Macaralele turn in lume

Macaraua turn este un utilaj greu folosit, de regula, in industria constructiilor. Utilizarea acestui echipament in constructii este prezenta in special pentru ridicarea, coborarea si transportarea materialelor de dimensiuni mari. Utilitatea lui poate fi vazuta si in porturi sau in construirea cailor ferate. Acest echipament a fost denumit dupa o pasare cu gatul lung si cioc mare numita in engleza “crane” iar in alte limbi precum germana “Kran” si in franceza “grue”.

Istoria macaralei turn

Istoria macaralei turn incepe in 1908 cand a fost construita prima macara turn de catre Julius Wolff. Intrucat pe acea vreme, strazile din Europa erau foarte inguste, acest tip de macara a fost perfecta pentru a se potrivi acestora datorita inaltimii si a cabinei care se afla in partea de sus a utilajului. Utilizarea lui poate fi si in trei dimensiuni datorita unitatii de rotire. Cu astfel de avantaje, macaraua a castigat intr-un mod rapid notorietate astfel incat Wolff a vandut 10000 de unitati.

Macaraua turn in lume

Caracteristicile unei macarale turn de dimensiuni normale sunt urmatoarele: inaltimea maxima atinsa este de 265 ft (80 m), fara sprijin. Lungimea maxima a macaralei turn este de 230 ft (70 m) si puterea maxima de ridicare – 18 tone.

Pe langa aceste dimensiuni normale, a fost construita si cea mai mare macara turn din lume 4000 HC Liebherr 80. Acest gigant are inaltimea de 110 m (361 ft), distanta orizontala dintre pivot si carlig de 100 m (328 ft) iar capacitatea de ridicare de 80t.

Macaraua turn are urmatoarele componente: un turn (poate fi din otel), un brat, o contragreutate si o cabina de control. Cu toate aceste componente, exista mai multe tipuri de macarale:

Macaraua mobila – este un tip de macara care a fost conceputa special pentru lucrarile in spatiile urbane. Este fara carucior si poate fi ridicata sau coborata.

Macara autoridicatoare
– este o macara independenta de alte macarale intrucat se asambleaza singura si poate fi controlata cu o telecomanda. Acest tip de macara are un brat telescopic care permite schimbarea inaltimii cu usurinta.

Macara ciocan – Aceste macarale sunt asamblate si demontate pe santiere de catre o alta macara (una mobila) dar pot fi si autopropulsate. Este mai ieftina decat macaraua cu brat mobil.

Cele mai cunoscute brqnduri in materie de macarale turn si echipamente grele sunt, printre altii: Terex, Liebherr, Peiner, Jaso, FM Gru, Comansa, Comedil, Potain, Raimondi si Saez.