Plasticianul Ioan Oratie verniseaza la Brasov expozitia “Sentimente”

Sâmbătă, 16 mai 2015, Galeria Europe din Brașov vă invită la ora 17.00 la vernisajul expoziției personale a artistului Ioan Oratie, Sentimente.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 14- 28 mai a.c.

poster 70_1

În creația plasticianului Ioan Oratie, relația dintre pictura de șevalet (cea mai mică dintre lucrări-Bărci la Arcuș având 24/ 30 cm) și cea monumentală (cea mai mare dintre opere Dimineața devreme -190/ 100 cm) este una complexă, cu atenție susținută de artist în ultimii 15 ani.

Cele 25 de lucrări propuse privitorului se raportează prin subiectele alese fie la o realitate intimă, fie la o realitate cu care artistul a intrat în contact ca urmare a călătoriilor sale de documentare.

Picturile lui Ioan Oratie, exuberante cromatic sau dimpotrivă, delicate ca armonii și tonuri emană cu știință ori cu spontaneitate, rafinament.

La vernisajul expoziției va vorbi criticul de artă Roxana Bărbulescu, președinte al Asociației Culturale ARTAR .

*

„Opţiunea lui Ioan Oratie de a ne propune imagini pline de căldură şi lumină, de a se cantona bărbăteşte cu curaj în serenitate şi echilibru, de a-şi asuma exerciţiul dur şi necruţător al autocercetării lumii poetice interioare şi de a-şi scruta forţele ce urcă în conştiinţa sa din vechime este o garanţie a unui mesaj ce răspunde civic şi responsabil conjuncturii şi tensiunilor tragice ale zilelor noastre.” Rodica Anca Marinescu, pictoriță (fragment dintr-un text apărut în nr. din noiembrie 2009 al publicaţiei Anticart magazin)