Informatii complete despre alergologie si cand trebuie sa mergi la un consult alergologic

Informatii generale despre alergologie

Alergologia este specialitatea medicala care se ocupa in mod direct cu studierea, diagnosticarea si tratarea bolilor alergice, care includ tulburari de imunoreglare, dar si imunodeficiente.

Fiecare sistem imunitar reactioneaza in mod diferit la contactul cu multitudinea de substante, produsi chimici sau biologici chiar daca acel contact se realizeaza pe cale aeriana, digestiva sau cutanata.

Mucegaiul, polenul, acarienii, dar si alte substante diverse care in mod normal sunt inofensive pentru multe persoane sunt novice, deoarece le pot provoca reactii alergice. Bolile de alergologie au devenit destul de dese in ulimii ani.

Un studiu destul de recent arata ca in anul 2015, cam 20% din populatia mondiala sufera de boli de alergologie, in special adolescentii si copiii. Din aceasta cauza, este important ca orice persoana sa se prezinte la un cabinet de alergologie cand prezinta anumite simptome despre care vom discuta ulterior.

Cele mai des intalnite substante care provoaca reactii de alergologie sunt urmatoarele

Aproximativ 90% dintre alergii sunt provocate urmatoarele alimente: lapte de vaca, oua, grau, soia, arahide si peste. In mod evident, si factorii din mediu sau alte produse chimice sunt raspunzatoare in mod direct pentru provocarea unor boli de acest gen. Printre acestea, cele mai importante sunt medicamentele, produsele cosmetice, praful si parul de animale.

Daca prezentati urmatoarele reactii trebuie sa mergeti la un cabinet de alergologie pentru un consult

In cazul in care observati prezenta unui simpton dintre cele de mai jos este important sa mergeti cat mai repede la un cabinet de alergologie pentru un consult de specialitate. In general, cele mai des inaltine alergii sunt cele respiratorii, dintre care mentionat cel mai des intalnite simptome:

  • Mancarime de nas
  • Stranut des
  • Nas infundat
  • Rinoree apoasa

Medicii specialisti in alergologie afirma ca aceste tipuri de alergii pot aparea fie zilnic, fie doar sezonier in functie interactiunea si prezenta alergenului respectiv.

 

cabinet alergologie

Alergiile digestive sunt mai periculoase decat cele respiratorii

Dupa cum spuneam mai sus, exista si alimente care provoaca alergii, aparitia acestora facandu-se imediat dupa ingerarea alimentului respectiv care contine alergenul care provoaca aceasta alergie.

Este important de stiut ca alergiile digestive sunt din pacate mult mai agresive si periculoase decat cele respiratorii, deoarece acestea se manifesta mult mai agresiv prezentand urmatoarele simptome: greata, diaree, varsaturi. Cele mai des intalnite alimente care provoaca aceste alergii sunt urmatoarele: laptele de vaca, ouale, alunele, arahidele si soia.

Tratarea acestor probleme se realizeaza intr-un cabinet de alergologie cu ajutorul unui medic specialist

Pentru ca aceste probleme sa fie diagnosticate si tratate la timp este indicat sa va prezentati la o consult de alergologie la timp. Un diagnostic corect este foarte important, deoarece medicul specialist poate sa aleaga medicamentatia care trebuie pentru a trata alergia respectiva. In general, in cadrul unui consult de alergologie se va realiza un test cutanat.