Noi ştim ce-au făcut turiştii astă vară

ONG Mare Nostrum continuă seria activităţilor organizate cu ocazia Zilei Internaţionale a Mării Negre–ediţia 2011. Una dintre acestea este “Coastwatch”, o acţiune care constă în monitorizarea stării plajelor, din punct de vedere al gradului de curăţenie. Activitatea are ca perioadă de desfăşurare intervalul 19 septembrie–23 octombrie 2011 şi vizează 38 de sectoare de plajă de la litoralul românesc.

Şi în cadrul acestei ediţii, întreg litoralul românesc este parcurs de echipe de voluntari şi elevi ai instituţiilor de învăţământ constănţene, care au rolul de a inventaria diferitele tipuri de deşeuri identificate pe plajele monitorizate. Datele astfel obţinute vor fi introduse într-un raport care va fi prezentat atât cetăţenilor şi presei, cât şi autorităţilor cu atribuţii în protecţia mediului. Scopul acestei acţiuni este de a trage un semnal de alarmă cu privire la gravele probleme cu care se confruntă zona costieră românească, în condiţiile inexistenţei unei colectări selective şi responsabile a deşeurilor.

“Coastwatch este una dintre cele mai longevive activităţi ale noastre şi face parte dintr-un program iniţiat în Irlanda al cărui scop este tocmai de a evalua problemele cu care se confruntă zonele costiere europene. Mare Nostrum desfăşoară acest program încă din anul 1996. În fiecare an, monitorizăm schimbările produse pe litoralul românesc după fiecare sezon estival. Ceea ce ne dorim este ca toată lumea să conştientizeze că această problemă nu e generată numai de turiştii care vin la mare, ci de toţi cei care nu colectează responsabil. Fie că suntem constănţeni sau doar turişti, cu toţii avem o obligaţie comună – aceea de a împiedica transformarea litoralului românesc într-o groapă de gunoi, fapt care, în caz contrar, nu ne-ar aduce beneficii nici nouă şi nici mediului în care trăim.”, a declarat Andreea Ionaşcu, coordonator proiecte ONG Mare Nostrum.

Scopul principal al evenimentului „Ziua Internaţională a Mării Negre” este creşterea gradului de conştientizare a autorităţilor locale şi a cetăţenilor, cu privire la necesitatea imperativă a unui management durabil al zonei costiere româneşti.

Parteneri: Radio Constanţa, Constănţeanul.com, cotidianul Alb Negru, Agenţia de presă Infostar, Cotidianul E–reporter.ro, Fotografa.ro şi Observator de Constanţa