Protectiamuncii.net – proiect nou in domeniul securitatii si sanatatii in munca

Doriti sa asigurati securitatea si sanatatea muncii (SSM) angajatiilor, sa preveniti riscurile profesionale, sa informati si sa instruiti angajatii pe linie de protectia muncii, dar si in sensul apararii impotriva incendiilor in propria unitate (PSI) ?

In aceasta primavara, Protectiamuncii.net demareaza proiectul „Reducerea accidentelor profesionale – un mediu de lucru sanatos  si sigur” care vine in sprijinul angajatorilor  din toate domeniile de activitate.

Proiectul derulat de Protectiamuncii.net isi propune sa promoveze solutii si modele de buna practica atat pentru angajatii, dar in principal pentru angajatori in domeniul SSM si PSI. Respectarea  prevederile legislative de acordare a echipamentelor de protectie si a materialelor igienico-sanitare, de instruire si informare a angajatilor, de creare a unei culturi  SSM bazata pe managementul riscului si de prevenire a bolilor profesionale, duc la evitarea amenzile,  pierderilor financiare si a conflictelor de munca.

Implementarea unui sistem in domeniul sanatatii si securitatii in munca, dar si de prevenire si stingere a incendiilor, va asigura un randament sporit a angajatilor, zile de concediu medical reduse si o colaborare eficienta la toate nivelurile organizatorice ale companiei.

Din datele statistice primite de la UE, in Romania expunerea la noxe fizice, biologice si suprasolicitare reprezinta 67,94% din totalul lucratorilor expusi la noxe. Distribuţia cazurilor pe activităţi arată că, în România, cele mai multe cazuri de îmbolnăviri au fost raportate în industria metalurgică (213 cazuri – 15,59% din totalul raportărilor), extracţia minereurilor metalifere (187 cazuri – 13,69%) şi fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi a semiremorcilor (153 cazuri – 11,20%). În industria metalurgică predomină astmul bronşic (93 cazuri noi), afecţiunile musculo-scheletale (39 cazuri noi) şi siliocza (37 cazuri noi); în extracţia minereurilor metalifere predomină afecţiunile musculo-scheletale (56 cazuri noi), silicoza (49 cazuri noi) şi bolile profesionale determinate de zgomot (43 cazuri noi); în fabricarea autovehiculelor predomină silicoza (67 cazuri noi), urmată de afecţiunile musculo-scheletale (32 cazuri noi) şi de bronşita cronică (18 cazuri noi), suprasolicitarea aparatului locomotor (428.593 expusi adica 14,42%), zgomot (11,24% din totalul lucratorilor expusi la noxe).

Afectiunile musculo-scheletice sînt printre cele mai rãspîndite suferinte dobîndite în procesul de muncã din toate sectoarele de activitate: 30% dintre lucrãtori acuzã dureri de spate, iar 17 % prezintã dureri musculare la mîini si la picioare. Aceleasi studii indicã faptul cã 45% dintre lucrãtori îsi desfãsoarã activitatea în pozitii fortate, iar 33% sînt nevoiti sã manipuleze sarcini grele în timpul lucrului. Silicoza prezintă o uşoară scădere (în totalul numărului de cazuri) şi se clasează a doua în structura morbidităţii. S-a înregistrat o creştere a numărului de cazuri de bronşită cronică profesională (pe locul al treilea), în timp ce astmul se clasează pe locul al patrulea.

 

Telefon: 0730.394.226;      Site:  protectiamuncii.net

E-mail: office@protectiamuncii.net

Persoane de contact: Ana Dinu