In domeniul constructilor se utilizeaza diferite masini cum sunt incarcatoarele. Aceste utilaje de manipulat au devenit cunoscute odata cu utilitatea lor de a face mai multe lucruri deodata, fiind universale. Incarcatoarele sunt folosite pentru deplasarea si manipularea materialelor in santiere, in constructia drumurilor dar si la planificarea unui santier. Unele modele de incarcatoare au fost realizate pentru a face fata deseurilor. Cei mai buni si cunoscuti producatori ai incarcatoarelor pot fi enumerate astfel: Caterpillar, John Deere, Komatsu si Volvo.
Istoria incarcatoarelor
Aceste utilaje iau nastere in anii 1920, pe atunci existand doar niste tractoare mici cu o galeata (similar cu cea al incarcatoarelor) capabile sa manuiasca materialele de dimensiuni mici. Acest utilaj a fost considerat mult timp ca fiind primul “incarcator”pana in anii 1930 cand in Manchester E. Boydell & Co a fost produs un incarcator mic (tractor si cupa) “Muir-Hill”, cu o putere de 28 CP. Innsa in anii 1939, un inginer din Chicago, a fabricat primul incarcator cu 2 roti si cupa care avea puterea de a muta 0.25 m3. Anul 1953 este marcat de Caterpillar care a construit primul incarcator hydraulic integral pe senile, numit Traxcavator. Acesta vine cu o imbunatatire fata de incarcatorul initial si anume, acesta era articulat.
Dupa terminarea celui de-al doilea razboi mondial a fost produs incarcatorul hidraulic: bratul si motorul au fost hidraulice. Pentru o mai mare siguranta, unele branduri au decis sa puna bratul si cupa in fata conducatorului. Aceasta a reprezentat o mare schimbare in constructile grele.
Astfel, exista pe piata diferite tipuri de incarcatoare:
– Cele pe senile: incarcator cu piese;
– Cele pe cauciucuri: incarcator cu roti;
– Cele frontale: mini-incarcatoare;
– Buldoexcavatoarele: au 2 cupe, pot fi rigide sau articulate;
– Cele compacte: incarcator mic articulat;
– Skip loader: incarcatoare mici, cu un screper in spate si o cupa in fata.
Incarcatoarele sunt utilaje care pot avea motorul principal fie pe diesel fie pe benzina. Versiunea ecologica, care a fost recent scoasa pe piata, este incarcatorul electric, care are aceasi putere ca si cea a unui motor diesel.