O trupa de jazz din Romania desemnata Grand Prize Winner in Gala EUROPAfest

Ieri, in cadrul Galei EUROPAfest 2011, pentru prima data in istoria Bucharest International Jazz Competition, o trupa din Romania – Sorin Zlat Trio a fost desemnata Grand Prize Winner. Bucharest International Jazz Competition este cotat unul dintre primele trei concursuri de jazz din Europa si a reunit in Semifinala 18 trupe de jazz cu muzicieni din 21 tari.

Inca o editie de success EUROPAfest a adus intre 7-13 mai, 300 de muzicieni din 45 de tari ce au sustinut zeci de concerte de jazz, blues, pop si muzica clasica in Bucuresti si Alba Iulia. Timp de o saptamana, festivalul a prezentat 18 trupe de jazz cu muzicieni  din 21 de tari, 145 de flautisti din 40 de tari, numeroase trupe invitate precum The Merry Poppins, Atmasfera sau Ari Borger Quartet in fata unui public entuziast.

Concerte de exceptie s-au derulat in mai multe spatii precum Sala ArCuB, Club Tribute, The Loft, Centrul Cultural Ungar si Mall Alba. O saptamana, care in afara muzicii de calitate a inclus si alte momente importante: pe 7 mai celebrarea Zilei Europei in cadrul Opening Concert realizat in parteneriat cu Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, pe 11 mai bucurestenii s-au putut bucura de traditiile si muzica elvetiana la Swiss Jazz Night iar pe 12 mai muzicienii au facut o vizita speciala la Palatul Elisabeta.

 

Din acest an, festivalul a depasit granitele capitalei printr-un concert extraordinar primit deosebit de calduros de locuitorii orasului Alba Iulia. Organizatorii anunta ca in editiile viitoare, festivalul va fi din ce in ce mai prezent pe scenele din intreaga Romanie. Mai mult, incepand cu 2012, ne vom bucura de si mai multa muzica buna, in 2 saptamani de jazz, blues pop si clasic: 4-19 mai.

 

Seara de 13 mai a adus numeroase surprize. Pentru prima data, o trupa romaneasca ajunge in Finala Bucharest International Jazz Competition si este desemnata marea castigatoare a concursului. Tehnica, talentul si prezentarea celor de la Sorin Zlat Trio au captivat atat publicul prezent ieri la ArCuB cat si membrii juriului – bine cunoscutul pianist britanic Wayne Brown – Directorul Artistic Bucharest International Jazz Competition, directorul de programe JazzFM Radio, Svetoslav Nikolov din Bulgaria si muzicologul Carmen Stoianov din Romania – care au decis sa-i acorde titlul de Grand Prize Winner al competitiei de jazz desi alte 2 trupe cu muzicieni din Portugalia, Austria, Cuba si Australia s-au luptat ieri pentru acest premiu.

 

Inca o surpriza a serii a constat in prezentarea conceptului PROMS – Jazz & Classic care reuneste muzicieni din cele 2 mari genuri muzicale, din intreaga lume, intr-o formula inedita si surprinzatoare, piese de jazz, blues, pop sau muzica de film interpretate cu instrumente de jazz si clasic. In Gala a fost oferit doar un demo al spectacolului ce va avea loc duminica, 15 mai, in Hard Rock Café, incepand cu orele 20:30, in cadrul turneului european PROMS Tour ce se deruleaza in Franta, Germania, Italia, Rep. Moldova si Romania.

 

In cadrul Galei EUROPAfest 2011 a avut loc si decernarea Diplomei de Excelenta din partea Casei Regale, inmanata de Alteta Sa Regala Principele Radu companiei MOL Romania pentru suportul oferit tinerilor si culturii.

 

Dupa aceasta editie plina de rafinament, perfectiune, diversitate, de momente de emotie si daruire, de spirit artistic si naturalete, Bucurestiul a devenit altfel. Suntem cu totii mai buni, mai deschisi, mai artisti in spirit si gandire, asa cum a sugerat ieri pe scena EUROPAfest si directorul festivalului, domnul Luigi Gageos.

 

Informaţii suplimentare şi fotografii :

jmEvents | 0720.31.61.62 | office@jmEvents.ro

 

 

Laureatii EUROPAfest 2011

Bucharest International Jazz Competition 2011

Grand Prize Winner

Sorin Zlat Trio / Romania

Sorin Zlat – pian
Adrian Flautistu – contrabas
Laurentiu Zmau – tobe

Special Prize – Best Band

Andre Carvalho 5tet / Austria, Portugalia
Andre de Carvalho – contrabas
Jose Pereira – saxofon
Andre dos Santos – chitara
Filipe Pereira de Melo – pian
Joao dos Santos Rijo – tobe

 

Jeunesses International Music Competition 2011 – FLAUT

Categoria C (14 – 18 ani)

Premiul I: Park Yaeram – Coreea de Sud / Franta

Premiul al II-lea: Kim Han Jung – Coreea de Sud / Franta

Premiul al III-lea: Min Ruofan – China

 

Categoria D (18 – 30 ani)

Premiul I: Charlotte Bletton – Franta

Premiul al II-lea: François Garraud – Franta

Premiul al III-lea: Cho Sunghyun – Coreea de Sud / Germania