Piloti forati sunt utilizati la fundatiile constructiilor ce vor fi utilizate pentru o lunga perioada de timp. Insa, numai in ultimii ani, tehnologia moderna a permis costructia de piloti forati.
Conditiile moderne au facut ca aceasta tehnologie sa fie una dintre cele mai populare si adesea folosita in diverse constructii. Motivele pentru aceasta sunt clare si evidente. Caracteristicile operationale si tehnice ridicate au permis ca aceste structuri de fundatie sa fie realizate in cel mai scurt timp. Pilotii forati sunt produsi cu structura de baza, de obicei in sectiune transversala circulara sau patrata, realizati fiind din materiale rezistente la socuri si scufundati in sol prin metoda de antrenare, presare sau vibrare.
Scopurile fundatiilor cu piloti forati
Astfel de piloti forati sunt utilizati in principal pentru crearea de fundatii in constructii civile, ca si in cazul constructiilor cu un singur etaj si cu mai multe etaje, in constructia industriala a cladirilor si structurilor de diferite grade de complexitate, la constructia de constructii de linii de transport (poduri pentru autovehicule sau pentru pasageri), in constructia de diverse structuri hidrotehnice si hidraulice (dane, dale, statii de alimentare cu apa).
Piloti forati din beton armat
Pilotii din beton armat sunt executati numai cu o productie certificata si cu echipament special, cu respectarea stricta a conditiilor tehnice. Pilotii forati din beton sunt construiti structural din amestec de beton cu granulatie fina, care trebuie sa aiba o rezistenta la compresiune de cel putin B15 sau o marca specificata in calculele tehnice ale proiectului de constructie. Pentru structurile de sectiune solida, se utilizeaza piatra zdrobita cu dimensiuni de fractie de pana la 40 mm si pentru piloti goi sub forma de cochilii de pana la 20 mm.
Este important de retinutca pilotii forati sunt de asemenea impartiti in functie de natura interactiunii cu solurile in trailing, care se bazeaza pe soluri dificil de compresibil, fiind situati la o anumita adancime sau piloti forati care se bazeaza direct pe soluri stancoase. Pentru ca pilonii forati sa fie rezistenti este necesar sa se utilizeze beton din cel putin, clasa B25 in productia sa, conform tabelului de rezistenta pentru lungimi. Pentru a conferi proprietati speciale rezistentei la impact, pilotii forati sunt intariti folosind armaturi laminate la cald si aliaje de tip A240 pana la A800, precum si sarma de otel de la Bp1200 la Bp1500, si ca spirale, grile si cleme din sarma trasa la rece. In acelasi timp, tehnicile de fabricatie sunt aplicate prin metoda armarii longitudinale pretensionate sau netensionate.
Proiectarea pilotilor forati
Pilotii forati TerraTest din beton armat sunt proiectati in functie de forma, dimensiunea si tehnologia folosite. Pilotii forati pentru fundatii sunt proiectati pentru a transfera intreaga incarcatura a structurii pe ei. In timpul constructiilor civile si industriale, structura pilotilor forati pentru fundatie, se calculeaza numai de catre un inginer calificat. Pentru constructia de cabane private (pana la doua etaje) calculul este simplificat, insa, este nevoie sa cunosti compozitia solurilor locale. Pentru construirea de piloti forati, au fost inventate masini speciale, ceea ce simplifica in mod semnificativ si ieftini procesul de instalare.