Lansare Raport de monitorizare Transparenta institutionala a fondurilor europene in Romania

Astazi, 23 septembrie, Institutul Roman de Training si Asociatia Pro Democratia au lansat „Raportul de monitorizare privind aplicarea legilor transparentei de catre autoritatile si institutiile care gestioneaza fondurile europene post-aderare in Romania”. Proiectul „Transparenta institutionala a fondurilor europene in Romsnia” isi propune imbunatatirea transparentei institutiilor care gestioneaza fondurile europene post‑aderare in Romania, prin monitorizarea modului de aplicare a legilor accesului la informatii si transparentei decizionale si diseminarea bunelor practici de aplicare a acestora. In cadrul proiectului, IRT si APD au monitorizat 70 de institutii cu rol de autoritati de management si organisme intermediare, cautand sa identifice bunele practici de aplicare a legilor accesului la informatii si transparentei decizionale si care ar putea fi replicate in cadrul intregului sistem institutional.

Raportul de monitorizare contine informatii utile despre standardul legal privind aplicarea legilor transparentei, metoda de colectare si de interpretare a datelor obtinute in cadrul monitorizarii, sistemul institutional al gestionarii fondurilor europene in Romania si rezultatele monitorizarii realizate in cadrul proiectului. Rezultatele monitorizarii arata o situatie mediocra a transparentei fondurilor europene in Romania. Calitatea raspunsurilor primite nu este nici atat de proasta, incat sa ne duca cu gandul la management neperformant ori la ascunderea unor adevaruri, nici atat de buna pe cat ne-am fi dorit (daca nu chiar asteptat) dupa cel putin 5 ani de aplicare integrata a prevederilor din Legile 544/2001 privind accesul la informatii de interes public si 52/2003 privind transparenta decizionala in administratia publica. Exista mult loc de mai bine, dupa cum exista si multe resurse (mai ales informatii disponibile sub forma
de manuale de bune practici, colectii de studii de caz, rapoarte de monitorizare) pentru a imbunatati competentele functionarilor responsabili de aplicarea acestor legi ori pentru a constientiza conducatorii institutiilor despre necesitatea unei schimbari de atitudine.

Proiectul Transparenta institutionala a fondurilor europene in Romania este sprijinit de Uniunea Europeana in cadrul programului PHARE 2006, Societate Civila, componenta 2 – Democratie, protectia mediului, protectia consumatorului, dialog social, aspecte de gen si ocuparea fortei de munca.

Institutul Roman de Training (IRT) este o organizatie neguvernamentala, fondata in 2002, al carei scop este promovarea in Romania a educatiei pentru adulti. Activitatile IRT in domeniul fondurilor europene au constituit o prioritate pentru organizatie. Identificand nevoia de consolidare a capacitatii de absorbtie a fondurilor europene la nivelul institutiilor si organizatiilor din Romania, activitatea IRT in domeniu a constat atat in organizarea de cursuri de instruire cat si in formularea de rapoarte de evaluare a capacitatii de absorbtie a fondurilor europene.

Asociatia Pro Democratia (APD) este o organizatie neguvernamentala, non-profit si nepartizana, infiintata in anul 1990. Misiunea Asociatiei Pro Democratia este de a intari democratia la nivel national si international prin stimularea participarii civice.

Comunicatul in format oficial se poate gasi pe pagina de internet www.irt.ro.

Pentru informatii suplimentare va rugam sa ne contactati la:

Institutul Roman de Training

Adresa: Splaiul Unirii nr. 4, Bl. B3, Tronson II, Et. 1, Apt. 1, Sector 4, Bucuresti 040031

Tel./Fax: 021-3116855, 3116858

Persoana de contact:

Codru Vrabie, coordonator de proiect

E-mail: codru.vrabie@irt.ro

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE, contactati cfcu.phare@mfinante.ro.