Precizari importante – turisti romani blocati in Hurghada

Ziua de marti, 13, a fost a zi nefericita pentru turismul romanesc. Peste 300 de calatori – Hurghada, Bucuresti si Cluj –  au fost victimele unei erori de comunicare in aspectele operationale dintre Autoritatea Aviatica Civila egipteana si compania aeriana egipteana care trebuia sa-i transporte. Turoperatorii contractanti ai acestor zboruri au facut toate eforturile posibile pentru a reduce la minim impactul negativ generat de intarzierea zborului asupra turistilor care se intorceau din concediu, respectiv plecau spre o destinatie exotica impresionanta.

“Marti dimineata, la prima ora, toti pasagerii care au achizitionat servicii turistice prin compania noastra ori prin partenerii nostri s-au prezentat la aeroportul Hurghada pentru procedura de check-in. Dupa efectuarea acesteia, turistii au parasit tara prin punctul de trecere a frontierei respectiv controlul pasapoartelor. Din pacate, inaintea inceperii imbarcarii efective, compania aeriana a fost informata ca nu are autorizatie de decolare. Acest aspect s-a datorat unei neintelegeri de comunicare intre Autoritatea Aviatica Civila din Egipt, cea care autorizeaza efectuarea zborurilor civile, si compania aeriana Koral Blue, cea care opera respectivul zbor. Situatia a fost cu atat mai neplacuta, cu cat aceasta compania aeriana opereaza de mai bine de 3 ani pe relatia Hurghada – Romania, fara a se fi inregistrat vreun incident pana in acest moment” a declarat Csaba Garamszegi, managerul Best Reisen, unul dintre turoperatorii contractanti ai cursei charter. “Paralel cu presiunile facute pentru remedierea situatiei administrative, situatie ce nu putea fi gestionata direct de turoperatorii romani, principala noastra preocupare a fost minimizarea disconfortului creat pentru turistii nostri. Chiar daca zborul era operat in afara Uniunii Europene, toate reglementarile valide pe teritoriul acesteia sunt aplicate in cazul tuturor zborurilor noastre. Astfel, prin reprezentantii nostri din zona de tranzit, unde accesul este complet restrictionat, si prin cei peste 12 reprezentanti locali in Hurghada, alaturi de partenerii nostri contractanti ai zborului charter, sa organizat servirea de bauturi si mancare celor care asteptau decolarea spre casa. In acelasi timp, pentru a urgenta rezolvarea incidentului intervenite am contactat si Ambasada Romaniei la Cairo. Ca o solutie de back-up, in cazul in care nu era posibilia rezolvarea problemelor cu comapnia Koral Blue, au fost identificate 4 alte companii aeriene. Mai mult, turoperatorii implicati in aceasta cursa, impreuna cu autoritatea aeroportuara din Hurghada, am reusit organizarea deplasarii intregului grup de turisti pentru a servi cina la restaurantul unui hotelul de 5* All Inclusive din zona  Makadi Bay din Hurghada. Concomitent, pentru pasagerii care asteptau in Bucuresti si Cluj decolarea avionului spre Hurghada, au fost oferite mancare si bauturi iar seara a fost organizata cazarea celor care au acceptat acest serviciu la hoteluri din cele doua localitati” a mai declarat managerul Best Reisen.

“Ne cerem scuze fata de clientii nostri pentru acest incident neplacut, care a survenit independent de vointa si organizarea noastra si le oferim tot suportul posibil pentru surmontarea neplacutului moment. Serviciile implicite oferite in cadrul Uniunii Europene prin distributia de mancare, bauturi si eventual cazare pentru turistii ale caror zboruri intarzie, sunt responsabilitatea companiei aeriene, insa atat Best Reisen cat si partenerii ei inteleg raspunderea pe care o au in fata clientilor si impreuna cu compania aeriana au participat la organizarea acestora. Mai mult, tuturor pasagerilor care au fost afectati de aceste intarzieri le va fi transmisa o scrisoare prin care compania organizatoare le va cere inca o data scuze pentru nefericitul eveniment, respectiv le va oferi un credit si alte compensatii. Pentru turistii a caror sejur a fost redus datorita intarzierii li se va face automat restituirea contravalorii unei nopti de cazare pe care acestia n-au consumat-o la destinatie. Stiind ca turismul este o meserie grea si pot intervenii evenimente neasteptate (grevă, conflicte politice şi de război, situaţii catastrofale, de pericol public, atac terorist, embargou internaţional, precum şi în cazul în care companiile aeriene în mod unilateral stabilesc limite de răspundere sau aduc modificări cu privire la orar sau itinerar, întârzieri în traficul mijloacelor de transport, probleme technice etc ) principala preocupare a noastra, in astfel de situatii, este  ingrijirea turistilor si rezolvarea problemelor in cel mai avantajos si in cel mai scurt timp posibil ” a concluzionat Csaba Garamszegi.

Best Reisen Romania face parte din grupul Best Reisen, tour-operator in 7 tari: Tunisia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Turcia, Egipt si Romania. Best Reisen a organizat vacante pentru mai mult de 21.000 de turisti numai din Romania in anul 2008. Dupa o colaborare de 10 ani cu mai multe agentii revanzatoare, in anul 2005 si a deschis un punct de lucru si in Romania.  Ofera la momentul actual pachete turistice printr-o retea de 1420 agentii revanzatoare, raspandite peste tot in tara. Profesionalismul tour-operatorului, calitatea serviciilor si interesul constant pentru satisfactia clientilor recomanda Best Reisen de peste 13 ani pe piata turistica europeana si de 4 ani in industria de turism din tara noastra.

Georgiana Corsau
PR Manager D’Avantage Consult
www.davantage.ro