In calitatea mea de jurist, mediator si Presedinte al Uniunii Mediatorilor Bancari din Romania permiteti-mi sa va salut cu placere si stima si ma bucura faptul ca azi fac parte din corpul profesional al mediatorilor.
Tin sa multumesc mentorilor mei craioveni si din America, fara de care nu puteam sa fiu azi, in aceiasi comunitate, alaturi de dvs.
In Europa suntem cu totii martorii unei renasteri a reformelor legate de justitie, suntem creatorii ei, pe de alta parte suntem cei care aplica normele integrate de drept, in curs de aparite.
Nu este sarcina mea sa incep sa analiez in fata dumneavoastra bine cunoscutele antecedente istorice legate de procedurile contencioase speciale, as dori doar sa mentionez faptul ca din antichitate si pana in zilele noastre pentru rezolvarea diferitelor situatii conflictuale omenirea a avut intotdeauna instrumentele corespunzatoare, pe care desi nu le-a denumit mediere, in esenta s-au orientat mereu spre o conciliere rezonabila pe cale pasnica a neintelegerilor dintre triburi.
Actualmente se poate constata cu certitudine ca in locul procedurilor judiciare indelungate partile aflate in conflict incearca o posibila conciliere inainte de proces sau in timpul procesului, considerand-o prioritara.
Totodata se poate constata cu satisfactie ca rolul si importanta crescanda a medierii este recunoscut cu capul plecat, fara comentarii, atat de catre instantele judecatoresti cat si de alte organe legislative, sindicate, patronate si oameni de afaceri.
In gestionarea conflictelor dintre natiuni medierea are in fata un viitor considerabil.
Rolul mediatorilor instruiti si calificati creste progresiv in activitatea de obtinere a unor rezultate profesionale cat mai eficiente, unanim acceptate, care sa se finalizeze prin conciliere.
Si dificultatile crescande ale statelor sunt un motiv pentru care in locul procedurilor costisitoare si de lunga durata sa aplaneze conflictele pe cale profesionala din punct de vedere juridic si intr-un rastimp rezonabil.
Fiecare stat doreste ca in interesul administratiei publice si a cetatenilor care isi cauta dreptatea sa puna in prim plan procedeele de mediere simple, care necesita cheltuieli minime, pe de o parte pentru ca activitatea eficienta de mediere se bazeaza pe consens si respectarea voluntara a legii, iar pe de alta parte datorita mediatorului corespunde cerintelor statelor Uniunii Europene prin posibilitatile asigurate de catre normele juridice n vigoare.
Activitatea de mediator combina posibilitatile dreptului natural cunoscut de partile litigante si dreptului pozitiv indubitabil cunoscut de juristi.
Este o activitate care face economie de cheltuieli si fara indoiala, fata de unele hotarari judecatoresti in care nu fiecare parte din litigiu era interesata in ducerea ei la indeplinire, dupa o mediere eficienta ducerea la indeplinire si intrarea in vigoare a hotararii devine eficienta, deoarece intre parti a luat nastere un acord acceptat reciproc si de buna voie.
In baza celor expuse devine clar ca rolul social si importanta medierii o va face sa devina in interiorul granitelor unei tari si in afara lor o institutie alternativa indispensabila de aplanare a litigiilor.
Intr-o societate intemeiata pe respect fata de justitie si justitiabil, mediatorul indeplineste un rol eminent.
Misiunea sa nu se limiteaza doar la executarea fidela a unui mandat in cadrul legii.
Intr-un Stat de drept, mediatorul este indispensabil justitiei si justitiabililor si are sarcina de a apara drepturile si libertatile acestora si de a contribui in mod impartial la rezolvarea pe cale pasnic-amiabila a litigiului sau conflictului dintre parti.
Misiunea lui, ii impune indatoriri si obligatii multiple, fata de partile aflate in conflict si celelalte autoritati ale statului in fata carora mediatorul prin abilitatile personale si tehnici dezvoltate de mediere reuseste sa stinga in totalitate sau sa aplaneze partial litigiul ori conflictul aflat in stare incipienta ori avansata.
