Cientii bancilor, societatilor de leasing si asigurari, precum si cele din urma, se pot adresa mediatorilor, membri ai Uniunii Mediatorilor Bancari pentru rezolvarea unei game largi de litigii, inainte sau dupa ce au ajuns in instanta ori in faza executarii silite.
Restantele de peste 90 de zile la creditele mai mari de 20.000 de euro acordate de banci au crescut cu 11,5% in februarie fata de ianuarie, la 6,41 miliarde de lei, astfel ca datoriile acumulate de la inceputul anului au depasit 1 miliard de lei, potrivit datelor Centralei Riscurilor Bancare (CRB).
Valoarea totala a restantelor de peste 90 de zile a fost in ianuarie de 5,75 miliarde de lei, mai mare cu 6,8% fata de datoriile de 5,38 miliarde de lei inregistrate la finele anului trecut, informeaza Mediafax.
Odata cu adancirea crizei economice si mai ales financiare, dupa incurajarea unei creditari masive de catre banci a populatiei in anii trecuti, multi romani s-au trezit in fata imposibilitatii de a returna imprumuturile la banci din cauza pierderii locurilor de munca, reducerii salariilor, scumpirii vietii, aparitiei unor evenimente neprevazute etc.
In aceste conditii, un grup de mediatori autorizati conform L 192/2006 privind medierea, au sesizat aparitia inevitabila, a unor litigii intre banci si clientii acestora si au demarat la 11 noiembrie 2009 constituirea unei asociatii profesionale, Uniunea Mediatorilor Bancari.
Mediatorii, membri ai Uniunii Mediatorilor Bancari prin formele de exercitare a profesiei, vor sprijini bancile si clientii lor, sa ajunga la o intelegere, fiecare recunoscandu-si obligatiile, dar fara impunerea unei masuri unilaterale.
Pana acum existau doua forme de actiune ale partilor, bancile dadeau in judecata sau cereau executarea silita a datornicilor, iar clientii nemultumiti se adresau Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor sau acelorasi instante.
In ambele cai de solutionare a conflictului se pierde timp, onorarii pentru avocati, deplasari, taxe judiciare, nervi, procesul poate dura luni de zile, se poate face o publicitate negativa partilor, solutia data de instanta , executori sau ANPC poate nemultumi partile si acestea pot rupe relatiile definitiv.
Acum, atat bancile cat si clientii acestora, in caz de litigiu, au la indemana,,MEDIEREA”.
Uniunea Mediatorilor Bancari este unica asociatie profesionala a mediatorilor autorizati, specializata in medierea conflictelor dintre banci si clientii acestora, precum si a medierii conflictelor dintre societatile de leasing, asigurari si clientii lor, urmand si respectand Standardele Europene ale medierii elaborate de Institutul International de Mediere (IMI) cu sediul in Irlanda.
Mediatorii autorizati, membri ai Uniunii Mediatorilor Bancari au pregatirea necesara medierii conflictelor in domeniul financiar – bancar, fiind de profesie juristi si specialisti finante banci, precum si absolventi ai unor cursuri de pregatire suplimentara financiar – bancare, efectuate in tara si Comunitatea Europeana.
Atunci cand institutiile financiar bancare si clientii acestora, doresc solutionarea pe cale amiabila, nejudiciara, a conflictelor dintre ei, tinand cont de multiplele avantaje ale medierii, evidentiate de cateva decenii de aplicare in statele occidentale dezvoltate, ii sfatuim sa consulte lista cu mediatorii autorizati, membrii ai Uniunii Mediatorilor Bancari, afisata pe site-ul uniunii, www.mediatorbancar.ro, sectiunea,,Membri UMB”, de unde isi pot alege un mediator.
Asiguram pe toti clientii nostrii, persoane fizice si persoane juridice ca, Uniunea Mediatorilor Bancari nu va precupeti nici un efort pentru ca mediatorii autorizati – membri ai Uniunii Mediatorilor Bancari, prin intermediul formelor de exercitare a profesiei, sa asigure servicii de mediere la standarde ridicate cu respectarea principiilor fundamentale ale medierii.
In curand, conducerea Uniunii Mediatorilor Bancari va elabora o procedura standard, privind medierea conflictelor bancare, care va fi afisata pe site-ul uniunii si transmisa tuturor centralelor bancilor impreuna cu tabelul mediatorilor autorizati, membrii ai UMB.
Uniunea Mediatorilor Bancari
Bucuresti, B-dul Chisinau Nr.8,Sectorul 2
Tel/Fax: 0216281218
Mobil:m 0744750036
E-mail: office@mediatorbancar.ro
www.mediatorbancar.ro