MEMBRII CONSILIULUI DE MEDIERE CERCETATI PENAL

Parchetul si Politia a u declansat cercetarea penala privind pe membrii Consiliului de mediere pentru savarsirea cu intentie a infractiunilor de neglijenta in serviciu, abuz contra intereselor publice si abuz contra intereselor persoanei, privind neefectuarea la timp a alegerilor pentru constituirea unui nou Consiliu de mediere in conditiile L – 370/2009 de modificare a L – 192/2006 cu privire la activitatea de mediere.

Ordinul de validare nr. 2272/C emis de catre MJLC la data de 13.11.2009, din punct de vedere juridic, a incetat sa isi mai produca efectele incepand cu data de 07.01.2010 datorita modificarilor legislative, temeiul in care a fost emis disparand.

Art. III din Lege nr. 370/2009 pentru modificarea si completarea Legii nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator Publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 831 din 3 decembrie 2009, prevede:

,,In termen de o luna de la intrarea in vigoare a prezentei legi vor avea loc alegeri pentru Consiliul de mediere. Orice mediator autorizat care se regaseste pe Tabloul mediatorilor va putea candida, cu respectarea dispozitiilor art. 17 alin. (6) din Legea nr. 192/2006, cu modificarile si completarile aduse prin prezenta lege”

Cum membrii Consiliului de mediere, nu au respectat acest articol fara niciun motiv, iar pana la data de 06.01.2010 si nici in prezent, nu a fost anuntat un program electoral sau o data a alegerilor, institutia medierii se intalneste din nou cu situatia creata voit, de catre membrii Cdm, de a bloca medierea si asi satisface decat interesele personale.

Din punct de vedere juridic, legiuitorul le-a lasat de la intrarea in vigoare a noilor prevederi, un termen imperativ de treizeci de zile pentru a organiza alegeri in vederea constituirii unui nou Consiliu de mediere, respectiv pana in data de 06.01.2010, fiint ultima zi a infaptuirii alegerilor, data pana la care ordinul de validare mai sus mentionat isi mentine valabilitatea.

De la aceasta data , incepand cu urmatoarea, se poate vorbi de savarsirea a trei infractiuni, neglijenta in serviciu, abuz in serviciu contra intereselor persoanei si abuz in serviciu contra intereselor publice, din partea membrilor Cdm.

In prezent, nu se mai poate invoca faptul ca , Cdm isi continua activitatea pana la validarea de catre MJLC a noului consiliu printr-un alt ordin, intrucat aceasta prevedere nu mai este stipulata in noua lege modificata si nu mai cade in sarcina MJLC.

Mandatul vechiului consiliu se presupune a fi, dupa noile reglementari pana in ziua alegerilor, zi care constitue numararea, validarea voturilor si preluarea atributiunilor in termen de treizeci de zile, de catre noul Cdm ales, aceste treizeci de zile terminandu-se in data de 06.02.2010.

Toate actele, documentele si hotararile emise de catre Cdm, dupa data de 06.01.2010 sunt nule de drept, inclusiv actele de aprobare, avizare, autorizare a mediatorilor si a unor scoli de formarea infiintate dupa aceasta data, in situatia in care acestia vor fi gasiti vinovati.

In cazul inceperii urmaririi penale impotriva unora asa zisi membrii ai Consiliului de mediere, acestia vor fi suspendati automat din functia de mediator si implicit de cea de Presedinte, Vicepresedinte si membru in Comisia Permanenta.

In dosarul de urmarire penala numitii Sustac Zeno Daniel, Mugur Mitroi si Belbita Mariana au calitatea de martori, deocamdata.

Nici unde in L -370/2009 nu se regaseste vreun text care sa permita decalarea alegerilor, termenul de o luna de la intrarea in vigoare a noilor prevederi, este un termen imperativ, obligatoriu care nu lasa loc la interpretari.