Meat Can’t Stand The Beat/ ZIUA FARA CARNE, SERBATA SI IN ROMANIA

ZIUA FARA CARNE, SERBATA SI IN ROMANIA

Ziua Fara Carne se serbeaza de 25 de ani, in prezent in peste 50 de state din intreaga lume. Societatea Vegetarienilor din Romania va invita sa o sarbatorim joi ,19 martie, si pe plan local. Dedicata promovarii unui stil de viata vegetarian, MeatOut Day se celebreaza la inceputul primaverii prin festivaluri internationale, dezbateri publice, dineuri, demonstratii culinare etc. Vegetarieni celebri sustin si cu aceasta ocazie stilul de viata pe care ei insisi l-au adoptat: Richard Gere, Jude Law, Alicia Silverstone, Annie Lenox, Moby, Bryan Adams, Dustin Hoffman, Lenny Krawitz, Vanessa Williams, Paul McCartney etc.

In Romania, anul acesta SVR organizeaza evenimentul “Meat Can’t Stand the Beat” in Clubul Control din capitala, joi 19 martie orele 19.30. Va invitam la un ceai aromat, discutii libere, un documentar bun, muzica indie si dans. In concert: Mes Quins & Les Elephants Bizarres. Indie Afterparty: Onna Noko, Otoko Noko and Friends. Ne sunt alaturi, ca partenerii media ai evenimentului: iDieta.ro, Oneday.ro, Stiletto.ro, Yazee.ro, Feeder.ro.

Stilul de viata vegetarian are deja sustinere si in randul vedetelor din show-biz-ul romanesc: Ludovic Orban, Paula Seling, Daniela Nane, Oana Zavoranu, Narcisa Suciu, Zoltan Andras (Sarmalele Reci) etc.

AVANTAJELE UNUI STIL DE VIATA VEGETARIAN

A fi vegetarian nu se reduce la o dieta, este de fapt un stil de viata. O astfel de alegere nu este doar benefica sanatatii noastre, reducand considerabil riscul aparitiei bolilor cardiovasculare, cancerului, obezitatii, diabetului, osteoporozei, astmului, afectiunii Alzheimer etc – dar arata si respect fata de mediu, de animale si de ceilalti oameni.
In ceea ce priveste mediul, cresterea animalelor genereaza 18% din gazele cu efect de sera, mai mult decat tot sectorul transportator. Cat despre conditiile in care animalele sunt crescute in fermele intenisve, acestea sunt cutremuratoare: gainile traiesc inchise intr-un spatiu acoperit in care nu au loc sa se miste, fara sa vada vreodata lumina zilei, fara sa poata zbura vreodata, excrementele lor cazand in custile de dedesubt, peste alte pasari… cand acestea se imbolnavesc sau nu mai sunt suficient de productive, sunt arse sau ingropate de vii. Din pacate acestea nu sunt doar cazuri izolate, ci reprezinta o realitate in fermele intensive. Pe de alta parte, consumand carne, preluam totodata si dioxinele, antibioticele, pesticidele si ierbicidele din organismul animalelor. Anual se inregistreaza peste 50 de milioane de boli cauzate de consumul de carne. Un stil de viata vegetarian arata totodata si respect si bunavointa fata de ceilalti oameni, nu numai fata de noi insine, de animale si de mediu. Cerealele folosite pentru cresterea animalelor ar fi suficiente pentru eradicarea foametei in intreaga lume. “Pe plan mondial cea mai mare cantitate de apa se consuma pentru cresterea vitelor, porcilor si gainilor, in loc sa fie utilizata pentru obtinerea de recolte destinate consumului direct, iar sursele de apa se reduc din ce in ce mai mult.” (Time)

Din pacate, cei mai multi dintre noi nu sunt informati asupra acestor lucruri si, in consecinta, nu pot lua atitudine…. De aceea, implicarea presei in promovarea unui stil de viata vegetarian este fundamentala, fiind deja o chestiune de responsabilitate sociala. “Nimic nu va aduce beneficii mai mari pentru sanatatea umana si nu va creste sansele de supravietuire a vietii pe Pamant ca evolutia catre o dieta vegetariana.” (Einstein)

Societatea Vegetarienilor din Romania a fost infiintata la Cluj in 1991. In prezent are peste 600 de membri. SVR desfasoara activitati de promovare a unui stil de viata vegetarian, informand atat asupra avantajelor personale (sanatate, vitalitate, energie) ale celor ce urmeaza o astfel de dieta, dar si a impactului pozitiv asupra mediului, animalelor si planetei in general.

Contact:
Alina Tuica: alina.tuica@svr.ro