Lucruri de stiut despre motorul electric

Multe dintre motoarele electrice functioneaza pe baza fortelor electromagnetice care actioneaza asupra unui conductor parcurs de curentul electric, aflat in campul magnetic. Pe langa motoarele electrice, mai exista si cele piezoelectrice, dar si cele electrostatice construite pe baza fortei Coulomb.

Care sunt elementele constructive ale unui motor electric?

Motoare electrice

Motorul este construit din doua parti componente si anume rotorul si statorul. Statorul este cunoscut ca fiind partea fixa a motorului, el fiind in general partea exterioara a acestuia, incluzand bornele de alimentare, carcasa, infasurarea statorica si armura fermagnetica. Rotorul este partea mobila a motorului, el fiind plasat de obicei in interior. El este format dintr-o armatura rotorica si un ax, cu rol in a sustine infasurarea rotorica. Portiunea de aer dintre rotor si stator este numita intrefier, el permitand miscarea rotorului fata de stator. Grosimea interfierului este considerata a fi un indicator important al performantelor unui motor electric.

Motoarele electrice se pot clasifica in functie de doua lucruri, si anume, dupa tipul curentului electric ce le parcurge si in functie de numarul fazelor curentului. Motoarele electrice pot fi motoare cu curent continuu si motoare cu curent alternativ, de asemenea, ele mai pot fi monofazate sau polifazate, respectiv cu mai multe faze.

Cum functioneaza?

Modul de functionare al unui astfel de motor este destul de simplu de inteles. Curentul trece prin rotorul unui motor, fiind creat un camp magnetic, el avand rolul in generarea unei forte electromagnetice, iar acest lucru face ca rotorul sa se roteasca. Periile si placutele colectoare au acceasi actiune ca si in cazul generatorului, rotatia rotorului inducand o tensiune bobinajului rotorului. Pe masura ce motorul se roteste tot mai rapid, tensiunera rezultata este egala cu cea indusa. Viteza motorului va ramane constanta daca asupra motorului nu actioneaza nici o sarcina. Pe de alta parte, tensiunea va fi redusa si un curent mai mare va putea sa treaca prin rotor daca asupra rotorului se aplica o sarcina.

Trebuie folosite mecanisme speciale pentru a porni motoarele cu curent continuu, deoarece viteza rotatiei se ocupa de controlul trecerii curentului prin rotor. Pe masura ce motorul prinde viteza, rezistenta este redusa treptat, atat automat, cat si manual. Viteza va depinde de puterea campului magnetic care actioneaza asupra rotorului.

Produse de care aveti nevoie

Alegerea unui motor electric trebuie facuta in functie de nevoile pe care le aveti. O firma precum Ci.ro va va pune la dispozitie o gama larga de produse dintre care veti putea alege fara nici un fel de problema. Puteti sa va orientati catre niste motoare electrice cu doua puteri, ele fiind destinate diferitelor aplicatii. Motoarele cu putere dubla au avantajul ca sunt auto-ventilate, ele avand un rotor in colivie. Daca aveti nevoie de motoare electrice cu doua puteri si doua viteze sau chiar cu alte caracteristici, puteti apela cu incredere la firma Ci.ro, iar aceasta va va pune la dispozitie produsul pe care il doriti si de care veti fi foarte multumiti. Puteti apela cu incredere la o firma precum Ci.ro pentru ca va va oferi calitatea dorita.