Produsele apicole si beneficiile lor: de la miere la pastura

Albinele contribuie prin polenizare la mentinerea echilibrului biologic in natura si permit diverselor specii de animale si plante, inclusiv oamenilor, sa existe si sa prospere. Albinele ne furnizeaza produse apicole care sunt o sursa de hrana vie, naturala. Oamenii le-au folosit din vremuri imemoriabile si acestea sunt o sursa de hrana indicata ritmului de viata stresant. Folosim miere, pastura, propolis, ceara de albine, polen, laptisor de matca. Veninul de albine este un alt produs de care oamenii pot beneficia. 

Polenul 

Polenul este extrem de bogat in proteine. Contine toti aminoacizii esentiali, diferiti acizi grasi, vitaminele B, C, D, E si K si provitamina A. Se recomanda inmuierea polenului intr-un pahar cu apa pentru ca boabele de polen sa se umfle si sa se dizolve inainte de a-l ingera. Astfel polenul este mai usor digerabil si substantele benefice pentru organism sunt absorbite direct in fluxul sanguin. Polenul poate provoca alergii la unele persoane. Daca nu sunteti sigur daca polenul va este daunator, ingerati doar o cantitate foarte mica, adica egala cu un varf de cutit prima data! Cel mai bun mod de a pastra polenul de albine este inghetarea. Este crucial ca polenul sa ramana cat mai proaspat posibil. Albinele se acopera cu polen, deoarece colecteaza nectarul din plante, apoi il imbogatesc cu diferiti fermenti, hormoni si antibiotice naturale si il depun in celulele fagurelui. Daca extragem aceste bile de polen din interiorul unei celule de fagure dupa ce a fermentat, obtinem pastura. 

Pastura, cel mai complex produs apicol 

Polenul fermentat transformat in pastura este poate cel mai complex produs apicol. Beneficiile pe care le are consumul de pastura de-a lungul timpului s-au dovedit a fi nenumarate, pastura fiind recomandata chiar de catre medici ca tratament adjuvant in tratamentul celor mai dificile maladii. 

Mierea de albine: un aliment in substante bioactive 

Timp de milenii, mierea a fost considerata nu doar un indulcitor, ci si un panaceu, pentru ca ea contine multe substante benefice, fiind si un nutrient excelent cu efect calmant. Datorita proprietatilor sale antibacteriene si antioxidante, este utilizata pe scara larga in medicina populara. Daca mierea este pastrata la temperatura camerei, proprietatile acesteia raman intacte timp de cel putin doi ani si chiar mai mult, daca este pastrata in spatii uscate, racoroase si intunecate. Mierea cruda, naturala, nu are, practic, termen de valabilitate. 

Zaharisirea (cristalizarea) nu afecteaza calitatea mierii 

Mai devreme sau mai tarziu, mierea se cristalizeaza. Acest lucru arata ca ati cumparat miere naturala de buna calitate. Cristalizarea mierii este un proces complet natural, care nu provoaca modificari chimice ale mierii si nu afecteaza calitatea acesteia. Deoarece supraincalzirea dauneaza substantelor biologice active din miere, nu trebuie s-o adaugati in nimic fierbinte. Daca mierea este supraincalzita la mai mult de 40°C, substantele biologic active se pierd.  

Laptisorul de matca: supliment excelent pentru varstnici 

Laptisorul de matca este secretat de glandele albinelor muncitoare tinere. Albinele asistente hranesc cu laptisorul de matca larvele normale pana la trei zile, in timp ce pe cele care vor deveni albine regine tot timpul. Laptisorul de matca este cel care decide daca o lucratoare sau o albina regina va ecloza din larva. 
Laptisorul de matca imbunatateste bunastarea generala si functia creierului. Deoarece atenueaza conditiile si inconvenientele legate de imbatranire si crestere, laptisorul de matca s-a dovedit a fi un supliment dietetic excelent, in special pentru varstnici si copii. Il ingeram in cantitati mici, fie proaspat, sub forma naturala, fie sub forma de preparate diverse. Il putem amesteca cu miere, polen, ceara sau propolis. 

Propolis: antibiotic natural 

Propolisul in special este comoara extrem de speciala a stupului, deoarece este un antibiotic natural. Albinele colecteaza rasina de la o varietate de copaci si arbusti si o amesteca cu pelete de polen in timp ce hranesc larvele. Peste 360 de substante au fost deja gasite in el. Albinele acopera interiorul stupului cu propolis, protejandu-l astfel de umiditate, vant, microbi, ciuperci, virusi. Putem folosi polenul de albine sub forma de solutii pe baza de alcool sau apa sau il putem amesteca cu miere sau alte bauturi (iaurt, lapte acru, ceai etc.). Foarte multe preparate farmaceutice sunt facute pe baza de propolis: unguente, tablete, injectii si solutii care pot fi utilizate si intern, si extern. 

Ceara de albine: o piele mai moale si cu aspect mai tanar 

Ceara este produsa de glandele albinelor muncitoare, care au nevoie de ea pentru a construi fagurele si pentru a sigila celulelor pline de miere. Ceara de albine contine peste 300 de compusi naturali, printre care componentele principale sunt esterii de acizi grasi. Ceara proaspata este aproape alba, in timp ce mai tarziu in timp devine de o culoare maro-galbui. Are un parfum placut care aminteste de miere, propolis si polen si se foloseste atat in industria farmaceutica, cat si in cea cosmetica.

Daca doriti sa achizitionati produse naturale pe baza de miere, va invitam sa vizitati site-ul nostru!