Invitatie – Expozitie personala de pictura Lucia Calinescu, Galeriile UAP, luni 14 noiembrie ora 18.00

Avem placerea de a va invita la expozitia personala de pictura a artistei tirgumuresene Lucia Calinescu, organizata cu ocazia implinirii a 35 de ani de activitate artistica.
Vernisajul va avea loc luni, 14 noiembrie de la ora 18.00 la Galeriile UAP Tirgu-Mures (Palatul Culturii).
Expozitia va fi deschisa de istoricul de arta Cora Fodor.

” Rar mi-a fost dat să-ntâlnesc un aÅŸa de pronunÅ£at ÅŸi unanim entuziasm vis-a–vis de apariÅ£iile în spaÅ£iile publice ale unei picturi zămislite cu tensiune eruptivă în intimitatea sever claustrată a unui atelier provincial. FăptaÅŸa acestor impresionante descătuşări de frenezii dionisiace este târgu-mureÅŸeana Lucia Călinescu, temperament neliniÅŸtit ÅŸi proteic, revărsându-se prin tempestuoase împăstări pe suprafeÅ£e ample, cu finalitate monumentală. Åži-a asumat riscul de a nu fi pe placul iubitorilor de comode, pulsaÅ£ii dulceag –intimiste, vizând propulsarea în vâltoarea unor tumultoase zbateri ale unei umanităţi descumpănite, dur confruntată cu asprimile unui climat ostil. Pe fundalul unor întunecimi, tipice unor nopÅ£i tragice, siluete gigantice se insinuează grav ÅŸi exploziv, ca victime ale unor necruţătoare damnări. Strigătul lor deprimat se vrea un gest eliberator din chingile opresive ale întunericului. SenzaÅ£ia unei zbateri febrile echivalează cu voinÅ£a evaziunii din spasmele răului devorator, căutându-se lumina izbăvitoare. Ea se întrezăreÅŸte în depărtări, săgetând spaÅ£iul cu ardenÅ£ele unei pure solarităţi. DescătuÅŸarea devine posibilă în relaÅ£ie cu un efort conÅŸtientizat, promovat constant ÅŸi imperativ. Un profund val de elevată moralitate se desprinde din freamătul unor vitale revărsări de abundenÅ£e cromatice, ferm păstrate în planul unei originale ÅŸi exigente plasticizări. Vigoarea intonaÅ£iei neo-expresioniste nu cedează improvizaÅ£iei ÅŸi hazardului. Dimpotrivă. Un remarcabil simÅ£ al acordului ÅŸi ritmului simfonic supune logicii expresive frenezia gestului.” Negoiţă Lăptoiu, 2001

“Expozitia retrospectiva itinerantă – 35 de ani de activitate artistica” este un proiect proiect realizat prin co-finanÈ›area Consiliului JudeÈ›ean MureÈ™ prin programul de finanÅ£are nerambursabilă din bugetul Consiliului JudeÅ£ean MureÅŸ a programelor, proiectelor ÅŸi acÅ£iunilor culturale pe anul 2011.

Va asteptam!