Proiectul strategic “Siguranta in Constructii” s-a lansat in Romania

Bucuresti, 12 aprilie 2010  – Proiectul strategic “Siguranta in Constructii”, finanatat prin Fondul Social European, s-a lansat in Romania. Proiectul, demarat in luna decembrie 2009, se va desfasura pe o perioada de trei ani si are o valoare de peste 4,5 milioane de euro.

Obiectivul principal al proiectului il reprezinta promovarea conceptului de securitate si sanatate la locul de munca, avand ca element central elaborarea si punerea in practica a instrumentelor de management pentru Prevenirea Riscurilor Profesionale (PRP) in IMM-urile din sectorul constructiilor din Romania, in concordanta cu directivele comunitare si legislatia nationala in vigoare. Aceste instrumente de management vor fi ulterior prezentate in detaliu personalului din IMM-urile vizate in cadrul unor sesiunilor de formare organizate in cadrul proiectului. Mai mult de 1200 de persoane vor fi instruite, dintre care 400 sunt manageri si persoane cu responsabilitati tehnice din sectorul constructiilor, 680 sunt muncitori, iar 140 de persoane sunt ingineri, arhitecti, specialisti in sanatate si securitate la locul de munca.

Obiectivul proiectului va fi atins printr-o serie de activitati care vor urmari sa creasca gradul de informare si de constientizare atat al managerilor cat si al muncitorilor din cadrul IMM-urilor din sectorul constructiilor cu privire la securitatea si sanatatea de la locul de munca. Astfel, vor fi introduse instrumente si metodologii de gestionare a prevenirii riscurilor profesionale, vizand cresterea calificarii si a competentelor in materie de securitate si sanatate la locul de munca.

„Necesitatea implementarii unui astfel de proiect este de la sine inteleasa daca privim statisticile referitoare la accidentele de munca mortale inregistrate in domeniul constructiilor la nivelul anului 2008, care depasesc 26% din totalul accidentelor mortale de munca la nivelul economiei nationale. Mai mult decat atat, avand in vedere faptul ca cele mai frecvente accidente produse in domeniul constructiilor sunt cele care depind de respectarea normelor de protectie si a existentei unui sistem de management al riscurilor, am decis sa includem in grupul tinta al proiectului reprezentanti din toate nivelele de management si executie, plecand de la nivelul de manager de companie si pana la cel al muncitorilor dar si al tehnicienilor in securitate si sanatate la locul de munca”, a declarat Gabriela Popescu, Director de Proiect.

Pentru atingerea obiectivelor propuse, au fost angrente in implementarea proiectului, alaturi de ASOCIATIA CONSTRUCTORILOR SI PROMOTORILOR DIN ROMANIA, COMPANIA EMO SRL Vaslui, o structură de sprijinire a afacerilor si a initiativelor antreprenoriale de importanta regionala, si compania spaniola PREVITALIA PERSONAS Y ORGANIZACIONES S.L., lider in domeniul consultantei, gestionarii si implementarii  sistemelor medio-ambientale si prevenirii riscurilor in domeniul muncii.

Pentru informatii suplimentare:

Gabriela PopescuDirector Proiect Maria Ruiz de Valbuena BuenoDirector Adjunct Proiect
                                    T: +4 021 650 50 17,  T/F: +4 021 650 50 16