Desi in ultimii ani mersul pe trotineta, atat pentru copii cat si pentru adulti, a devenit o adevarata moda, putini sunt cei care stiu ca deplasarea pe un astfel de vehicul poate aduce multe beneficii in ceea ce priveste dezvoltarea fizica, emotionala si cognitiva a celor mici.
Atunci cand i-ai cumparat copilului o trotineta probabil ai facut-o fie pentru ca acesta si-a dorit-o, fie ca era prea mic pentru mersul pe bicicleta sau chiar pentru ca aceasta ti se parea mult mai sigura decat alte mijloace de deplasare destinate copiilor (biciclete fara pedale, motociclete si masinute de plastic, etc.).
Insa iata ca mai exista si un alt motiv pentru care cei mici ar trebui sa mearga cat mai mult si sa aiba diferite activitati cu trotineta. Potrivit specialistilor, mersul pe trotineta ii ajuta pe cei mici sa se dezvolte nu doar din punct de vedere fizic, al abilitatilor de manevrare a vehiculului, ci si emotional si cognitiv.
Cu toate acestea, nu este suficient sa il lasi pe cel mic sa mearga singur si nestingherit pe o trotineta si evolutia sa vina de la sine. Este important sa te implici, sa cauti mai multi copii (daca mergeti in parc, de exemplu) si sa pui la cale jocuri diverse care pot fi jucate de cei mici de pe trotinete.
Iata cateva lucruri pe care sa le ai in vedere cand organizezi jocuri cu trotinete copii
1. Evita spiritul de competitie
Desigur ca si acesta este important la un moment dat in dezvoltarea celor mici, insa de aceasta data trebuie sa te concentrezi mai mult catre lucrul in echipa, depasirea propriilor limite, etc.
De exemplu, un concurs pe echipe poate fi mult mai util decat unul individual pentru dezvoltarea spiritului de echipa al copiilor. In plus, in cazul in care vor aparea probleme cu unul dintre coechipieri, ceilali copii trebuie sa invete ca e ok sa te opresti (chiar cu riscul de a pierde cursa) si sa iti ajuti partenerul aflat in dificultate.
Astfel de abordari ale mersului pe trotineta (si nu numai, aceste exemple pot fi puse in practica si in alte cazauri) ii vor ajuta pe cei mici sa se dezvolte din punct de vedere emotional, astfel incat sa devina adulti responsabili si empatici cu cei din jur.
2. Cursa cu obstacole
Indiferent ca e parcursa de unul singur sau impreuna cu alti copii, scopul acesteia este de a dezvolta abilitatile cognitive ale celor mici.
Copilul va cauta rapid solutii pentru a depasi obstacolele intalnite in cale, antrenandu-si astfel creierul sa ia decizii rapid, in functie de situatia cu care se confrunta la un moment dat.
Iata, asadar, ca mersul pe trotineta nu se rezuma doar ditractie si miscare atunci cand vine vorba de cei mici, ci ii poate ajuta sa se dezvolte armonios, pe toate planurile.