PROMOVAREA PRIMULUI CLUSTER IN DOMENIUL TURISTIC LA NIVEL REGIONAL-Pentru un turism european inovator si sustenabil

CG&GC Intelligent Technology introduce in Romania, tehnologia colaborativa pentru transferul tehnologic in domeniul turismului, prin intermediul unui proiect de cercetare finantat la nivel european prin Programul Cadru 7.

In data de 26 ianuarie 2010 a avut loc seminarul PROMOVAREA PRIMULUI CLUSTER IN DOMENIUL TURISTIC LA NIVEL REGIONAL-Pentru un turism european inovator si sustenabil.

Alaturi de ASOCIATIA DE PROMOVARE A TURISMULUI MEHEDINTI -APTMH, CG&GC Intelligent Technology a sustinut in cadrul proiectului TOUREG RESEARCH DRIVEN CLUSTER FOR TOURIST SECTOR COMPETITIVENESS AND KNOWLEDGE o actiune de intermediere a transferului tehnologic si schimbului de experienta in domeniul promovarii solutiilor sustenabile pentru un turism european competitiv.
Pornind de la oportunitatile de cercetare-dezvoltare si nevoile specifice acestui sector economic, Toureg are drept scop facilitarea transferului de tehnologie pe 3 paliere principale, respectiv: IT&C, energie, mediu.
Contributia TOUREG la dezvoltarea turismului european, in speta a turismului romanesc, consta in realizarea unei infrastructuri care sa faciliteze schimbul de bune practici si sa sprijine transferul tehnologic, infrastructura functionala in cadrul unei platforme colaborative.

Acest seminar a trasat urmatoarele directii:
accesul la servicii de mentoring, modele, solutii si tehnologii inovatoare ale celorlalte state membre ale UE
o agenda de dezvoltare a turismului la nivel european si parte integranta a Societatii Informationale
schimb de bune practici in domeniul turismului si al interpolarii celor 3 componente: IT, energie, mediu.

Cornel Giurgea, CEO CG&GC :
Prin acest proiect ne-am dorit sa aratam ca IT-ul nu este un domeniu, o activitate economica distincta ci este un fenomen. Societatea informationala este un obiectiv economic, social, politic, iar atributul competitivitatii oricarei activitati de dezvoltare, in cazul de fata turismul, inseamna exploatarea posibilitatilor oferite de aceasta. Speram ca am atras atentia celorlalte regiuni europene care au dezvoltat o activitate turistica importanta, asupra potentialului pe care il detine judetul Mehedinti.

Iulian Piriianu, Director General EuDiS Mehedinti :
Infrastructura EuDiS, parteneriat public-privat a reprezentat contextul ideal pentru implementarea proiectului TOUREG in regiunea Mehedinti. A asigurat suportul necesar din partea autoritatilor publice locale pentru partea de politici de dezvoltare in domeniul turismului si a schitarii unei agende locale pentru un turism durabil cat si participarea actorilor privati in calitate de beneficiari directi si utilizatori ai solutiilor propuse.

Prof. univ.dr.Mirela Mazilu, președinta APTMH, co-organizatoare :
Seminarul a reunit actori ai interesului comun al proiectului TOUREG specialisti in turism, parteneri ai proiectului, tour operatori, reprezentanți ai IMMurilor cu activitați turistice, cadre universitare, al caror feed-back pertinent ilustreaza aportul informational aplicativ pentru derularea altor activitati durabile in turismul mehedințean.
Interactivitatea, concluziile seminarului ,feed-back-ul pozitiv,deschid o noua oportunitate implementarii transferului tehnologic in domenii conexe, care isi vor gasi aplicabilitatea in proiecte europene ulterioare.

Ionela Darie – Consilier Consiliul Judetean Mehedinti :
Proiectul TOUREG a adus pe plaiuri mehedintene oaspeti de seama din Grecia, Spania, Portugalia, Suedia si Bulgaria. Prezentarile acestora au adus in Judetul Mehedinti politici si experiente din turismul european.
Transferul de bune practici catre ONG-uri si IMM-uri reprezinta acum o sursa ajutatoare oricui are nevoi din zona de turism local, aducand lucruri inovatoare si solutii la probleme pe care si tarile cu experienta in turism le-au avut.

Conf.univ.dr.Constantin Vert , Universitatea de Vest Timisoara :
Proiectul TOUREG, a reunit specialisti atat din IT cat si din domeniul turismului, care prin schimbul de experienta si idei au evidentiat necesitatea diversificarii metodelor si mijloacelor de promovare si informare turistica mai ales prin mijloace IT pentru intensificarea acestei activitati economice si cresterea motivatiei turistice pentru viitorii potentiali turisti.

Project Manager Ing. Florian Makai florian.makai@cg-gc.ro
Communication&Planing Expert Andreea Gatman andreea.gatman@cg-gc.ro

Detalii privind activittile intreprinse n cadrul proiectului pot fi accesate la:
www.tourisminnovation.eu;
www.cg-gc.ro/toureg