Perfectionismul iti afecteaza relatia?

Nu este nimic gresit in a lupta pentru cele mai bune lucruri in viata. Dar este posibil sa va stabiliti standardele prea mari. unele persoane fiind chiar mai perfectionisti decat predecesorii lor.
Aceasta realitate poate fi atat o binecuvantare cat si un blestem. A avea un sentiment intern de a te stradui mereu si de a-ti dori mai bine si mai mult pentru tine este o calitate superioara, dar cand se transforma in concurenta, comparatie si judecata, poate deveni problematica.

Este un lucru sa limitati perfectionismul dvs. doar la o parte a lumii voastre, ca si obiectivele voastre de lucru. Totusi de obicei, o personalitate perfectionista se extinde in fiecare aspect al vietii, inclusiv relatiile voastre.

Si acolo devenim atat de exigenti, fara sa realizam daunele pe care le producem. Perfectionismul va poate face sa puneti la indoiala viata personala si relatia cu partenerul de viata. Daca sunteti obisnuiti ca totul sa mearga perfect, cel mai probabil aveti tendinta de a va imagina parcursul relatiei in care va aflati sau doriti sa intrati.

Cel mai important este sa nu comparatii cu alte relatii deoarece acest lucru va poate afecta pe termen lung. Nu va intrebati care sunt gesturile pe care iubitul prietenei tale le face, aceste mici detalii pot duce la inevitabila despartire.

Perfectionismul poate provoca mici bata de cap intr-o relatie. Cand avem indieli fata de partenerul de viata, o discutie libera in care sa va organizati si sa clarificati majoritatea indoielilor este cea mai recomandata. Persoanele care se straduiesc sa faca totul perfect, tind sa fie tipice, ca cei care pretuiesc punctualitatea, planificarea si detaliile.

Atunci cand un perfectionist se leaga de cineva care este mai lipsit de griji, pot aparea conflicte – si daca nu sunt abordate, pot pune in pericol intreaga relatie.

Pentru unii perfectionisti, chiar si aceasta mica diferenta de opinie poate provoca probleme. Daca se intampla aceasta situatie sau o situatie similara, alegeti sa nu o transformati intr-o disputa de cuplu, ci discutati calm pentru a lamuri aspectele care va deranjeaza sau va ingrijoreaza.

Renuntarea la dispute pe tema lucrurilor pe care le consideram perfecte sunt un semn ca iti doresti sa faci parte din acea relatie. O persoana perfectionista considera, de cele mai multe ori ca singura modalitate in care se fac anumite lucruri sunt asa cum considera ea, fara a mai analiza si parerile celuilalt. Acesta este comportamentul care trebuie evitat intr-o relatie de dragoste daca iti doresti sa fiti impreuna cat mai mult timp.

Cheia este de a stabili asteptarile pentru comunicare de la inceputul relatiei dvs., astfel incat sunteti amandoi sa fiti constienti de stilul si personalitatea celuilalt. Si daca aveti nevoie de claritate intr-o problema, solicitati-o. Cu cat un dialog este mai onest si deschis, cu atat mai bine pentru relatie.