McGregor & Partners pune umarul la restaurarea mocanitei

McGregor & Partners va reprezenta SARUK (Sibiu Agnita Railway-UK), organizatie britanica ce sprijina ONG-ul Asociatia Prietenii Mocanitei in eforturile de conservare si restaurare a patrimoniului caii ferate inguste dintre Agnita, Sibiu si Vurpar, un monument national important.
La sfarşitul secolului XIX, s-a decis legarea orasului Sibiu de Sighisoara prin 109 km de cale ferata ingusta, cu distanta intre sine de 760 mm (ecartamentul obişnuit este de 1435 mm), pentru transportul localnicilor şi a produselor agricole si forestiere. in 1965 porţiunea dintre Sighişoara si Agnita a fost desfiinţata, iar mocanita a mai circulat intre Agnita si Sibiu pana in septembrie 2001, fiind ultima cale ferata ingusta operata de CFR.
Desfiintata, dar nu uitata, deoarece in 2009 a luat nastere Asociatia Prietenii Mocanitei, organizatie non-guvernamentala care are ca obiectiv conservarea ÅŸi restaurarea treptata a patrimoniului caii ferate inguste din zona. Crearea unui tren turistic pe sinele Mocanitei va ajuta localnicii, contribuind la atragerea turistilor pe Valea Hartibaciului si dezvoltarea sustenabila a acestei zone defavorizate din Romania.
Conservarea cailor ferate istorice similare, cu ecartament ingust, a debutat la inceputul anilor ’50  in Marea Britanie, cand acolo si-au facut aparitia numeroase asociatii de voluntari dornici sa le conserve. Acestia au reusit pana in prezent sa contureze in UK un sector de cai ferate de patrimoniu pe care l-au dezvoltat cu succes. Avand un numar mic de angajati, aceste organizatii se sprijina si depind in mare parte de ajutorul voluntarilor pentru a-si desfasura activitatea. Studiile au aratat faptul ca efortul acestora aduc o contributie importanta la dezvoltarea zonelor respective din tara.

