Mare Nostrum premiază talentul şi preocuparea faţă de mediu

ONG Mare Nostrum a desemnat câştigătorii celor două concursuri cu tematica “Marea Neagră pentru toţi” organizate cu ocazia Zilei Internaţionale a Mării Negre. Este vorba despre concursul dedicat iubitorilor de artă fotografică şi de cel destinat celor pasionaţi în “a da viaţă” cuvintelor. Acestea au debutat pe 19 august şi s-au încheiat oficial pe data de 21 octombrie 2011.

Concursul Internaţional de Fotografie de Mediu s-a adresat celor talentaţi în arta fotografică şi preocupaţi de biodiversitatea marină, dar şi de problemele cu care se confruntă zona costieră românească. Câştigătorii au fost stabiliţi pe baza unor criterii bine definite, din juriu făcând parte Cătălin Anastase (fotograf), Bebe Pitei (fotograf), Mihaela Cândea (director executiv ONG Mare Nostrum) şi Alexandru Săvulescu. Pentru fiecare secţiune a concursului au fost acordate trei premii. Astfel, la categoria “Elemente de biodiversitate marină şi de poluare a ţărmului şi a apei” locul I a fost câştigat de Mihai Ana-Maria, locul II de Tudorache Voica, iar locul III de Taşu Ana-Maria. La secţiunea “Peisaje subacvatice” premiile I şi II i-au revenit Silviei Iordache, iar locul III a fost câştigat de Constantin Costa Benedic. Premiile constau în vouchere care pot fi folosite într-un magazin online de electronice şi electrocasnice, în valoare de 150, 100 şi 50 lei.

A doua provocare lansată de Mare Nostrum a fost Concursul Naţional de Articole de Blog care s-a aflat la prima ediţie. Competiţia s-a adresat tuturor celor interesaţi de protecţia mediului şi care, în postările lor, au dezbătut subiecte de mediu. Încadrarea tematicii în problematica de mediu, originalitatea subiectului şi potenţialul materialului de a schimba atitudini şi de a mobiliza terţi au fost criteriile pe baza cărora a fost stabilit marele câştigător. Din juriu au făcut parte Adrian Băncilă (jurnalist), Marius Ovidiu Călugăru (blogger – Blogatu.ro) şi Andreea Ionaşcu (coordonator proiecte ONG Mare Nostrum). Câştigătorului voucher–ului în valoare de 200 de lei este Alina Gherghelaş cu articolul intitulat “De ce suntem bio?”.

 “Aceste concursuri au devenit deja o tradiţie pentru Mare Nostrum. Ne bucură, de fiecare dată, entuziasmul, pasiunea şi implicarea de care dau dovadă participanţii. Suntem încântaţi de faptul că au răspuns afirmativ provocării noastre şi că oferă, prin demersurile lor, un exemplu de bună practică, în direcţia protejării biodiversităţii marine şi a zonei costiere româneşti. Îi aşteptăm pe câştigători, în perioada 14–18 noiembrie, la sediul nostru din Constanţa, pentru a-şi ridica diplomele şi premiile. Le mulţumim cu această ocazie atât participanţilor, cât şi partenerilor şi prietenilor noştri pentru faptul că ne-au fost alături. Şi sperăm că vor arăta acelaşi interes şi la celelalte ediţii ale Zilei Internaţionale a Mării Negre”, a declarat Mihaela Cândea, director executiv ONG Mare Nostrum.

Scopul principal al evenimentului „Ziua Internaţională a Mării Negre” este creşterea gradului de conştientizare a autorităţilor locale şi a cetăţenilor, cu privire la necesitatea imperativă a unui management durabil al zonei costiere româneşti.

Parteneri: Radio Constanţa, Constănţeanul.com, cotidianul Alb Negru, Agenţia de presă Infostar, Cotidianul E–reporter.ro, Fotografa.ro şi Observator de Constanţa, Blogatu.ro, Tomis Mall Constanţa