Invatamant de calitate si taxe de scolarizare scazute? Franta demonstreaza ca se poate!

Situata pe locul 3 ca tara de primire a studentilor straini (cu 12% din numarul total de studenti), Franta este prima tara de primire a studentilor romani, 4009 fiind inscrisi in anul universitar 2009-2010, si prima tara partenera a universitatilor romane, cu peste 600 de acorduri incheiate.

In Franta, studentii romani se bucura de aceleasi privilegii ca si studentii francezi: conditiile de admitere, diplomele acordate si taxele de scolarizare sunt identice indiferent de nationalitatea studentilor! Mai mult, in prima destinatie turistica din Europa studentii au acces la ajutoare pentru locuinta, asigurare medicala, restaurante universitare si reduceri la transport si la evenimentele culturale sau sportive.

De retinut ca taxele anuale de studiu la universitatile publice din Franta sunt printre cele mai scazute din lume: 171€ pentru studii de licenta, 230€ pentru master, 350€ pentru doctorat si 550€ la scolile de inginerie (anul universitar 2009-2010). Acest lucru este posibil deoarece statul francez subventioneaza anual intre 8.000€ si 14.000€ din costul real al studiilor pentru fiecare student in parte, garantand totodata calitatea invatamantului si a diplomelor acordate.

Pol al inovatiilor stiintifice si tehnologice de prim plan, Franta a inregistrat numeroase performante in diverse domenii: stiinte spatiale, transporturi, electronica, telecomunicatii, chimie, biotehnologie, matematica, medicina.

Recenta infiintare a Polilor de Cercetare si Invatamant Superior (PRES) – care reunesc universitati, institute si laboratoare la nivel regional, reprezentand astfel o noua modalitate de a favoriza schimbul de informatii si cooperarea dintre invatamantul superior si cercetare – consolideaza pozitia Frantei de a-si mentine performantele la nivel international. In prezent exista in Franta 15 grupuri PRES, iar alte doua sunt in formare.

Invatamantul superior francez este centrat pe unificarea scolilor doctorale, pe programe comune de stagii de practica si pe cercetare, favorizand specializarea studentilor si insertia profesionala imediat dupa absolvire sau chiar din ultimul an de studiu.

Un alt atu pentru studentii care aleg sa studieze in Franta il constituie multiplele posibilitati de finantare care le stau la indemana. In 2009, Guvernul francez a atribuit studentilor romani peste o suta de burse de specializare in Franta, iar 51% dintre ei erau inscrisi la studii masterale.

Prin Serviciul de Cooperare si de Actiune Culturala al Ambasadei Frantei in Romania, Ministerul Francez al Afacerilor Externe si Europene ofera trei programe de burse: Master 2 (10 luni, 767 €/luna), Doctorat in cotutela (12 luni neconsecutive) si COPERNIC (pentru economisti, juristi si ingineri care au deja o diploma si o prima experienta profesionala). Bursele de excelenta Eiffel, pentru un Master sau Doctorat in inginerie, economie si gestiune sau drept si stiinte politice, sunt gestionate de catre Organismul Egide (www.egide.asso.fr).

Doctoranzii au acces la finantari specifice din partea Ministerului Francez al Educatiei nationale, al Invatamantului superior si al Cercetarii, prin conventiile industriale de formare prin cercetare CIFRE (echivalente cu un salariu minim brut de 23.484 €/an), prin contracte doctorale cu durata de 3 ani (1650-2000€/luna brut), sau prin ajutoare pentru mobilitate, in cazul unei cotutele (4500 – 5100 €). Studentii romani isi mai pot depune candidatura si la bursele Agentiei Universitare a Francofoniei sau la bursele colectivitatilor teritoriale si ale regiunilor Ile-de-France, Rhone-Alpes, Languedoc-Roussillon, Alsace, Bourgogne.

In perioada 13-18 martie 2010 studentii romani interesati de studiile de licenta, master sau doctorat in Franta vor avea ocazia sa discute personal cu reprezentanti ai institutiilor franceze de invatamant superior in cadrul Targului International de Universitati RIUF 2010. Acesta se va desfasura intre orele 10 si 18, pe 13 si 14 martie la Sala Palatului din Bucuresti, pe 16 martie la Hotel Timisoara din Timisoara, si pe 18 martie la Hotel Unirea din Iasi.

Delegatia franceza va fi reprezentata de 15 institutii, printre care universitati publice, scoli de management, scoli de inginerie, scoli de arta si grupuri de institutii precum si Agentia CampusFrance si Ambasada Frantei in Romania. In deschiderea evenimentului va fi prezent Excelenta Sa domnul Henri Paul, Ambasadorul Frantei in Romania.