Merită să cumperi un monitor curbat pentru gaming?

Pe scurt, un monitor curbat îți va oferi experiențe mai imersive și un câmp vizual mai larg. Cu toate acestea, nu există alte avantaje inerente, deci dacă un monitor curbat de jocuri merită cu adevărat banii este cu totul și cu totul o chestiune subiectivă, care ține de preferințele fiecăruia.
Există atât de multe lucruri de care trebuie să ții cont atunci când cumperi un monitor. Pe lângă ratele de refresh, timpii de răspuns ai pixelilor și rezoluțiile maxime ale afișajului, este ușor să uiți un aspect mai puțin tehnic, dar potențial foarte important al unui monitor pentru jocuri: curbura ecranului.

Într-adevăr, monitoarele curbate pentru jocuri sunt prin preajmă de ceva vreme și există o serie de avantaje și dezavantaje pentru ele. Vom analiza toate aceste aspecte și, în cele din urmă, vom oferi răspunsul la întrebarea supremă: merită cu adevărul să cumperi un monitor curbat pentru jocuri?

Avantajele unui monitor curbat

Motivul principal pentru care oamenii optează să cumpere un monitor curbat este nivelul de imersiune pe care îl oferă, un fel de experiență care este acum doar rivalizată de căștile VR. Mai precis, curba ușoară a monitorului face ca imaginea afișată să pară mai realistă pe măsură ce se „îndoaie” în jurul câmpului vizual.


Nu numai acest lucru, dar cele mai curbate monitoare vin, de asemenea, cu rapoarte ultra-largi ale aspectului, un ecran de circa 21:9, care are câteva avantaje proprii. În principal, lățimea lor permite un câmp de vedere mai larg în jocuri, favorizând astfel o vizibilitate periferică mai bună. Mai mult decât atât, spațiul suplimentar de ecran face multitaskingul pe desktop mult mai ușor.

Dezavantajele unui monitor curbat

Când faci cumpărături pentru un monitor curbat, un lucru care va ieși cu siguranță în evidență este prețul. Și, destul de adevărat, monitoarele curbate sunt mult mai scumpe decât omologii lor cu ecran plan. Adică cel puțin cele care merită de fapt.
Oricine a folosit vreodată un monitor curbat poate fi de acord că ele nu sunt altceva decât un truc, dacă nu vin cu un raport de aspect ultra-lat de 21:9 sau mai mare. Așadar, nu numai că aceste monitoare sunt scumpe, dar rezoluția mai mare s-ar putea reflecta, de asemenea, vizibil în performanța ta în joc, mai ales dacă PC-ul tău este alimentat de un GPU de nivel mediu.
Concluzie – merită să cumperi un monitor curbat?
Având în vedere toate cele de mai sus, cum răspundem la întrebarea principală?


Ei bine, în măsura în care ne privește, monitoarele curbe nu merită, decât dacă aveți bani la dispoziție. Avantajele pe care le oferă sunt destul de limitate și, chiar dacă aceste avantaje merită, costul suplimentar este foarte subiectiv.
Suntem de acord că, dacă îți poți permite unul, atunci trebuie să cumperi un monitor curbat. Cu toate acestea, dacă îți construiești singur un PC sau faci un upgrade la cel vechi și lucrezi cu un buget limitat, nu considerăm că este o investiție deosebit de înțeleaptă, în contextul în care există atât de multe alte componente și periferice care ar putea oferi mai mult pentru mai puțini bani.