Nivelul de impozitare in Romania! Stiati ca?

• In medie 43% din cheltuielile salariale reprezinta obligatii fiscale si doar 57% salariul net care ajunge la angajat?
• Valoarea adaugata (ca diferenta intre vanzarile si achizitiile entitatii fiscale) este impozitata cu 24%?
• Profitul si venitul net este impozitat cu 16%?
• Impozitele totale pe profit si pe dividendele platite persoanelor fizice duc la impozitarea efectiva a profitului la o rata de 29,44%?
o Actionarul ca persoana fizica primeste pentru 100 RON profit contabil doar 71.56 RON din profitul net realizat de societatea unde este actionar (societatea plateste impozitul pe profit 16 RON (100 RON-profitul impozabil x 16% ) + 13,44 RON plata impozitului pe dividende (84 RON –dividendul x 16%) adica in total 29,44 RON?
o Creantele fiscale in special TVA se recupereaza foarte greu (sunt frecvente situatiile in care cererile de recuperare a TVA-ului au o vechime mai mare de un an)?
o Taxele si impozitele principale se achita de regula la date fixe si nu la data platii sau aparitiei evenimentului taxabil?
o Lipseste consistenta si transparenta in aplicarea si intepretarea prevederilor fiscale de catre organele fiscale?
o Lipseste coerenta si predictibilitatea sistemului de impozitare?
In concluzie, costurile fiscale in Romania au un nivel ridicat nu doar datorita ratelor de impozitare/taxelor practicate ci si celorlalte elemente calitative descrise mai sus. Sistemul fiscal din Romania inca prezinta un nivel ridicat de risc.
Ca parte a costurilor oricãrei afaceri, costurile fiscale trebuiesc optimizate astfel incat sã permita eliberarea resurselor financiare necesare investitorilor in dezvoltarea investitiilor
CONFORM LEGISLATIEI SI PRACTICTII INTERNATIONALE:
• “Nimeni nu este obligat sa plateasca mai multe taxe si impozite decat ceea ce este mentionat in legislatia fiscala”?
• E dreptul contribuabilului sã decida:
o cum va respecta legislatia fiscala?
o unde va accepta sa isi desfasoare activitatea si sa fie impozitat?
o cine va deveni subiect impozabil si platitorul obligatiilor fiscale: ca persoana fizica sau juridica, rezidenta sau nerezidenta, etc.?
E un drept legitim al contribuabililor sa isi minimizeze/optimizeze costurile fiscale respectand legislatia fiscala!
IBS Professional Solutions este prima companie locala care ofera servicii integrate de consultanta juridica (prin avocatii colaboratori IBS) si fiscala.
IBS Professional Solutions este mai mult decat un nume, este un concept despre cum pot obtine companiile un avantaj intr-un mediu dificil. Realitatea complexa solicita solutii complexe si de aceea am structurat serviciile noastre ca Solutii de Afaceri Integrate.
Conceptul scoate in evidenta faptul ca orice afacere trebuie vazuta ca un sistem, iar succesul depinde de performanta tuturor elementelor ce compun sistemul.
Combinatia dintre experienta vasta in domeniu, intelegerea pietei locale si experienta unei echipe cu abilitati si competente complementare ne permite sa oferim clientilor nostri servicii de consultanta de inalta calitate.
Compania a fost infiintata in 2006 si are in prezent o echipa de 15 consultanti.

Pentru mai multe detalii:
Adi Baniceru
Managing Partner
IBS (Integrated Business Services)
http://www.ibs-p.ro
7-9 Tudor Stefan street
Bucharest, sect. 1
tel: (40) 31 420 62 47
fax: (40) 31 420 62 48