O profesie liberala si independenta, supusa respectarii normelor pe care ea si le-a impus, este un mijloc esential de aparare a drepturilor omului in fata Statului si a altor puteri.
Normele deontologice sunt destinate sa garanteze, prin acceptarea lor liber consimtita, buna indeplinire de catre mediator a misiunii sale, recunoscuta ca fiind indispensabila pentru buna functionare a oricarei societati omenesti.
Nerespectarea acestor norme de catre mediatori va duce, in ultima instanta la o sanctiune disciplinara.
Fiecare profesie are normele sale specifice, care deriva din propriile sale traditii.
Ele sunt adaptate organizarii domeniului de activitate al profesiei n toate tarile spatiului Comunitar European, precum si procedurilor juridice, procedurilor administrative si legislatiei nationale.
Nu este nici posibil si nici nu este de dorit ca acestea sa fie dezradacinate sau sa se incerce generalizarea unor norme care nu sunt susceptibile de a fi generalizate.
Normele specifice fiecarei profesii se refera totusi la aceleasi valori si releva, de cele mai multe ori, o baza comuna.
Functionarea progresiva a Uniunii Europene si a Spatiului economic european si intensificarea activitatii mediatorului dincolo de frontiere, in interiorul Spatiului economic european au facut necesara, pentru binele public, definirea unor norme uniforme, aplicabile oricarui mediator din Spatiul economic european, pentru activitatea desfasurata dincolo de frontiere, indiferent care ar fi organismul din care face parte respectivul mediator.
Scopul definirii unor astfel de norme este indeosebi acela de a atenua dificultatile care deriva din aplicarea unei duble deontologii.
Organizatiile reprezentative ale profesiei de mediator din Romania ar trebui sa doresca ca normele generale sa fie recunoscute, din acest moment, ca fiind expresia convingerii impartasite de toate asociatiile profesionale ale mediatorilor din Romania, Uniunea Europeana si din Spatiul economic european,sa fie facute aplicabile, in functie de procedurile nationale si/sau ale Spatiului comunitar european cu privire la activitatea de dincolo de frontiere a mediatorului din Uniunea Europeana si din Spatiul economic european, sa fie luate in considerare la efectuarea oricarei revizuiri a normelor interne, in vederea armonizarii progresive a acestora din urma.
Uniunea Mediatorilor Bancari doreste, printre altele, ca normele interne sa fie interpretate si aplicate intr-o maniera conforma acelora din legislatiile tarilor europene.
Incercarii de a realiza o modificare grosolana si discriminatorie a normelor legislative aplicabile intr-un cadru unic, national, normele aflate in dezbatere si introducerii acestora in legea medierii fara niciun temei pur justificativ si haotic, aplicate activitatii desfasurate de catre mediatorul autorizat,fac din institutia medierii una haotica care contravin normelor aplicate dincolo de frontiere, in interiorul Uniunii Europene si in Spatiul economic european.
Multitudinea indatoririlor care ii revin mediatorului impune din partea acestuia o independenta absoluta, libera de orice presiune, indeosebi de cea derivata din propriile sale interese sau datorata influentelor din afara.
Aceasta independenta este, de asemenea, necesara atat pentru increderea in justitie, cat si pentru increderea in impartialitatea mediatorului.
Prin urmare, mediatorul trebuie sa evite orice prejudiciere a independentei sale si sa vegheze la a nu neglija etica sa profesionala din dorinta de a fi pe plac clientilor sai sau tertilor.
Aceasta independenta este necesara atat in activitatea juridica, cat si in alte probleme de natura juridica, iar consultanta acordata de mediator clientului sau nu are nici o valoare reala atunci cand ea a fost facuta doar de complezenta sau din interes personal ori sub efectul unei presiuni din afara.
Nu pot exista relatii bazate pe incredere, atunci cand cinstea, probitatea, spiritul de dreptate si sinceritatea mediatorului sunt puse sub semnul ndoielii.
Pentru mediator, aceste virtuti traditionale sunt obligatii profesionale.
Prin insasi natura misiunii sale, mediatorul este depozitarul secretelor clientului sau si destinatarul comunicarilor de natura confidentala.