O echipa de astfel de britanici pasionaţi de restaurarea cailor ferate a decis sa dea o mana de ajutor Asociatiei Prietenii Mocanitei şi au fondat grupul de sprijin SARUK, Sibiu Agnita Railway-UK, menit sa stranga fonduri si sa ofere expertiza si ajutor practic. Englezii au vizitat de multe ori zona si le-au aratat romanilor cum sa schimbe traversele sau cum sa inlocuiasca şina lipsa. Printre ei s-a aflat si Neil McGregor, managing partner McGregor & Partners. Timp de peste 30 de ani, Neil a castigat experienta practica in restaurarea cailor ferate, pasiune care l-a determinat sa isi dedice timpul liber implicandu-se in restaurarea liniilor de patrimoniu din Marea Britanie.
Pana acum, voluntarii au reuşit sa reabiliteze noua kilometri de cale ferata, sa restaureze cladirile cantonului Coveş, ale turnului de apa din Cornaţel, ale adapostului pentru vagon din Agnita şi grajdul garii Alţina. Au mai restaurat un vagon, au construit o motodrezina si doua ciclodrezine folosite pentru plimbari de agrement. Turiştii sunt foarte incantati de drezina cu banci din lemn, care poate transporta 16 persoane la o viteza de aproape 40 de km/ora, iar fondurile obtinute ajuta la achizitionarea uneltelor sau materialelor necesare.
Proiectul s-a bucurat, de asemenea, de publicitate in presa din Marea Britanie si beneficiaza de sprijinul ambasadorului britanic si sustinerea The European Federation of Railway Preservation Associations (Fedecrail).
Dincolo de munca fizica, se impun si eforturi de natura juridica pentru realizarea acestui proiect. in afara de implicarea personala activa in restaurarea liniei, Neil McGregor ocupa si functia de secretar general al Nene Valley Model Railway – asociatie care gestioneaza o cale ferata de patrimoniu importanta din UK. Astfel, impreuna cu echipa McGregor & Partners, se va ocupa de clarificarea situatiei legale a Caii Ferate Sibiu – Agnita si obtinerea autorizatiilor pentru punerea sa in functiune, astfel incat sa atraga turistii pe Valea Hartibaciului.
“Avem in fata un proiect bogat in provocari, deoarece mocanita Sibiu – Agnita nu face doar obiectul legislatiei romane privind caile ferate, ci reprezinta, de asemenea, un monument national. in opinia mea viitorul unor linii de acest gen nu a fost o prioritate in momentul impartirii fostei organizatii CFR in diverse companii si entitati. Mai mult, modelul liniilor feroviare de patrimoniu bazate pe comunitate si intretinute de voluntari nu este unul familiar pentru Romania, spre deosebire de Marea Britanie.
Desi Calea Ferata Sibiu – Agnita este un monument national si ar putea deveni functionala in interesul localnicilor, afacerilor si al societatii civile din Sibiu, situatia sa a fost doar de curand adusa in atentia publicului. Astfel, una dintre entitatile mostenitoare ale CFR a realizat o asa-zisa inchiriere a depozitului liniei pentru a fi utilizata ca atelier auto. Numai interventiile prompte si sprijinul acordat de catre autoritatile culturale din Sibiu au impiedicat un prejudiciu ireversibil, dar devine astfel tot mai clara necesitatea unui cadru legal pentru a oferi un viitor sustenabil si util acestui patrimoniu.
Ne incurajeaza foarte mult suportul acordat, atat in Romania, cat si in afara tarii, in vederea conservarii si redeschiderii acestei linii feroviare atat de atractive. impreuna cu echipa vom depune toate eforturile posibile pentru a finaliza cu succes acest proiect important pentru societatea civila, astfel incat Mocanita sa fie restituita locuitorilor si vizitatorilor Vaii Hartibaciului.”, explica Neil McGregor.
Un prim obiectiv este realizarea unei unui eveniment in statia Cornatel pe 26 si 27 septembrie, in prezenta Ambasadorului Marii Britanii si a altor oficiali. Cu aceasta ocazie invitatii se vor putea plimba cu un tren turistic compus dintr-o locomotiva cu aburi si un vagon de calatori, care va circula pana in statia Hosman.
“Acest proiect este unul special pentru echipa si pentru mine, nu doar pentru ca este unul complex din punct de vedere legislativ, dar mai ales deoarece reuneste multe dintre pasiunile mele, o serie cauze pentru a caror reusita sunt implicat cu tot sufletul: cai ferate, dezvoltarea organizatiilor de societate civila, conservarea patrimoniului national al Romaniei si exercitiul fizic atat de placut in frumoasa zona rurala a Transilvaniei. Cred ca aceste demersuri sunt un mod ideal de a aduce impreuna entuziasmul si expertiza romana si britanica!” incheie Neil McGregor.

***
Despre McGregor & Partners
McGregor & Partners S.C.A. este o firma de avocati comerciali si de consultanta tip „boutique”, care isi desfasoara activitatea in Europa centrala si de sud-est, cu birouri in Bucuresti, Romania (din 1992) si in Sofia, Bulgaria (din 2006). Firma este condusa de avocati romani si bulgari cu experienta, coordonati de un avocat britanic cu aproape nouasprezece ani de experienta de viata si de practica in regiune. Firma pastreaza legaturi cu fosta firma mama – firma internationala de avocatura, Stephenson Harwood, si de asemenea cu alte firme internationale de avocatura din City of London si din alte parti.

Prezenta noastra pe termen lung in aceasta regiune ne permite sa oferim clientilor cunostinte locale detaliate si de actualitate, o retea extinsa de contacte si o intelegere profunda a mediului de afaceri, cultural si politic din tarile in care ne desfasuram activitatea, precum si din Serbia si din regiunea inconjuratoare.

Pentru informatii suplimentare va rugam sa ne vizitati la adresa: www.mcgregorlegal.eu.