Revista Art Out lanseaza numarul 5!

 

 

Art Out – revistă de artă, arhitectură, patrimoniu şi restaurare

Art Out – Libertate, interpretare, actual.

Revista Art Out lansează numărul 5!

 

Numarul 5 al revistei este disponibil online aici: www.artout.ro.

 

Luna mai este, poate, marcată la nivel internaţional de deschiderea Monumenta 2011, care a avut loc la Grand Palais din Paris, în data de 11 mai.

Artistul Arish Kapoor a fost ales să reprezinte Monumenta anul acesta, propunând o instalaÅ£ie prin care doreÅŸte să provoace un ÅŸoc estetic ÅŸi fizic, o experienţă care vizează verticalitatea ÅŸi lumina spaÅ£iului – gazdă, într-o expoziÅ£ie care se va finaliza în octombrie 2011.

Tot în această lună a avut loc un eveniment inedit în lumea artelor, de data aceasta găzduit de National Gallery din Londra. General Energy a coordonat amenajarea peisagistică din faţa muzeului, aducând la viaţă tabloul Un câmp de grâu cu chiparoşi de Vincent Van Gogh prin intermediul a peste 8.000 de plante din 26 de varietăţi.

Această amenajare va fi găzduită pe durata verii şi a toamnei, urmând să rămână până în octombrie 2011.

Tabloul a fost ales pentru benzile de culoare puternice şi bine delimitate, care pot fi reproduse efectiv utilizând plante.

Acestea devin reinterpretări ale spaţiului, ale plinului şi golului şi ale relaţiilor care se stabilesc între cele două concepte.

În acest context, propunem tema acestui număr: GOL. DEZGOLIT. DEZVELIT. VID.

 

Gol. Goliciune. Golit. Dezgolit. Fără gol(uri). Rămas gol. Dezvelit. Rămas fără înveliş/ ambalaj/ acoperire/ acoperiş/ acoperământ. Secat, uzat, privit, trăit. Vid.

 

SimÅ£im un gol – în inimă, în stomac. O anume stare se produce la nivelul psihicului.

Observăm golul, goliciunea, nudul – în artă, în lume. De data aceasta, psihicul înregistrează stări contradictorii, multe, nenumărate. Poate una din cele mai mari probleme este că trebuie să alegem una din aceste stări.

Dezgolirea este urmare a faptului de a fi fost golit de conţinut/ sens/ materie. Obiectul e dezvelit. E ca şi cum cortina cade. Am spune că astfel totul devine mai sincer.

Dar oare nu-ÅŸi pierde din sens, din personalitate, din mister, tocmai prin dezgolire?

Se ajunge la vid. Este tot un fel de anulare şi aceasta. Absenţa a “ceva” sau a totului devine vidul. Aşadar urmează negarea şi alte legi specifice.

Îmbrăcarea, învelirea, împlinirea, reversul reprezintă soluţia? Mai poate fi vorba de aşa ceva? Mai este posibil? Se mai poate ajunge din nou la starea de bine, de echilibru?

 

Prin articolele şi proiectele prezentate în acest număr ne propunem să răspundem acestor întrebări, fie că vorbim de gol şi vid în lucrări din artele plastice, fie că identificăm golul în arhitectură, literatură, teatru sau în noile media.

Laura Lucia Mihalca

Director, redactor ÅŸef Art Out

Din cuprins:

De-a lungul anilor : Universitatea cu cele mai multe adrese – Oana Marinache

Cândva: Salvador Dali – Mihai Moldoveanu

Graficherie: AfiÅŸul de azi – Corina Vasile

Inter view: De vorbă cu Elena şi Marcel Scutaru – Laura Lucia Mihalca

Opinii: Când te dedici artei, nu-ţi mai trebuie hrană – Ioana Niţică

Feminitate aristocratică – Cristina Niculae

GOL. DEZGOLIT. DEZVELIT. VID.

Zidul – Alexandra Putineanu; Vidul în artă, arta în vid – Andreea Giorgiana Nicolae;

Corpul în arta video – Corina Angela Raiciu; Gol, dezgolit, dezvelit, vid – Dana – Cristiana Agent; Despre arhitectură ÅŸi goluri – Loredana Brumă; New Art in the shell of the past – Maria Alexe; Artistul – ÅŸi…: ”infernul sunt (mereu…) ceilalÅ£i”!– Adrian Botez; ÃŽntre paradis ÅŸi păcat – nudul – (schiÅ£a unui poem) – Pavel ÅžuÅŸară; Calea cea mai scurtă de la gol la vid – Felix Nicolau; Un nud îmbrăcat – Andrei Constantin Brams; Un gol care trebuie umplut: spaÅ£iul virtual ÅŸi studiul peisajului cultural – Alexandru Calcatinge;

Proiect expoziţional: Decor şi interpretare – Dorina Horătău

Proiecte studenţeşti: Delia Vasile, Bianca Basan, Facultatea de Teatru şi Televiziune Cluj

 

Parteneri Art Out: Muzeul NaÅ£ional Cotroceni, Sala de lectură – ceainăria teatrului Act, ASTA AsociaÅ£ia StudenÅ£ilor ArhitecÅ£i Cluj, AsociaÅ£ia studenÅ£ilor la Istorie – Universitatea BucureÅŸti, FundaÅ£ia Calea Victoriei, Studentul Anului, Design yourself, Evenimente studenteÅŸti.

Parteneri media Art Out: Modernism, Teen Press, P(i)lot architecture platform, Agenţia de carte.ro, Radio România Cultural, Port.ro, Vernisaje.com, Presainblugi, Ceaşca de cultură, Am doar 18 ani.

Sugestii, păreri, propuneri de materiale, proiecte artistice, parteneriate şi colaborari: redactie@artout.ro.

Contact:

www.artout.ro

redactie@artout.ro

facebook: Art Out

twitter: Art Out Magazine