Invata sa traiesti din nou! Proiect finantat din fonduri europene adresat consumatorilor de droguri

In data de 30 iunie a.c. s-a lansat campania de informare si constientizare “Invata sa traiesti din nou!” in cadrul proiectului“”Consolidarea capacitatii functionale din domeniul serviciilor integrate oferite dependentilor si fostilor dependenti de droguri pentru integrare pe piata muncii prin actiuni de dezvoltare a instrumentelor si metode de lucru inovatoare si realizarea de programe de formare”, co-finantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 ” Investeste in oameni!”.

Acest proiect este implementat de Universitatea din Bucuresti in parteneriat cu Asociatia Promovarea Dreptului la Sanatate (implicate in oferirea de expertiza in domeniul asistentei sociale si consilierii pentru adictii), Siveco Romania (implicate in realizarea platformei online de formare profesionala pentru grupul tinta) si Go Business Solutions (implicata in managementul intregului process de formare la care participa grupul tinta).

Proiectul are ca obiective oferirea de consiliere medicala si psihosociala pentru persoanele dependente de droguri dar si realizarea de consiliere pentru integrarea pe piata muncii a fostilor depedenti de droguri. Proiectul vizeaza ca, pana in luna septembrie 2012, sa ofere consiliere specializata pentru peste 1200 de persoane dependente de droguri si sa ofere formare profesionala pentru 400 dintre acestia.

“ Statul roman face inca prea putin pentru a dependentii de droguri, face prea putin chiar si pentru a preveni cresterea consumului de droguri in Romania. In aceasta situatie, un grup din ce mai numeros de oameni – si vorbim deja de mii de persoane care traiesc deja aceasta drama – nu au parte de nici un fel de sprijin nici in consiliere si tratamentul adictiei de droguri si, la fel de grav, nu exista sprijin nici pentru integrarea in piata muncii a celor care au fost consumatori de droguri. Proiectul nostru isi propune exact acest lucru: sa ofere o noua sansa pentru 1200 de personae dependente de droguri din Romania” a declarant Dl. Prof. Univ. Dr. Pavel ABRAHAM, managerul acestui proiect.

Proiectul finantat din fonduri europene vizeaza in special o categorie sociala supuse unei excluziuni sociale critice: este vorba de consumatorii sau fostii consumatori de droguri care ies din sistemul penitenciar si care incearca sa se reintegreze pe piata muncii.

“Ne propunem astfel sa ne adresam prin acest proiect consumatorilor de droguri care se afla in cea mai grea situatie: dependenti de droguri, fosti detinuti, unii dintre ei romi, care, la eliberare, sunt incapabili sa invinga respingerea cu care se confrunta din partea societatii si, in acelasi timp, sa isi invinga propria dependenta de droguri.Acest proiect face eforturi pentru a le oferi acestor oameni, uneori chiar din penitenciar, chiar inainte de eliberare, consiliere, suportul unor centre de incluziune regionale, cursuri de formare gratuita astfel incat macar o parte din ei, la eliberare, sa aiba o sansa la o noua viata” a declarat subcomisar Florica Bordei de la Direcția Reintegrare Socială, din cadrul Administratiei Nationale a Penitenciarelor.

Campania de informare si constientizare care se va derula in cadrul acestui proiect este construita in jurul sloganului  “Un nou inceput, o noua sansa!” si vizeaza promovarea ideii ca dependentii de droguri si, cu atat mai mult, cei care au ajuns si in penitenciar – mare parte chiar din cauza consumului de droguri – merita o sansa de reintegrare in societate.

Campania se va derula pe toate canalele media – TV, internet, radio si presa scrisa – si va dura pana la sfarsitul lunii septembrie 2011.

“Ne bucuram ca persoanele implicate in realizarea proiectului, care ne-au oferit incredere si ne-au ajutat inca de la bun inceput sa intelegem ce trebuie să transmitem prin această campanie, au acceptat propunerea noastra creative si ca au crezut  in impactul nu numai vizual, cat si expresiv al campaniei”, susţine Mirela Secan, coordonatorul echipei Highlight Media, realizatorii conceptului si campaniei si productiei spoturilor TV si radio.

Mai multe detalii despre proiect se pot regasi pe site-ul www.integrare-toxicomani.ro.

Spotul video se poate vizualiza la http://www.youtube.com/watch?v=fQtE7T3_UGo