Fara o garantie a confidentialitatii, increderea nu poate exista.
Prin urmare, secretul profesional este recunoscut ca fiind deopotriva un drept si o indatorire fundamentala si primordiala a mediatorului.
Obligatia mediatorului cu privire la secretul profesional serveste atat intereselor administratiei judiciare, cat si intereselor clientului.
In consecinta, ea trebuie sa beneficieze de o protectie din partea Statului.
Mediatorul trebuie sa respecte secretul oricarei informatii confidentiale de care ia cunostinta in cadrul activitatii sale profesionale.
Aceasta obligatie nu este limitata in timp.
Mediatorul impune angajatilor sai si oricarei persoane care colaboreaza cu el in activitatea sa profesionala sa respecte secretul profesional.
Sub rezerva normelor legale si deontologice, mediatorul are obligatia de a apara intotdeauna cat mai bine interesele clientului sau, chiar in raport de propriile sale interese, interesele vreunui confrate sau cele ale profesiei in general.
In maura in care legislatia autorizeaza acest lucru persoanelor care indeplinesc conditii diferite pentru furnizarea serviciului de mediere, interesul este de a asigura aceeasi calitate a serviciului de mediere,prin asigurarea aceluiasi nivel de competenta profesionala si verificata prin aceleasi instrumente,in primul rand.
Dezvoltarea bazei materiale a societatii umane, cat si dezvoltarea stiintei conduc la necesitatea specializarii.
In prezent, avand in vedere viteza cu care creste cantitatea de informatii noi, se considera ca un OM nu poate fi la curent cu toate cercetarile, nici macar intr-o singura disciplina.
S-a incetatenit chiar o imagine despre dezvoltarea stiintei: aceasta este ilustrata prin umflarea unui balon al carui volum sporeste o data cu cresterea cunostintelor, iar suprafata acestuia (care creste o data cu volumul) reprezinta contactul cu necunoscutul.
Deci, pe masura ce cresc cunostintele noastre, creste si numarul problemelor care trebuie rezolvate.
Toate acestea au dus la problema specializarii, chiar a ultra-specializarii, a compartimentarii cunostintelor.
Aceasta idee a fost ironizata de Bernard Shaw, care spunea ca un specialist stie din ce in ce mai mult despre din ce in ce mai putin si, la limita, stie tot despre nimic.
Reactia la aceasta tendinta de specializare, de izolare a celor care se ocupa de diferitele compartimente ale stiintelor naturii si ale disciplinelor tehnice este fireasca, deoarece o astfel de compartimentare nu este specifica intelectului uman.
Mediatorul ca si avocatul, judecatorul etc, trebuie sa fie un bun cunoscator a tot ce este mai nou in domeniul sau, dar in acelasi timp trebuie sa aiba si un nivel general de cunostinte, sa inteleaga sensul dezvoltarii lumii, al societatii.
Talentul sau este inascut si poate fi dezvoltat, iar spiritul creativ se poate dobandi. Este periculos sa spui despre creativitate ca nu este importanta.
Creativitatea este esentiala in orice domeniu si in orice intreprinde omul.
Fara creativitate, nimic din ceea ce exista astazi pe Pamant nu ar fi existat. Inteligenta si creativitatea umana sunt doua lucruri diferite.
Poti fi inteligent si sa nu creezi nimic in folosul omenirii. Numai un spirit inventiv, creativ, poate face lumea sa progreseze.
Specializarea mediatorilor pe domenii o vad necesara.
Daca unii considera ca le poate face pe toate, va garantez ca de fapt nu face nimic.
Specializarea mediatorilor pe domenii, ca si a avocatiilor, fiind profesii liberale, nu vine din lege sau regulamente, ia vine din constiinta , aptitudinele, cunostintele, abilitatile si deprinderile ficaruia precum si din pregatirea continua.
Degeaba se vorbeste de faptul ca, toti sunt mediatori au dreptul sa medieze orice conflict.
De acord ,nu neg acest lucru.Dar inginerul, profesorul, chimistul,etc trebuie sa se indrepte catre domeniul sau, nu catre medierea conflictelor penale, de exemplu.
