Stivuitoarele cu turela si order-pickerele, sau stivuitorul de tip VNA, adica „de culoar ingust” („very narrow aisle”), sau „stivuitorul selector”, sunt cele mai sofisticate si scumpe tipuri de stivuitoare. VNA-urile pot ajunge sa opereze pana la 17 metri si, in functie de parametrii tehnici, pot functiona in culoare cu latimi de numai 1.4 – 1.8 metri. Avand in vedere caracteristicile sale tehnice, pretul unui stivuitor VNA poate fi chiar si de cinci ori mai mare decat al unui stivuitor normal, dar prin achizitia unui VNA se poate maximiza spatiul de depozitare din interiorul unui depozit, doar prin ingustarea culoarelor. Calculele facute de specialistii in intralogistica arata ca prin completarea flotei de stivuitoare cu unul sau mai multe VNA-uri (dupa necesitati), intr-un depozit se poate mari suprafata de stocare a marfurilor chiar si cu 20%.
Stivuitoarele VNA sunt diferite fata de celelalte tipuri de stivuitor deoarece in timpul manevrelor de pe culoar ele pot intoarce doar incarcatura, spre deosebire de stivuitoarele obisnuite, care trebuie sa se intoarca in intregime pentru orice manevra laterala. VNA-urile pot stoca si manevra paleti cu marfa exact ca orice alt stivuitor. In general ele opereaza numai in interiorul depozitelor, nefiind utilizate la descarcarea / incarcarea camioanelor cu marfa, ci doar la mutarea paletilor intre rafturi sau coborarea lor de la inaltime. Constructia lor are o forma specifica: greutatea de contrabalansare e plasata in spate si cabina operatorului e pusa chiar in fata utilajului, atasata de catarg si de furcile de ridicare. Practic, cabina se ridica odata cu furcile, astfel incat operatorul are permanent sub ochi paletul care trebuie manevrat, chiar daca acesta se afla la o inaltime de cateva etaje.
Daca la inceput stivuitoarele de tip VNA operau la inaltimi de 4-6 metri, inovatiile tehnologice au permis dezvoltarea unor utilaje care pot opera chiar si la 17 metri inaltime. In intralogistica aceasta performanta permite economisirea spatiului de depozitare prin cresterea densitatii de stocare a marfurilor atat pe verticala, cat si pe orizontala.
Totusi, exista si o cerinta sine qua non pentru utilizarea unui stivuitor de tip VNA: podeaua spatiului de depozitare trebuie sa fie perfect plana. Un stivuitor obisnuit poate opera si in mediu denivelat, ceea ce nu se poate spune despre unul dedicat culoarelor inguste. Tocmai fiindca spatiul de lucru este foarte redus, orice mica trepidatie de la nivelul rotilor poate cauza mari probleme in varful catargului.
Pe piata de intralogistica din Romania exista mai multi furnizori de stivuitoare VNA: Jungheinrich, Toyota Material Handling, Util SPC (distribuitor Crown), Still (care denumeste oficial acest tip de stivuitor: „stivuitor-selector”), Vectra (distribuitor Yale) etc.
Unul dintre cele mai vandute modele din Romania este Crown TSP 6500, de la Util SPC, dotat cu catarg „Monolift” si scaun „Move Control” – doua inovatii ale companiei nord-americane. Acest stivuitor VNA permite operarea de paleti cu greutatea de 1,5 tone pana la inaltimi de 13,5 metri. Crown ofera si seria TSP 7000, care poate opera pana la 17 metri, dar acesta este un vehicul mai putin cerut pe piata noastra deoarece spatiile de depozitare din Romania rareori sunt construite cu inaltimi atat de mari.
Revenind la stivuitorul Crown TSP 6500, merita remarcate cateva dintre inovatiile tehnice aduse de acesta. Scaunul cu tehnologie „Move Control” se poate roti pe o raza de 110 grade, permitand astfel o vizibilitate perfecta. Maneta de directie are sensibilitatea unui joystick de calculator, fiind suficiente doar cateva atingeri usoare pentru a pozitiona furcile cu o precizie milimetrica. Spre deosebire de alte vehicule VNA cabina de lucru a modelului Crown TSP este astfel proiectata incat permite coborarea sau urcarea operatorului atunci cand vehiculul este stationat intr-un culoar ingust (deseori spatiul lateral disponibil fiind mai mic de 20 de centimetri). In acest fel operatorul poate efectua verificari suplimentare asupra incarcaturii. Crown este unul dintre producatorii de echipamente intralogistice care au investit cel mai mult in digitalizare, astfel incat nici seria TSP 6500 nu e mai prejos decat alte utilaje: stivuitorul VNA este dotat cu sisteme automate de franare, de acceleratie / decelerare etc. Acestea sunt operate digital, pe baza de senzori, la fel ca in cazul celor mai avansate automobile electrice, rolul lor fiind de a impiedica sau de a reduce la minim eventualele accidente. De altfel in depozitele in care opereaza vehicule sofisticate tehnologic rareori au loc accidente de munca. In Romania inca nu s-a raportat un astfel de incident, in principal si din cauza ca stivuitoarele VNA sunt o inventie destul de recenta, ceea ce inseamna ca e imposibil sa existe in circulatie tehnica invechita, neperformanta.
In acest moment stivuitorul VNA Crown TSP 6500 poate fi vazut „la lucru” chiar in depozitul din Giurgiu al companiei distribuitoare de catre toti cei doritori. Totusi, in contextul epidemiei de coronavirus sediul Util SPC este inchis pentru lucrul cu publicul si vizitele pot avea loc numai cu programare in prealabil. Pentru mai multe detalii vizitati www.utilspc.ro sau sunati la 0264 210610.