Primul proiect independent de monitorizare video a alegerilor din Rom̢nia РFilmeazaVotul.ro

În premiera la alegerile prezidenţiale din decembrie 2009, cetăţenii români vor avea la dispoziţie un instrument 100% independent pentru a trimite materiale foto-video legate de neregulile din procesul de votare şi pentru a urmări materialele trimise de alţii. FilmeazaVotul.ro, lansat la data de 3 decembrie, reprezintă o comunitate online ce va deveni a alegătorilor, pentru sancţionarea abaterilor şi susţinerea unor schimbări legislative pozitive în sistemul de votare.

FilmeazaVotul.ro este o iniţiativă apolitică independentă, bazată pe efortul voluntarilor ce vor înregistra problemele votării în întreaga ţară. FilmeazaVotul.ro nu funcţionează în funcţie de afinităţi politice şi nu va interveni după aceste criterii în filmele sau fotografiile primite. “Pentru că votul este al nostru! Orice fraudă electorală este un furt al acestui drept” justifică Bogdan Dimofte, unul dintre iniţiatorii proiectului.

Modelul care stă la baza FilmeazaVotul.ro este un proiect realizat cu succes in Statele Unite, ce numără acum peste 3.700 de voluntari activi. Prin interviuri cu martori la incidente sau cu votanţi ce întâmpină probleme, prin filmări ale abaterilor electorale, FilmeazaVotul.ro îşi propune să asigure raportarea cât mai corectă, completă, necenzurată şi promptă a neregulilor electorale.

Oricine poate participa înscriindu-se ca voluntar, trimiţând filme sau doar urmărind arhiva de materiale video la adresa http://filmeazavotul.ro/.