Intreb, un mediator chimist , sa zicem luat la intamplare,ce face dansul in cazul medierii unui conflict dintre doua grupuri, a cate doi rromi spoitori.
Le cunoaste dansul limba, obiceiurile, abilitatile, stie dansul ce reprezinta un juramant tiganesc sau un semn, stie mediatorul chimist la cine si cand sa apeleze, cum sa apeleze cand nu poate face fata medierii conflictului?. Este putin probabil.
Asa si in medierea conflictelor bancare, un economist, un juris, un specialist finante banci, stiu cel mai bine ce au de facut, cunosc termenii, de unde incepe si unde se termina conflictul si ce se poate face, lucru foarte important, departe de afi asemanator sau identic cu ceia ce , oponentii medierii au spus si spun mediatorilor la cursurile de formare sau cu oricare ocazie.
De aceia, tin foarte mult ca toti mediatorii sa se specializeze intr-un anumit domeniu, liber ales de ei, nu impus.
Numai asa se poate oferi un serviciu de calitate.
Mesajul meu se constituie si ntr-o chemare catre toti mediatorii autorizati din Romania de a veni si a se alatura acestui nucleu,numit UMB, deja existent, ceea ce ne va permite sa ne intarim pozitia si sa ne lansam in ambitioase proiecte de viitor pentru a oferi cetatenilor Romaniei, pesoane fizice si persoane juridice, servicii de mediere a conflictelor la cele mai inalte standard.
Pentru mine, in viata, exista o dimensiune esentiala pentru a te simti cu adevarat implinit: solidaritatea umana.
Familia si prietenii reprezinta puncte-cheie in traiectoria personala si profesionala.
In masura in care ai reusit sa-ti consolidezi aceste coordonate pozitive in viata ta, sa te inconjori de dragoste si incredere vei transmite la randul tau aceeasi dragoste si incredere.
Atunci cand te bucuri de succes ai si o responsabilitate imensa fata de comunitate este important sa nu uiti sa predai stafeta intr-un fel, sa-i ajuti pe altii si sa le oferi posibilitatea de a oferi la randul lor ceva societatii.
Multumesc anticipat, pe aceasta cale, pentru sprijin si colaborare tuturor mediatorilor autorizati si doresc sa ii asigur de intreaga mea participare, in continuare, pentru indeplinirea misiunilor noastre.
Deasemenea, asigur pe toti clientii nostrii, ai mediatorilor,persoane fizice si persoane juridice,ca nu voi precupeti nici un efort pentru ca mediatorii autorizati – membri ai Uniunii Mediatorilor Bancari sau nu, prin intermediul formelor de exercitare a profesiei, sa asigure servicii de mediere la standarde ridicate cu respectarea principiilor fundamentale ale medierii.
Chemarea mea catre mediatori este, cu totii sub acelasi acoperis, intr-un singur corp profesional, inchegat si bun exemplu pentru alte profesii liberale, fara grupuri si grupulete, fara interese personale si de grup in care sa primeze interesul general.
Daca ieri a fost o zi istorica pentru mediere, analele poate candva vor scrie acest lucru,fiind eliberate primele certificate celor 21 de mediatori, semnate de conducerea Bancii Nationale a Romaniei, Asociatiei Romane a Bancilor si Institutul Bancar Roman maine va fi UNIIREA MEDIATORILOR.
Urmatorul pas pe care il voi face si cu voia lui Dumnezeu, este sa va unesc pe toti sub acelasi acoperis.
Si o voi face, asumandu-mi toate responsabilitatile in fata mediatoriilor, a judecatorilor, procurorilor, politistilor, alte autoritati si in fata intregii natiuni romane si nu in ultimul rand in fata lui DUMNEZEU!.
Ma bazez pe loialitatea unei echipe consolidate, care a fost si va ramane alaturi de mine cu orice sacrificiu.
Asa sa ne ajute Dumnezeu
Tudor Tatu, Presedintele Uniunii Mediatorilor Bancari
www.mediatorbancar.ro
0744750036