ONG Mare Nostrum continuă seria activităţilor organizate cu ocazia Zilei InternaÅ£ionale a Mării Negre–ediÅ£ia 2011. Una dintre acestea este “Coastwatchâ€, o acÅ£iune care constă în monitorizarea stării plajelor, din punct de vedere al gradului de curăţenie. Activitatea are ca perioadă de desfăşurare intervalul 19 septembrie–23 octombrie 2011 ÅŸi vizează 38 de sectoare de plajă de la litoralul românesc.
Şi în cadrul acestei ediţii, întreg litoralul românesc este parcurs de echipe de voluntari şi elevi ai instituţiilor de învăţământ constănţene, care au rolul de a inventaria diferitele tipuri de deşeuri identificate pe plajele monitorizate. Datele astfel obţinute vor fi introduse într-un raport care va fi prezentat atât cetăţenilor şi presei, cât şi autorităţilor cu atribuţii în protecţia mediului. Scopul acestei acţiuni este de a trage un semnal de alarmă cu privire la gravele probleme cu care se confruntă zona costieră românească, în condiţiile inexistenţei unei colectări selective şi responsabile a deşeurilor.
“Coastwatch este una dintre cele mai longevive activităţi ale noastre ÅŸi face parte dintr-un program iniÅ£iat în Irlanda al cărui scop este tocmai de a evalua problemele cu care se confruntă zonele costiere europene. Mare Nostrum desfăşoară acest program încă din anul 1996. ÃŽn fiecare an, monitorizăm schimbările produse pe litoralul românesc după fiecare sezon estival. Ceea ce ne dorim este ca toată lumea să conÅŸtientizeze că această problemă nu e generată numai de turiÅŸtii care vin la mare, ci de toÅ£i cei care nu colectează responsabil. Fie că suntem constănÅ£eni sau doar turiÅŸti, cu toÅ£ii avem o obligaÅ£ie comună – aceea de a împiedica transformarea litoralului românesc într-o groapă de gunoi, fapt care, în caz contrar, nu ne-ar aduce beneficii nici nouă ÅŸi nici mediului în care trăim.â€, a declarat Andreea IonaÅŸcu, coordonator proiecte ONG Mare Nostrum.
Scopul principal al evenimentului „Ziua Internaţională a Mării Negre†este creşterea gradului de conştientizare a autorităţilor locale şi a cetăţenilor, cu privire la necesitatea imperativă a unui management durabil al zonei costiere româneşti.
Parteneri: Radio Constanţa, Constănţeanul.com, cotidianul Alb Negru, Agenţia de presă Infostar, Cotidianul E–reporter.ro, Fotografa.ro şi Observator de Constanţa