Prima etapa a proiectului “Doneaza carte, doneaza cultura!” s-a incheiat

Luni, 22 martie 2010, voluntarii Asociatiei Young Initiative s-au deplasat in comuna Independenta, judetul Constanta, pentru a le duce elevilor de la Scoala de Arte si Meserii Independenta cartile stranse in cadrul primei etape a proiectului “Doneaza carte, doneaza cultura!”.

“Doneaza carte, doneaza cultura!” isi propune consolidarea fondului de carte al unor institutii publice precum scoli si centre de plasament, unde raportul carte/elev este foarte redus. Principiul primordial dupa care s-au ghidat organizatorii a fost cel de acces egal la cultura al tinerilor, indiferent din mediul in care provin.

Proiectul a demarat in luna decembrie 2009, iar metodele de strangere a cartilor au constat in sponsorizari si donatii individuale. Sponsorii primei etape au fost Jurnalul National, care a contribuit cu intreaga sa colectie de literatura pana la acea data, si Libraria Mihai Eminescu Bucuresti. Donatiile individuale au fost primite in special de la elevi si studenti miscati de situatia colegilor lor care nu au aceleasi posibilitati ca si ei.

In ziua evenimentului, voluntarii au fost primiti cu entuziasm si deschidere de catre conducerea institutiei de invatamant si de catre elevii acesteia. Dupa un scurt tur al institutiei si o prezentare a catorva elevi deosebiti, voluntarii, impreuna cu personalul scolii, au depozitat cartile in biblioteca.

“Speram ca aceasta actiune sa motiveze si alte organizatii non-profit sa deruleze proiecte care sa le ofere copiilor sanse egale la cultura si, mai important, sa lucreze impreuna pentru atingerea acestui scop. Activitatea individuala a fiecarei organizatii rezolva doar o mica parte din problema, insa in momentul in care exista colaborare intre organizatii impactul este multiplicat, iar numarul beneficiarilor creste considerabil”, a declarat Presedintele Asociatiei Young Initiative, domnul Razvan Sassu.

In luna aprilie 2010 va demara a doua etapa a proiectului, iar metodele de colectare a cartilor se vor diversifica. Dupa ce la prima etapa beneficiarul a povenit din mediul rural, de data aceasta beneficiarul va fi un centru de plasament din Municipiul Bucuresti.

www.younginitiative.org