Principalele cinci branduri americane de stivuitoare

Statele Unite ale Americii sunt astazi cea mai mare economie mondiala si au si cea mai mare suprafata de spatii logistice. Nu e intamplator, asadar, ca unii dintre cei mai puternici fabricanti de stivuitoare se afla localizati chiar in America. In acest articol ii trecem in revista pe principalii cinci dintre ei. Trebuie spus ca pe langa SUA alte hub-uri majore de productie de stivuitoare se mai afla in Germania (cu brandurile Linde, Jungheinrich, Still) si in Asia de Est (China, Coreea de Sud ?i Japonia, cu branduri precum Hangcha, Toyota, Doosan, Mitsubishi, Baoli, Hyundai etc.).

Dar iata care sunt principalele cinci branduri de stivuitoare fabricate in SUA:

1. Caterpillar. Sediul central al acestei companii se afla in metropola Houston (Texas). Metodele de productie ale Caterpillar au incorporat dintotdeauna ultimele procese de fabricatie si logistica, ceea ce a facut ca stivuitoarele Caterpillar sa fie recunoscute pentru fiabilitatea lor si extrem de iubite de cumparatori. Ca orice producator respectabil de stivuitoare Caterpillar ofera si alte solutii pentru intralogistica, cum ar fi order pickere sau reach trucks.

Dar Caterpillar este cunoscuta in lumea intreaga pentru toate masinariile fabricate, fiind un fabricant important de buldoexcavatoare, camioane de mare tonaj, concasoare, diverse vehicule utilitare etc. Astfel, stivuitoarele formeaza o parte relativ mica din cifra de afaceri a gigantului american. Cu toate acestea Caterpillar este unul dintre furnizorii importanti de stivuitoare ieftine, nepretentioase si robuste.

stivuitoare Caterpillar la lucru
Stivuitoare Caterpillar la lucru

2. Clark. Clark este primul furnizor specializat de solutii de intralogistica din aceasta lista. Furnizorul american a pus pe roate peste 350.000 de stivuitoare care sunt in uz in peste 550 de locatii de pe toata planeta. Compania furnizeaza orice fel de utilaje de ridicat si stivuit, indiferent de tipul de propulsie (motorina, GPL, electric) si care pot manipula greutati intre 1-50 tone. Clark sunt recunoscuti pentru stivuitoarele de tip VNA pe care le fabrica, robuste si usor de manevrat.

De asemenea Clark si-au format un bun renume in America prin serviciul de suport oferit clienti care este unul dintre cele mai bine cotate. Este si unul dintre fabricantii cu o implicare ecologica deosebita, utilizand pe cat se poate in procesul de fabricatie cat mai multe componente reciclabile.

3. Crown. În engleza „crown” inseamna „coroana” si Crown este fara indoiala regele neincoronat al fabricantilor de stivuitoare din SUA. Desi nu este cea mai veche companie din aceasta lista, Crown a conceput si furnizat stivuitoare inca din 1956, ajungand astazi la o vechime mai mult decat respectabila. Sediul central al Crown Corporation se afla in New Bremen, Ohio, o localitate cu cca. 3.000 de locuitori fondata in secolul XIX de imigranti germani. Fiind mai nou veniti pe aceasta piata Crown si-au facut un renume din inovatiile aduse utilajelor, fiind mereu un producator aflat in avangarda. Acest lucru e posibil datorita faptului ca fabricantul american si-a dezvoltat o intreaga structura de integrare pe verticala a produselor sale: 85% din orice stivuitor Crown este fabricat in-house, Crown fiind din acest motiv fabricantul cu procesele de fabricatie cele mai integrate. Nu e de mirare ca poate implementa pe utilajele sale cele mai inovative idei, inclusiv unele care tin de partea de inovatie electronica si aplicatii software.

Dar pe langa dorinta de a oferi clientilor cele mai avansate stivuitoare, Crown isi propune sa le ofere si pe cele mai sigure si confortabile. De aceea departamentul de R&D (cercetare-dezvoltare) este, poate, cel mai puternic din industrie. Aspectul mai putin apreciat de clienti in ceea ce priveste utilajele Crown este legat de pret: fiind printre cele mai performante de pe piata, ele nu se numara printre cele mai ieftine. In 2019 Crown au inregistrat venituri de peste 3,5 miliarde USD si intra in top 5 producatori mondiali de stivuitoare. In Romania singura companie care vinde stivuitoare Crown este Util SPC.

4. Hyster. Probabil cel mai cunoscut brand de stivuitoare din lume, Hyster fabrica stivuitoare inca din 1929. Astazi are reprezentante in 129 de tari si a produs de-a lungul timpului cateva milioane de utilaje. Clientii le apreciaza pentru pretul mic si costurile de mentenanta reduse.

5. Yale. Brandul Yale face parte, de fapt, din acelasi grup comercial cu Hyster, dar compania e foarte veche, fiind infiintata in 1844 cu scopul producerii de masinarii si piese industriale. Yale este, poate, cel mai vechi brand din aceasta lista, inca din 1875 orientând productia catre utilaje de ridicare si stivuire. Desigur, in acel moment stivuitorul cu furci nu fusese inca inventat, dar se puteau fabrica transpalete manuale, scripeti, arcuri, cricuri etc. Yale a devenit un furnizor apreciat in anii ’20 ai secolului trecut cand industria si economia americana au cunoscut un avant deosebit ca urmare a victoriei din primul razboi mondial. Yale ofera toata gama uzuala de utilaje pentru intralogistica. Grupul de firme Hyster-Yale este in top 6 fabricanti mondiali de stivuitoare dupa nivelul veniturilor din 2019. Yale are reprezentante in peste 150 de tari. Operatiunile sale sunt separate de ale brandului Hyster, dar utilajele sunt foarte asemanatoare, impartind un numar mare de componente.