Masca Libertatii

Data de 20 februarie 2012 reprezinta o zi incarcata de istorie si un bun prilej pentru ca Uniunea Nationala a tuturor Studentilor din Romania, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului si Federatia Nationala Sindicala Alma Mater in parteneriat cu Teatrul Masca sa invite cetatenii la teatru.

 

MASCA LIBERTATII este un eveniment realizat in cadrul proiectului „Impreuna pentru informarea, constientizarea si promovarea egalitatii de sanse si gen”, cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane. Cu prilejul a 156 de ani de libertate a romilor, incepand cu orele 18, Alina Serban va prezenta auditoriului, intr-un one woman show, povestea vietii ei. Produsul contine secvente clare de discriminare, gesturi explicite de viata si fraze necenzurate de genialitate.

 

Pentru ca ne dorim sa contribuim la consolidarea unei societati incluzive si nediscriminatorii, era nevoie de utilizarea unui instrument optim de dialog, de un mijloc de constientizare a cetatenilor asupra drepturilor fundamentale de care trebuie sa beneficieze si pe care trebuie sa le respecte. One woman show-ul Alinei Serban reprezinta modalitatea cea mai expresiva de prezentare a mastilor care ingradesc

libertatea persoanelor de etnie roma.

 

„Este important sa ne exprimam punctele de vedere cu privire la discriminarea romilor, cu atat mai mult astazi, intr-o zi dedicata special acestei etnii ce a suferit din cauza discriminarii sistematice si a excluziunii sociale. Nu negarea identitii sau „apatrizarea” acestor persoane este solutia, ci integrare sociala, redarea sensului culturii romilor”, a declarat Gabriel Petrea, Managerul proiectului.

 

Educatia reprezinta cheia respectarii egalitatii si a democratiei, „marfa” ce transforma, in mod deliberat, indivizii din pioni centrali ai eliminarii esafodului discriminarii in piloni de sustinere ai umanitatii. De aceea, este necesar sa promovam egalitatea prin dialog, prin arta si frumos, sa sustinem drepturile indivizilor si dezvoltarea societatilor democratice.

 

„Prin intermediul proiectului „Impreuna pentru informarea, constientizarea si promovarea egalitatii de sanse si gen” incercam sa prezentam oamenilor beneficiile pe care o cultura toleranta le aduce, sa gasim solutii la problemele grupurilor vulnerabile, dar cel mai important incercam sa sprijinim initiativele civice si sa investim in oameni. Lipsa de informare nu justifica actiunile discriminatorii” a adaugat Gabriel Petrea.

 

Evenimentul este dedicat tuturor persoanelor avide de cultura si care cred in egalitatea de sanse si gen.


Persoana de contact: Andreea Birdeanu, andreea.birdeanu@totiegali.ro, tel. 0737514530.