Maternităţile Regina Maria sustin nasterea naturala

Mamele devin atasate de copilul lor inca din viata intrauterina. Modificarile fizicese instaleaza de la sine: colul se inmoaie, contractiile devin notificabile. Pe masura ce seapropie de termen, gravida isi pierde rabdarea, ii scade energia astfel incat cunoastereaschimbarilor fiziologice care se produc pentru pregatirea travaliului ii confera un plus deincredere.Planul de nastere pe care si-l poate pregati gravida pentru a-i da incredere inpropriile forte, o ajuta astfel sa constientizeze si totodata sa se pregateasca pentrumomentul nasterii, si trebuie discutat cu personalul medical.

In acel moment se prezintaavantajele si dezavantajele alegerii spre care tinde viitoarea mama. Se asigura astfelinstiintarea personalului medical asupra asteptarilor gravidei si totodata ajuta larezolvarea inadvertentelor dintre asteptarile gravidei si practica medicala, instiintandastfel ca circumstantele pot fi schimbate de evolutia medicala.Experienta legata de aducerea pe lume a unui copil este unul dintre cele maiimportante momente din viata unei femei, astfel ca amintirea acestui fapt estepregnanta. Echipele maternitatilor Regina Maria incurajeaza nasterea naturala datoritabeneficiilor multiple pe care le prezinta.

Astfel, in cazul nasterii naturale:

1. Gravidele se pot misca in timpul travaliului, pot merge la baie isi pot schimbapozitia pentru a-si putea controla mai bine durerile.

2. Isi pot controla reflexele astfel incat pot impinge mai bine si expulzia poate fimai rapida.

3. Practic, durerea din timpul travaliului ghideaza mama sa-si modifice pozitiaastfel incat sa-i atenueze durerea, ajutand astfel la pozitionarea fatului in canalul denastere.

4. Recuperarea dupa nasterea naturala este rapida, gravidele putandu-sedeplasa dupa doar doua ore de la nastere.

5. Gravidele care au un travaliu prelungit, pot beneficia de analgezie periduralapentru a se relaxa inainte de expulzie, moment in care gravida se implica activ.

6. Daca exista temeri legate de nastere si de travaliu, acestea pot interfera cu,complianta gravidei in timpul travaliului. Asadar, analgezia o poate ajuta sa scape deanxietate asigurandu-i un confort in timpul contractiilor.

Multe mame aleg nasterea naturala, insa exista o serie de factori de care trebuie sa setina cont pentru aceasta alegere:• asteptarile personale ale mamei• suportul pe care il primeste• calitatea relatiei medic- pacient• implicarea ei in decizia luata.
Pentru pregatirea travaliului si a nasterii propriu-zise trebuie indeplinite catevaconditii. In primul rand, mama trebuie sa aiba incredere in propriile forte, trebuie sa aibaposibilitatea de a gasi confort pe parcursul travaliului, sa beneficieze de suportul familiei,prietenilor si al personalului medical.
Dr. Rahimian Hadi, medic primar Obstetrică – Ginecologie