PLANTAM BRAZII DE CRACIUN !

Terra Ecologica a lansat campania PLANTAM BRAZII DE CRACIUN!

            “Anul acesta avem in Parcul Kiseleff un producator de brazi, molizi si pini. Preturile acestora sunt de 50,60 si 70 de lei si inaltimile variaza intre 50 de cm-1m si 1,5 m” sustine Simona Cretu, presedinta asociatiei de mediu Terra Ecologica.

Cei care doresc sa cumpere acesti brazi sa il sune pe producatorul Mocanu Ionel 0740466237.

http://plantambrazii.ablog.ro/

Cei interesati sa cumpere sunt steptati in perioada 21-23 decembrie in Parcul Kiseleff, pe o alee ornata cu brazi, langa foisor.

Gabi_si_brazii_Kiseleff

“Ne-am dorit prin acesta campanie sa incurajam consumul conifereleor cu radacini. Brazii la ghivece rezista in casa de sarbatori si pot fi replantati ulterior. Practica aceasta este foarte raspandita in Occident” sustine Adrian Net, voluntar al asociatiei Terra Ecologica.

De altfel si pe piata autohtona cererea penru brazii la ghivece este foarte mare.Ca dovada, in anii tecuti, piata romaneasca a fost invadata de conifere la ghivece aduse din tari precum: Danemarca, Olanda , Norvegia si Suedia.

Voluntarii asociatiei Terra Ecologica si-au propus sa promoveze brazii romanesti la ghivece. Argumentele sunt numeroase: copacii sunt aclimatizati si prin urmare se prind  mai usor; se reduc cheltuielile de transport si implicit scad emisiile de CO2si nu in ultimul rand, banii ajung la semenii nostri .

 

MASACRUL DIN PADURE- VARFURI DE BRAZI TAIATI

 Lacomia nostra poate avea consecinte nebanuite.

 Din dorinta de a castiga usor banii, unii vanzatori recurg la metode ilicite. Ei aduc din paduri varfuri de la brazi tineri sau maturi. Se urca uneori la 10-20 de metri ca sa taie varfurile brazilor din padure. Si apoi vin la piata ca sa ni-i vanda drept cei mai frumosi brazi de Craciun.

Cum ii recunoastem? Dupa trunchiul gros.

 

Odata taiati, brazii si molizii tineri nu mai cresc in inaltime. Ei devin vulnerabili si sunt mai usor atacati de boli si intemperii, etc. Multi brazi ale caror varfuri au fost taiete se usuca si mor.

 varf_de_brad

“Organizand campania, multi oameni ne-au povestit despre aceste varfuri de brazi taiati. Pentru  cel mult 100 de lei, multi munteni pleaca sa caute un varf de brad frumos. La orase, accésti brazi ajung sa fie vanduti in piete sau chiar in magazine cu pretentii. Oamenilor nu le pasa de unde provine bradul de Craciun. Pentru ei este foarte important sa fie cel mai frumos brad. Este foarte trist ca nu cunosc care este adevarut pret pentru cel mai frumos brad” ne poveste Adrian Net, voluntar al asociatiei Terra Ecologica.

 Am discutat cu un specialist silvic din Prahova, dl Cazacu, angajat la APIA.

Acesta sustine ca in ultimii ani au fost taiate multe varfuri de brazi dar i se pare ca anul acesta fenomenul a mai scazut ca amploare.”Este foarte trist sa vezi padurea astfel taiata”

Domnul Cazacu ne-a asigurat ca specialistii silvici impreuna cu jandarmi, politisti precum si reprezentanti de la Garda de Mediu- fac controale si dau amenzi la cei care taie ilegal varfurile de brazi.

 

varfuri_de_brazi_taiati

Ar fi bine daca mai multi oameni ar semnala la Politie aceste ilegalitati.

Trebuie sa luam atitudine si sa oprim masacrul brazilor si al molizilor in virtutea Sarbatorilor de Craciun!

 Ii invit pe toti cei care au vazut varfuri de brazi taiati si vanduti ca brazi de Craciun sa imi semnaleze aceste cazuri la adresa de mail simona_dragusanu@yahoo.com si sa imi trimita fotografii daca este posibil. De asemenea, ii incurajez pe toti sa semnaleze aceste cazuri la Politie sau la Garda de Mediu.