Proteine: Pro si Contra

Etimologia termenului “proteina” este una cu destul de interesanta. De provenienta greaca, cuvantul in sine semnifica “a fi pe primul loc“. Asadar, plecand de la denumirea sa, ne putem da seama de ce majoritatea sportivilor si, in general, barbatii, sunt atrasi de acest element.

Proteinelor le-a fost atribuita calitatea de “hrana a muschilor” inca de prin secolul al XIX-lea, de catre un chimist de renume din Germania, Dr. Liebig.

Acesta s-a pronuntat in favoarea faptului ca muschii sunt constituiti in cea mai mare parte din aceste proteine, ceea ce face ca energia muschilor sa fie direct proportionala cu consumul de proteine.

Astfel, in zilele noastre, au ajuns la maturitate numeroase teorii care gasesc necesara o alimentatie bogata in proteine in special pentru sportivii care doresc sa faca performanta in domeniul culturismului. Dar asta nu inseamna ca un consum mare de proteine le este dedicat doar acestora.

O alimentatie bogata in proteine este recomandata, in general, oamenilor care sufera de deficiente energetice si care au o viata destul de stresanta.

Cum actioneaza proteinele?

In organismul uman exista 22 de aminoacizi care, prin combinare, creeaza o varietate de proteine. Tocmai pentru ca nu toti acesti aminoacizi pot fi sintetizati de organismul uman, ci sunt produsi de plante, trebuie sa fie asimilati prin dieta.

Ceea ce inseamna ca acesti aminoacizi esentiali sunt absorbiti de sange, prin procesul de descompunere a proteinei cu ajutorul acizilor si enzimelor digestive (vezi Aminoacizi– suplimente).

Proteinele au un rol foarte important in organism, tocmai pentru ca sunt folosite la constructia celulei, a tesuturilor si a organelor, in sine. Sunt foarte importante pentru asigurarea transportului mai multor minerale si vitamine in sange sau celule.

De ce cantitate de proteine avem nevoie?

Diverse cercetari ale medicilor specialisti au concluzionat ca nivelul de proteine necesar pentru buna functionare a organismului se afla situat intre valorile 40-60 de grame pe zi. In conditii de solicitare musculara (mers la sala) este nevoie de un total de 2 ori mai mare decat greutatea ta corporala; exemplu: ai 70 de kg (70×2) ai nevoie de 140grame de proteine pe zi pentru o dezvoltare eficienta si rapida a muschilor.

De altfel, s-a conturat ideea ca femeile au nevoie de o cantitate mai mica de proteine decat barbatii. Astfel, intr-o zi, este recomandat ca o femeie sa consume in jur de 40-44 de grame pe zi, in timp ce barbatii sunt incurajati sa consume peste 50 grame de proteine, doar pentru a asigura nivelul optim de proteine in corp.

O astfel de alimentatie se poate asigura foarte usor din combinarea unei diete ovo-lacto-vegetariana, care este abundenta in proteine, cu dieta pe baza de carne. De altfel, proteinele se gasesc foarte usor si in cereale, leguminoase, oleaginoase (seminte, nuci) si fructe. Apoi, pentru a creste rezistenta musculara, mai ales in cazul culturistilor si sportivilor, in general, este nevoie de o combinatie intre proteine, glucoza si grasimi.

Ce efecte produce consumul excesiv de proteine?

Datorita numeroaselor cercetari in domeniu, s-a ajuns la concluzia ca un consum excesiv de proteine poate scadea durata vietii, insa are si efecte negative asupra corpului, cum ar fi afectarea rinichilor si functiei acestora, cresterea nivelului de vitamine B12, pierderi de calciu (cresterea riscului de osteoporoza), cresterea colesterolului sangvin, dar si afectarea dezvoltarii copiilor.

De asemenea, este cert faptul ca un consum excesiv de proteina, atat animala, cat si vegetala, duce la maturizarea sexuala precoce a tinerilor.