Astazi omul de stiinta stapaneste virtuos arta sa, in vreme ce natura s-a ferecat in turnul ei de fildes asteptand parca o conciliere, un semn de pace din partea lui. Pe masura ce omul s-a instrainat de Creator si Creatia sa, Natura si-a acoperit chipul cu un val din ce in ce mai dens pentru ca in cele din urma sa nu mai fie deslusita, iar omul sa se “salbaticeasca†intru totul de ea.
La drept vorbind, ce fel de stiinta e aceea care respinge semnele clare date de natura inconjuratoare ce ne-a fost oferita in dar spre ajutorarea si desavarsirea vietii noastre? Si ce-ar fi daca intr-o buna zi, ne-am intoarce la ea spre a o privi numai si a incerca sa-i cuprindem tainele vazute ca mai apoi sa le patrundem si pe cele nevazute? Ar fi o dovada de inalta simtire si cu siguranta n-am fi primii temerari. Â Inca din cele mai vechi timpuri filosofii si ganditorii au fost atrasi de studiul naturii, pe care au cercetat-o asiduu, convinsi fiind ca prin ea pot accede la o cunoastere superioara. Paracelsus este una dintre mintile luminate ale Renasterii care s-a dedicat acestei arte magice, ravnind neobosit la descoperirea tainelor naturii pe care nu o concepea decat ca fiind parte din creatia divina:
Ce este o filosofie care nu se sprijina pe revelatia spirituala? Omul de stiinta, spre deosebire de teolog, nu se increde in simturi, ci doar in experientele sale, deoarece stiinta fizica se ocupa de fenomene si nu de credinta. Credinta este o stea luminoasa ce il ajuta pe cercetator sa dezlege misterele naturii. Trebuie sa cautati centrul vostru de greutate in Dumnezeu si sa va bazati increderea pe o credinta divina, sincera, curata si puternica, si sa-i ramaneti credinciosi cu toata inima, cu tot sufletul, cu toata simtirea si cu tot cugetul. Daca veti avea o asemenea credinta, Dumnezeu (Intelepciunea) nu va va ascunde adevarul Lui, ci va va dezvalui operele sale intr-un mod credibil, vizibil si consolator.
Cele 7 tratate de alchimie ale lui Paracelsus reprezinta marea mostenire pe care acesta a lasat-o umanitatii in speranta ca omul va dobandi din nou acces la marea bucurie a naturii. Scrise cat se poate de clar si concis, tratatele sale ne arata caile spre descoperirea celor mai de pret comori ale naturii prin intermediul carora dobandim de fapt calea spre Dumnezeu.
Si pentru ca nimic nu este cu neputinta, toate aceste scrieri au fost traduse in romana fiind reunite intr-un singur volum intitulat Ars Alchimica- Sapte tratate in care se vorbeste despre natura, stiinta si arta spagyrica aparut de curand, intr-o noua editie, la Editura Herald din Bucuresti.
Catalina Gaidau
PR Executive
Editura Herald
Tel: 021.319 40 60, 0743.050.507
Fax: 021.319 40 59, 021.319 40 60
E-mail: office@edituraherald.ro
Website: www.edituraherald.ro