Istoria semnelor de carte

Cartile reprezinta poarta catre alte lumi, modalitatea cea mai simpla de ne deconecta de lumea cotidiana, de a alunga stresul si de ne relaxa dupa o zi infernala de munca. Orice cititor inrait de carti are in dotare un accesoriu nelipsit: un semn de carte. Unii le cumpara de oriunde, altii sunt adeptii semnelor de carte hand made. 

Unde au aparut semnele de carte?

In ceea ce priveste istoria semnelor de carte se pare ca aceasta dateaza odata cu aparitia si raspandirea cartilor. Mai exact, asa cum era de asteptat, semnele de carte handmade au parut in primulsecol din era noastra, acum aproximativ 2000 de ani. Se pare ca cel mai vechi semn de carte gasit si pastrat, exista din secolul 6 din era noastra si a fost realizat din pergament pe spate si piele cu motive ornamentale.

Materiale utilizate la realizarea semnelor de carte

In perioada Evului Mediu, in special intre secolele XIII si XV, mestesugarii priceputi confectionau semne de carte handmade care erau utilizate in manuscrisele si icunabulele existente in manastirile europene. Semnele de carte handmade erau confectionate din restul de materiale din piele utilizate pentru realizarea copertilor pentru carti. De asemenea confectionerii utilizau pentru semne de carte handmade pergament de diverse forme si culori. Intrucat in Evul mediu aceste accesorii pentru carti au fost utilizate in special in manastiri, unde calugarii alocau timp pretios mestesugului de orice fel, s-au descoperit semne de carte de diverse forma si marimi: semne de carte in forma de triunghiuri sau ovale care erau realizate astfel incat sa indice cititorului si pagina si coloana unde se oprise din citit. De asemenea cele mai simple semne de carte handmade sunt cele sub forma unui fir de ata simplu sau impletit cu fir de aur sau nu.

Totodata, in functie de rangul social avut, oamenii care citeau aveau semne de carte din cele mai excentrice. Spre exemplu, la muzeul regal din Brunei exista un semn de carte confectionat din fildes, care a fost realizat in India si care are sculptat pe el motive geometrice. Acest semn de carte dateaza din secolul al 16 – lea. Totodata pentru domnite, erau confectionate semne de carte handmade din panglica de matase de diverse culori si forme, dar nu mai late de 1 cm. Aceste semne de carte din matase dateaza din secolul XVIII si XIX si erau lipite de partea de sus a cotorului cartii si erau atat de lungi cat sa iasa in afara marginilor inferioare ale cartii citite.

Odata cu inceputul anilor 1860 – 1870 cand in epoca victoriana, doamnele cu rang social inalt isi puneau fiicele sa invete tainele broderiei, au aparut si semnele de carte care au aveau motive brodate. Aceste tipuri de semne de carte handmade erau realizate din material textil, pe care erau brodate diverse forme geometrice, motive floarale si alaturi de ele se cosea si o mica felicitare. Semnele de carte erau daruite numai persoanelor apropiate si prietenilor intimi. Tot in aceasta perioada au inceputsa fie utilizate si masinile de cusut, iar semnele de carte erau confectionate mult mai usor.