursul propriu-zis, participanţii au luat parte la un training în arta mixologiei susţinut de Soul Shakers (UK) însă au avut parte şi de relaxare şi experienţe specifice Laponiei. Printre cele mai interesante provocări a fost aceea de a reconstitui sigla Finlandia, din lumânări decorative, direct pe zăpadă.

Pentru mai multe informaţii:
Finlandia Vodka : Mihail Stanciu, Brand Manager, mihail_stanciu@b-f.com

Wunderman Romania: Nicoleta Golai, PR Manager, nicoleta.golai@wunderman.com