Proiecte de cercetare antiseismice, o preocupare constantă a companiei Tassullo

În Europa, peste 41 de milioane de oameni (8% din populaţia totală a continentului) trăiesc în zone cu risc seismic ridicat, iar alţi 64 de milioane (13%) în zone cu risc seismic mediu. Numai pierderile economice cauzate de cutremure depăşesc 40 de miliarde de euro în ultimul secol în Europa, iar acestea sunt în creştere în ultimele decade.

ÃŽn numeroase cazuri, cutremurele duc la distrugerea clădirilor aflate în patrimoniul cultural al umanităţii. Unul dintre evenimentele cele mai dramatice în acest sens s-a produs în 2003 la Bam (Iran), când o citadelă veche de peste 2000 de ani – cel mai mare complex din lume construit din cărămizi de lut – a fost distrus de un cutremur de 6,3 magnitudine. Un alt eveniment cu consecinÅ£e dezastruoase s-a produs în 1997 în regiunea Umbria (Italia), când aproximativ 8000 de valori de patrimoniu au fost distruse, împreună cu Basilica Sfântul Francisc din Assisi ÅŸi frescele lui Giotto din interior.

Compania Tassullo, implicată în restaurarea unor clădiri de patrimoniu cultural al umanităţii, precum Colloseum-ul din Roma sau colonadele din Piaţa San Pietro din Vatican, investeşte în dezvoltarea de materiale şi tehnici de construcţie menite să protejeze patrimoniul de efectele distrugătoare ale cutremurelor.

În acest sens, Tassullo este implicată ca partener în proiectul internaţional NIKER – New Integrated Knowledge based approaches to the protection of cultural heritage from Earthquake-induced Risk. Proiectul are ca scop implementarea unor soluţii de protejare a clădirilor de patrimoniu împotriva riscului reprezentat de cutremure, prin dezvoltarea de materiale, tehnologii şi metode inovative.
unor soluţii de protejare a clădirilor de patrimoniu împotriva riscului reprezentat de cutremure, prin dezvoltarea de materiale, tehnologii şi metode inovative.
NIKER este coordonat de Universitatea din Padova şi susţinut de universităţi de marcă, instituţii şi companii din Italia, Germania, Anglia, Spania, Portugalia, Cehia, Grecia, Maroc, Egipt sau Israel.
Proiectul porneşte de la premisa că protecţia eficientă a clădirilor de patrimoniu cultural, garantată prin compatibilitate şi intruziune minimă, poate fi realizată doar prin metoda „minimei intervenţii”. Aceasta însemnă că potenţialul materialelelor şi componentelor existente va fi exploatat la maximum, iar intervenţiile sunt validate şi optimizate în condiţii specifice şi adaptate la cerinţele reale ale fiecărei clădiri în parte.

În timpul desfăşurării proiectului, tipurile şi materialele de construcţie, tehnicile de evaluare şi intervenţie vor fi corelate în scopul de a dezvolta noi metodologii integrate într-o abordare sistemică. Materialele tradiţionale vor fi completate şi îmbunătăţite de procese industriale inovative (ex. nano-mortare sau micro-siliciu) şi vor fi dezvoltate noi elemente (de disipare) de performanţă ridicată.

DISWall, acronim pentru Developing Innovative Systems for reinforced masonry Walls, este un alt proiect de cercetare în care este implicată compania Tassullo, proiect desfăşurat între anii 2006 şi 2008 cu un buget total de 1,34 milioane de euro, co-finanţat de Comisia Europeană cu aproape 1 milion de euro. Proiectul DISWall include 12 parteneri, reprezentanţi ai Universităţilor, companiilor şi Asociaţiilor Industriale din patru ţări ale Uniunii Europene.
Coordonatorul proiectului este Departamentul de Inginerie Structurală şi Transport al Universităţii din Padova, Italia.

DISWall a avut ca scop dezvoltarea unor sisteme inovative pentru pereţii de zidărie armată bazate pe conceptele de consolidare verticală şi fixare a mortarului şi betonului şi integrarea acestora în blocuri care să permită un mai bun transfer al tensiunii în cazul seismului.
Deasemenea, au fost cercetate şi dezvoltate betoane şi mortare speciale şi nu în ultimul rând tehnologii care să ducă la scăderea costurilor şi creşterea productivităţii. Materialele produse au fost testate în laborator şi folosite la construirea unor clădiri prototip.

În urma testelor de laborator, s-a observant că zidăria astfel consolidată este mai omogenă şi previne apariţia crăpăturilor în cazul cutremurelor.

Datorită cercetărilor din cadrul proiectului DISWall, compania Tassullo – ca partener al proiectului – a dezvoltat un nou tip de mortar, comercializat sub denumirea T300 DISWall. Acesta este un mortar gata preparat uscat care conţine lianţi hidraulici şi agregate cu granulaţie de până la 4 mm, fără substanţe organice, pentru a oferi mortarului o lucrabilitate optima şi o aderenţă la suport puternică atât la punerea în opera, cât şi la maturizarea completă. T300 DISWall poate fi aplicat pe orice suprafaţă, după pregătirea adecvată şi curăţarea suportului. Este livrat în saci de 30 km.

Despre Tassullo
Tassullo este o companie multinațională care produce de peste 100 de ani materiale pentru toate sectoarele construcţiilor moderne. Produsele companiei sunt apreciate de constructori şi restauratori din toată lumea, calitatea acestora fiind certificată de folosirea în restaurarea unor obiective aflate în patrimoniul umanităţii: Arena din Verona, Piaţa San Pietro din Vatican, Colosseum-ul sau clădirea Universității Oxford din Marea Britanie. Printre referinţele naţionale se numără Aeroportul Internaţional Henri Coandă – Otopeni, National Arena sau Monumentul Aviatorilor din Bucureşti.
În cele două centre proprii de cercetare, din Italia şi România, specialiştii companiei lucrează împreună cu profesori de arhitectură şi inginerie de calibru internaţional la proiectarea şi realizarea de soluţii specifice pentru orice exigenţă în domeniul construcţiilor. Mai multe informații găsiţi pe www.tassullo.com .

Pentru mai multe informaţii, vă rugăm contactaţi:
Corina Sfia – responsabil PR
Tel: 0733 316 973