Italienii din România şi românii din Italia s-au întâlnit la Roma

AsociaÅ£ia Italienilor din România – RO.AS.IT. ÅŸi AsociaÅ£ia ”Spirit Românesc” din Roma au organizat, în perioada 4 – 10 septembrie, pentru prima dată, o întâlnire faţă în faţă, între două colectivităţi, care s-au format în cele două state europene – comunitatea italiană din România ÅŸi comunitatea română din Italia – în cadrul proiectului ”Istoria care ne desparte, istoriile care ne unesc”.

Cu acest prilej, în incinta splendidei clădiri a ”Accademia di Romania” din Piazza Jose de San Martin, din vecinătatea Parcului Borghese din Roma, s-au desfăşurat manifestări cultural-artistice, care au urmărit să contribuie la promovarea ideii de continuitate şi ciclicitate a istoriei, cu referire la fenomenul migraţiei, punând alături două comunităţi cu destine asemănătoare: comunitatea istorică a italienilor din România, reprezentată de RO.AS.IT., şi comunitatea românilor din Italia, reprezentată de Asociaţia „Spirit Românesc” de la Roma.

Seria manifestărilor a fost deschisă cu o donaÅ£ie reciprocă de carte între RO.AS.IT. ÅŸi Accademia di Romania. S-a continuat cu vernisarea expoziÅ£iilor de pictură ÅŸi de icoane pe sticlă. Au expus artiÅŸti plastici, români de origine italiană, Angela TOMASELLI, Silvia Emanuela ALBU ÅŸi Mihaela Profiriu MATEESCU CULLURI, din partea AsociaÅ£iei Italienilor din România – RO.AS.IT., Maria GROSSU ÅŸi Roxana LUPU, reprezentanÅ£i ai artiÅŸtilor români din emigraÅ£ia recentă, membrii ai AsociaÅ£iei „Spirit Românesc”.

A urmat o masă rotundă moderată de deputatul Mircea GROSARU, preşedinte al RO.AS.IT. şi reprezentant al etnicilor italieni în Parlamentul României.

Printre invitaţi s-au numărat domnii Atilla MARKO, Secretar de Stat la Departamentul pentru Relaţii Interetnice, deputatul Iuseim IBRAM, reprezentantul minorităţii turce în Parlamentul României, directorul Accademiei di Romania din Roma, prof. Mihai BĂRBULESCU, precum şi Preşedintele UNIMPRESA-Romania, dl. Luca SERENA. Aceştia au subliniat în intervenţiile lor importanţa evenimentului organizat de RO.AS.IT.

După vizionarea filmului de scurt metraj ”Etnicii italieni din România: trecut şi prezent”, au luat cuvântul reprezentanţi ai comunităţii italiene din România. Reprezentanţii comunităţilor din Galaţi şi din comuna Greci-judeţul Tulcea au vorbit despre istoria prezenţei italienilor în aceste zone.

În continuare, dott. Antonio RICCI a vorbit despre românii din Peninsulă şi tendinţele evoluţiei în plan cultural a noii comunităţi de români din Italia

Dna prof. Doina PARON FLORIŞTEAN a făcut trecerea de la cuvânt la muzică, prezentând o inedită comunicare despre muzicieni italieni care au contribuit la progresul muzicii româneşti şi despre români care s-au remarcat în peisajul muzical italian. S-a subliniat faptul că muzica poate fi un liant în relaţiile dintre cele două popoare, român şi italian.

Un argument puternic în acest sens a fost prezenţa în spectacol a tenorului de talie internaţională Antonio FURNARI, italian stabilit în România. Acestuia i s-a adăugat recitalul tânărului interpret de origine italiană, Alex TOMASELLI, aflat într-o formă de excepţie.

Spectacolul, moderat de actorul Adrian PĂDURARU, a continuat cu dansuri populare tradiţionale româneşti şi italiene în interpretarea ansamblurilor ”Di nuovo insieme” şi „Dor călător”.

Momentele emoţionante ale proiectului vor fi detaliate în primul număr al ziarului RO.AS.IT. „Romulus şi Remus”, inaugurat cu ocazia acestui eveniment de către Victor Partan, precum şi în revista „Siamo di nuovo insieme” prin directorul revistei, prof. Gabriela TARABEGA, prezenţi la eveniment.

La această întâlnire de suflet au mai participat poeta mantelată Carmen Veronica STEICIUC şi parohul Bisericii „Sf. Gheorghe”, cea mai veche biserică din Suceava, preot Gheorghe HOSTIUC.

În final, după un recital de vioară susţinut de Liliana ŞTEFĂNESCU, maestrul Antonio FURNARI a revenit pe scenă pentru a cânta, împreună cu toţi participanţii, imnul RO.AS.IT., ”Frumoasă eşti, Italie !”.

Proiectul s-a desfăşurat sub egida Ministerului Afacerilor Externe al României şi a Ambasadei României la Roma, fiind finanţat de Guvernul României prin Departamentul de Relaţii Interetnice şi sprijinit de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, precum şi de Accademia di Romania de la Roma.