MEDIEREA,MEDIATORII,AGENTII ECONOMICI SI CRIZA ECONOMICA

Tudor Tatu

Medierea este o variantă comodă, discretă,rapidă şi ieftină de înfăptuire a actului de justiţie.

Rolul mediatorului este acela de a descoperi sursa conflictuală, necazul dintre doi oameni şi de a oferi soluţii pentru rezolvarea acestuia,soluţii care să evite actul de justiţie.

Orice proces care a ajuns în instanţă scoate din buzunarul celor implicaţi mulţi bani (taxa de timbru, expertiza, onorariul avocatului). Iar, la final, numai una dintre părţi poate fi mulţumită.

În urma unui proces de mediere toată lumea este mulţumită, dar asta depinde foarte mult de tehnica mediatorului, de modul în care el ştie să dezlege necazul ascuns al celor două părţi şi să îi ajute pe oameni să găsească soluţii.

În urma medierii, cei care găsesc soluţiile, după discuţii amiabile, sunt oamenii implicaţi în conflict, nu mediatorul. El doar îi ajută să descopere varianta viabilă”.

Cu mai mult de o suta saizeci de ani in urma, un jurist American vorbea altor juristi despre solutionarea disputelor pe cale extrajudiciara.

Acel om a fost Presedintele Statelor Unite ale Americii Abraham Lincoln.

El a spus,, Oricand poti, convinge vecinii tai sa ajunga la compromis.Arata-le cum deseori anume invingatorul nominal ,al unui proces, este cel care pierde cu adevarat – in taxe, cheltuieli si irosire de timp.

Stim cu totii un lucru – compromisul poate fi solutia rapida ce permite sa evitam cheltuielile de judecata si supraincarcarea instantelor de judecata cu sute de cazuri.

Iata de ce procesul de mediere este util atat pentru oamenii de afaceri,cat si pentru cei lalti oamenii ce formeaza alte categorii si paturi sociale

Afacerile nu poat astepta, munca si activitatea,trebuie sa continue.

Oamenii de afaceri,intreprinzatorii,comerciantiii, trebuie sa ramana in continuare,buni parteneri. Aceste comunitati trebuie sa stie ca este mai bine sa solutionezi disputele repede decat sa le lasi sa mocneasca.

Institutia medierii si a mediatorului autorizat,constituie un nou pas, important, pentru consolidarea democratie si consolidarea societatii ,in general.

Mediatorii autorizati sunt bucurosi si dispusi sa sustina aplicarea procedurii de mediere si folosirea de catreoamenii de afaceri a acestei alternative la justitia clasica,care speram ca pentru multi dintre noi sa ramana istorie sau daca nu decat un corespondent al rezolvarii conflictului pe un segment pe care rezolvarea conflictului nu se poate realiza decat pe aceasta cale.

Cu totii stim ca,patronatele si oamenii de afacerii in general,au un rol important pentru economia Romaniei, iar medierea contribuie la functionarea eficienta a acesteia.

Medierea constituie un mecanism important al economiei bazate pe proprietatea privata si raporturile contractuale libere.

Medierea este de asemenea un element constructiv in faurirea unei societati democratice, in Romania.

Solutionarea disputelor, pe cai extrajudiciare a evoluat intr-o adevarata miscare.

Pusa in aplicare,de catre avocatii Americani,in jurul anilor 60,medierea a continuat procesul de expansiune nu numai in Europa,dar si in unele tarii de pe continentul asiatic,spre exemplu China,unde Medierea populara este la temelie. Aceasta corespunzand moralei traditionale a natiunii chineze potrivit careia pacea este de pretuit.

Societatea civila, administratia publica si autoritatea judecatoreasca nu sunt nici adversari si nici observatori pasivi.

Ei sunt parteneri si promotori activi ai acestor metode de solutionare a disputelor.

Astazi,oamenii de afaceri si nu numai pot deveni o parte a acestui parteneriat in promovarea medierii.

Medierea este necesara in Romania.

In perioada post revolutionara,locul intreprinderilor de stat a fost luat de societatile comerciale si intreprinzatorii privati,pentru care gestionarea pozitiva a conflictului si stingerea lui din fasa constituie,profit,randament,incredere si imagine pozitiva pentru partenerii de afaceri.

Au fost incheiate mii de contracte civile si comerciale,de la prestarii de servicii pana la achizitii de bunuri si produse.

Aceste schimbari necesita abordari noi in solutionarea unor eventuale dispute din diversele sectoare de activitate.

Sper ca aceste randuri, face sa va schimbati optiunea in a alege ce este mai putin costisitor pentru dvs.si firma dvs,atat ca timp cat si ca bani.

Necesitatile oamenilor de afaceri in ceia ce presupune rezolvarea rapida si la costuri reduse a litigiilor,nu pot fi neglijate.

Mediatorii autorizati, impreuna cu alte institutii din Romania, asigura oamenii de afaceri de solutionarea prompta, corecta si necostisitoare a unui spectru larg de litigii civile si comerciale.

Medierea este benefica nu numai pentru sectoarele din industrie,turism,comert,sanatate dar si pentru agricultura,mediu precum si societate in intregul sau.

Activitatea de mediere,activitatea mediatorilor autorizati,medierea in general,pe termen lung, va contribui la cresterea rolului societatii civile a acestei tari si la aderarea ei la principiile statului de drept.

In ultima perioada, criza economica a devenit tot mai prezenta si vizibila si in Romania.

In acest context, se remarca deja o crestere a numarului de dosare de faliment – fiind deja comunicate date oficiale in acest sens – iar o crestere a numarului de dispute in general este mai mult decat previzibila.

Agentii economici ajung,sau au ajuns, in postura de a nu mai putea sa isi indeplineasca obligatiile asumate din cvarii motive mai presus de vointa lor – scaderea comenzilor, blocarea pietelor, imposibilitatea accesarii creditelor necesare derularii unor proiecte.

Inevitabil,in acest context, apar situatii conflictuale cu clientii sau partenerii de afaceri.

Medicii spun ca e mai usor sa previi decat sa tratezi; acest principiu e valabil si din perspectiva juridica, fiind cu atat mai actual intr-o perioada de criza.

Cu cat este abordata mai devreme, cu atat poate fi mai eficienta si utila medierea pentru o afacere afectata sau potential afectata de criza economica.

In mod cert medierea calificata poate sa rezolve o parte din problemele litigioase cu care se poate confrunta un om de afaceri,sau poate diminua pana la minimalizare impactul acestora.

Spre exemplu, medierea nu poate evita intrarea in faliment a societatii care, avand o situatie economica catastrofala, se afla in evidenta stare de insolventa.

Pe de alta parte, daca societatea anticipeaza problemele litigioase care pot conduce la acest deznodamant si solicita din timp concursul unui mediator, exista mijloace si solutii prin intermediul carora dimensiunile prejudiciului pot fi reduse, daca redresarea agentului economic nu mai e posibila.

Daca ambele parti implicate intr-o disputa, un diferend sau o neintelegere vizavi de drepturile si obligatiile fiecareia, sunt deschise rezolvarii situatiei si realmente disponibile sa faca eforturi in acest sens, exista intotdeauna o cale de solutionare a disputelor care reprezinta o solutie mai buna decat litigiul clasic in fata instantei de judecata:MEDIEREA

Mediator

Tatu Tudor
0744750036
Birou Mediator Tudor Tatu