București, 20 iunie 2016
INVITAÈšIE – ConferinÈ›a de închidere a proiectului „Centrul InternaÈ›ional de Cercetare È™i EducaÈ›ie în Tehnologii Creative – CINETicâ€
În prezența ministrului educației naționale și cercetării științifice, prof. univ. dr. Adrian Curaj, marți, 21 iunie 2016, ora 11.00, la „Centrul Internațional de Cercetare și Educație în Tehnologii Creative – CINETic†din str. Tudor Arghezi nr 2B, sector 1, București, va avea loc conferința de închidere a proiectului cu același nume, proiect derulat de Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică “I.L. Caragiale†București (UNATC).
La eveniment au confirmat prezența și reprezentanți ai instituției finanțatoare Organismul Intermediar – Cercetare pentru Programul Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice.
Conferința de închidere a proiectului va fi dedicată prezentării oportunităților de cercetare și dezvoltare pe care această finanțare le-a adus UNATC și creării unui spațiu al dialogului privind direcțiile de cercetare ce se pot realiza în cadrul CINETic. În acest sens din partea UNATC vor susține alocuțiuni : conf. univ. dr. Nicolae Mandea, rectorul UNATC, prof. univ. dr. Adrian Titieni, asistent univ. drd. Alexandru Berceanu, director al centrului CINETic.
Conferința oferă totodată oportunitatea de a vizita cele șase laboratoare și a vedea demonstrații cu aparatura achiziționată prin proiect.
Inființarea CINETic în cadrul UNATC IL Caragiale are rolul de a aduce cercetarea românească în domeniul audio-vizualului și al artelor performative la standardul de lucru internațional prin dezvoltarea de expertiză și prin achiziția de echipamente. Folosind tradiția și experiența UNATC, prin Centrul Internațional CINETic, Universitatea va deveni un participant activ la dezvoltarea cercetării din România în domeniile interacțiunii digitale, animației digitale, al realității virtuale și augmentate.
CINETic reprezintă primul centru internațional specializat din România în studiul interacțiunii digitale, fiind totodată primul centru multidisciplinar cu caracter de unicitate de pe teritoriul țării noastre care va avea ca scop dezvoltarea de programe la intersecția dintre artă și tehnologie. Interacțiunea dintre om și sisteme computerizate de realitate virtuală și augmentată reprezintă un domeniu major în cercetarea internațională, fiind un element cheie în dezvoltarea tehnologică, precum și în dezvoltarea economică. Echipamentele achiziționate prin proiect deschid noi linii de cercetare și inovație precum controlul mișcării, captarea mișcării în regim 3D, stereoscopie sau animație stop motion, precum și dezvoltarea de proiecte de cercetare în domeniul digital la nivelul dezvoltării tehnologice internaționale.
Investiția în echipamente destinate cercetării în cadrul proiectului este de peste 3 milioane de euro, prin proiect fiind achiziționat și sediul CINETic din strada Tudor Arghezi 3B, o clădire cu suprafața de 1800 mp destinați cercetării.
Reprezentanții instituțiilor statului, din mediul de cercetare, universitar, din societatea civilă, reprezentanții industriilor creative în mod deosebit din mediul digital, precum și reprezentanții media interesați de subiect sunt invitați să ia parte la eveniment.
Informații suport
Proiectul a fost cofinanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, în baza contractului de finanţare încheiat cu Ministerul Educației Naționale în calitate de Organism Intermediar (OI), în numele și pentru Ministerul Fondurilor Europene în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operațional Sectorial “Creșterea Competitivității Economice†(POS CCE).
Valoarea totală a proiectului a fost de 39.546.495 lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă 35.000.000 lei, aproximativ 8 milioane de euro suma fiind asigurată din Fondul European de Dezvoltare Regională și din Bugetul Național.
Prin proiect a fost înființat Centrul Internațional de Cercetare și Educație în Tehnologii Inovativ – Creative – CINETic, cu 6 laboratoare dotate cu 10 linii complexe de echipamente de cercetare științifică și 10 tehnologii inovativ – creative de vârf în domeniul audiovizualului:
- Laborator de Tehnici Digitale Creative în Cinematografie;
- Laborator de Interacțiune Digitală Sunet Lumină;
- Laborator de Animație Digitală;
- Laborator Design Decor Virtual și Realitate Augmentată;
- Laborator de Interacțiune Digitală;
- Laborator de Dezvoltare Cognitivă și Psihologie Aplicată prin Experiențe Imersive
Pentru înființarea și funcționarea Centrului CINETic au fost create 12 locuri de muncă în domeniul cercetării.
Vă rugăm să confirmați participarea la numărul de telefon 0726 230 376 sau pe e-mail la adresa unatc.cinetic@gmail.com, persoana de contact Ioana Călin, responsabil comunicare