Principiile fizice ale motorului

Ca sa intelegem mai bine ce se intampla sub capota masinii, haideti sa ne aducem aminte de principiile mecanice ale motorului cu ardere interna. Atunci cand mecanicul ne va spune ca trebuie sa cumparam un motor nou pentru masina noastra vom putea intelege de ce s-a defectat.

Acesta este definit ca motorul care transforma energia chimica a combustibilului cu ajutorul energiei termice de ardere, in interiorul motorului, in energie mecanica. Acesta este momentul in care se degaja caldura. Aceasta caldura se transforma in miscare mecamotor nica ciclica prin presiunea aplicata pistonului, care se obtine la arborele cotit.

Dintre toate motoarele cu ardere interna care folosesc combustibili in forma lichida, cel pe care il avem sub capota masinii are denumirea completa de motor cu ardere interna cu piston. Dintre acestea, cele care folosesc benzina, pot avea fie carburator, fie pompa de injectie, pe cand cele care ard motorina au doar pompa de injectie. Toate aceste motoare se impart in doua mari categorii: motoare in doi timpi si motoare in patru timpi.

Combustibilul de care vorbeam este unul lichid, ca benzina, motorina sau gazul petrolier lichefiat. Combustibilii pot fi de mai multe forme, insa pe noi ne intereseaza acestia, pentru ca sunt combustibilii cu care ne alimentam masinile. Inca nu am vazut pe nimeni sa isi poarte carbunele dupa el.

In functie de spatiul in care se produce amestecul carburant, avem: motoare cu formarea in exteriorul cilindrului a acestuia, este si cazul motoarelor cu carburator si injectie de benzina in conducta de aspiratie; motoare cu formarea amestecului in cilindru, categorie din care fac parte motoarele cu injectie de combustibil cum sunt cele Diesel.

Avand in vedere faptul ca cei doi compusi chimici combustibili folositi in mod curent la masini sunt diferiti, au si modalitati diferite de aprindere. Benzina are nevoie de scanteie ca sa se aprinda, pe cand motorina are nevoie doar de comprimare. Pentru a produce scanteia necesara aprinderii benzinei, fiecare piston are nevoie de o bujie alaturi care sa o genereze. Apoi, prin presiunea marita din cilindru, caldura produsa de arderea combustibilului se deplaseaza si roteste arborele motor prin intermediul sistemului biela-manivela.

In comparatie cu benzina, motorina nu mai are nevoie de scanteie pentru a declansa arderea. Este suficienta introducerea combustibilului sub presiune in cilindru la sfarsitul compresiei, pulverizat fin de catre injectorul montat in chiulasa, si la contactul cu aerul fierbinte aceasta se aprinde pentru a crea o presiune mai mare. Gazele emanate apasa asupra pistonului, determinand deplasarea acestuia.

Toate aceste actiuni, poate ati intuit, se repeta de nenumarate ori intr-un interval foarte scurt de timp, lucru care genereaza o forta care pune in miscare toate angrenajele, pana la nivelul rotilor. Numarul de rotatii al arborelui cotit dintr-o secunda ne dau turatia motorului.

Motoarele mai difera si dupa asezarea cilindrilor. Astfel avem: motoare cu cilindrii in linie, in V, in W si pistoane opuse, intalnite la motoarele boxer. Aranjarea acestora nu se opreste aici, insa acestea ne intereseaza si nu ne incarcam memoria cu altele.

Toata aceasta lectie de fizica va va ajuta sa intelegeti mai bine motorul si ce se intampla sub capota masinii, intelegand cat de importanta este asigurarea bunei functionari a acestuia. Nu ezitati sa il schimbati chiar, pentru a fi mai in siguranta.