“MARI INTALNIRI: EITETSU HAYASHI, MAESTRUL HORIA ANDREESCU SI ORCHESTRA FILARMONICII GEORGE ENESCU” IN CONCERT LA BUCURESTI SI SIBIU

Eitetsu Hayashi, cel mai bun solist de Taiko – tobe japoneze, va sustine doua concerte extraordinare impreuna cu Orchestra Filarmonicii George Enescu dirijata de maestrul Horia Andreescu: 20 octombrie 2010, ora 19:00, la Sala Palatului din Bucuresti si 23 octombrie 2010, ora 19:00, la Sala Thalia din Sibiu.

Actiune realizata cu sprijinul Ambasadei Japoniei din Romania, “Tokyo Metropolitan Government”, “Japan Foundation”, Consiliului Local Sibiu prin Primaria Municipiului Sibiu, Consiliului Judetean Sibiu si in parteneriat cu Festivalul International de Teatru Sibiu.
Parteneri logistici: TNT Romania, Paradigma Group.

Pretul biletelor variazaă între 50 si 180 de lei pentru Sala Palatului si 75-105 lei pentru Sala Thalia. Biletele sunt disponibile în reteaua in reteaua magazinelor Diverta si Germanos, Orange, Vodafone, Domo, a librariilor Humanitas si online, pe www.eventim.ro si www.myticket.ro.

Informatii suplimentare despre programul concertelor din Bucuresti si Sibiu:
Eitetsu Hayashi va interpreta “HI-TEN-YU” – A Concerto for Japanese drum and Orchestra, lucrare semnata de compozitorul Isao Matshushita. Prima parte a concertelor din seria “Marilor Intalniri” va cuprinde lucrari ale unor compozitori consacrati: George Enescu, Ciprian Porumbescu, Béla Bartók, Doru Popovici, Tiberiu Olah si Grigoras Dinicu. “Titlul compozitiei, format din trei semne chinezesti, Hi-Ten-Yu (Zbor – Rai – Joaca), semnifica metaforic “zborul catre rai pentru joaca intre stele”. Urmand structura titlului lucrarea este divizata in trei parti si se dezvolta dintr-un calm general catre un dinamism viguros.” “Wa-daiko, un instrument obisnuit in ceremoniile festivalurilor din Japonia, imita adeseori comuniunea raiului cu pamantul. Puternicul sunet al acestei tobe ajunge pana in Rai si se transforma intr-o vibratie acustica eleganta si libera, rezonand asemenea unui vuiet adanc venit din abisul pamantului. In timp ce energia nativa si patrunzatoare a tobei Wa-daiko reprezinta o lume, cealalta ii solicita orchestrei o constructie logica. Am incercat sa unific aceste lumi in toate miscarile concertului.” – Isao Matshushita

EITETSU HAYASHI, solistul concertului Hi-Ten-Yu, este o legenda vie cu statut de vedeta in Japonia fiind considerat artistul care a revolutionat modul in care Taiko este interpretat. Parte a ceremoniilor budiste si shintoiste, Taiko a devenit un stil specific de percutie, renumit pentru reprezentatiile inaltatoare. Eitestu este un important deschizator de drumuri atat pentru maiestria sa in Odaiko cat si datorita colaborarilor cu orchestre si coloanelor sonore compuse pentru filme.

EITETSU HAYASHI s-a nascut in Hiroshima in 1952 si a crescut intr-un templu budist, ascultand zilnic sutrele recitate de tatal sau. La 19 ani canta la tobe intr-o trupa de factura vestica, iar in 1972 a infiintat legendarul grup de taiko, Sado-Ondekoza sau “The Demon Drummers of Japan” recunoscut pentru drumul zilnic de 60 de kilometri si repetitiile desfasurate la temperaturi apropiate de inghet. Artistul va ajunge in Romania cu trei zile inainte de primul concert pentru a repeta cu Orchestra Filarmonicii George Enescu.

FILARMONICA “GEORGE ENESCU” este institutia muzicala reprezentativa a Romaniei. Fondata in anul 1868, “Societatea Filarmonica Romana” sub conducerea lui Eduard Wachman, avea ca scop organizarea unei orchestre simfonice permanente, in vederea propagarii culturii muzicale si popularizarii capodoperelor muzicii clasice. Odata cu inaugurarea Ateneului Roman, la 5 martie 1889, concertele au inceput sa se desfasoare in aceasta sala, la fel cum se intampla si in prezent. Ateneul Roman devine emblema culturii romanesti si sediu al Filarmonicii. In perioada conducerii lui George Georgescu (1887-1964) repertoriul s-a modernizat, iar Filarmonica a intrat in circuitul muzical internaÅ£ional prin participarea la primele turnee peste hotare si invitarea unor mari personalitaÅ£i ale lumii muzicale interbelice precum: Jacques Thibaud, Pablo Casaldo, Igor Stravinski, Enrico Mainardi, Alfred Cortot, Maurice Ravel, Richard Strauss, Iehudi Menuhin, Herbert von Karajan. Horia Andreescu va dirija Orchestra Filarmonicii George Enescu la Bucuresti si Sibiu.

HORIA ANDREESCU este nascut in Brasov, a absolvit Universitatea Naţionala de Muzica din Bucuresti, a urmat apoi cursuri de master class la Viena (cu Swarowsky si Östereicher), la Trier si München (cu Celibidache), debutand in 1967. Din 1976 pana in 1987 a fost Prim Dirijor al Orchestrei Filarmonice din Ploiesti, din 1987 a dirijat Orchestra Filarmonica din Bucuresti (unde a fost numit director adjunct din 1987 pana in 1990) si prim dirijor al Orchestrei Naţionale Radio. A format “Virtuozii din Bucuresti”, ansamblu pe care l-a condus in concerte si turnee. Timp de peste 12 ani a fost prim dirijor invitat al Berliner Rundfunk Orchester, Schwerin Staatskapelle si Dresden Staatskapelle. In 2004 a lansat un nou CD cu lucrari de Pascal Bentoiu interpretate de WDR Koln Orchestra, urmat de un alt CD alaturi de Radio Berlin Symphonic Orchestra pentru CPO, insumand peste 500 de minute de muzica inregistrata in capitala Germaniei. In 2005 RCA-Red Seal a lansat un CD cu muzica contemporana (cu Orchestra Radio din Berlin). Este, de asemenea, profesor la Universitatea Naţionala de Muzica din Bucuresti.