Indexul European de Diabet 2014, dezvaluit recent, plaseaza Romania pe locul 27 din cele 30 de tari evaluate in ceea ce priveste capacitatea de gestionarea a situatiei pacientilor cu diabet, numarul de medici diabetologi raportat la numarul de bolnavi si accesul la medicamente si metode noi de tratament.
Indexul European de Diabet este un studiu comparativ paneuropean al carui scop final este identificarea problemelor cu care se confrunta sistemele medicale din tarile analizate pentru a putea preveni, respectiv trata eficient diabetul zaharat.
Una dintre problemele majore cu care se confrunta Romania din aceasta perspectiva este numarul redus de medici diabetologi, care se vad nevoiti sa isi trateze pacientii selectiv – cu alte cuvinte, se ocupa mai intai de cei cu mai multe probleme si complicatii, ingrijirea celor care abia au fost diagnosticati cu diabet fiind plasata pe loc secund.
Insa, avertizeaza dr. Beatriz Cebolla, directorul Indexului European de Diabet, aceasta abordare nu este altceva decat un cerc vicios: medicii care nu au oferit ingrijirea corespunzatoare pacientilor recent diagnosticati cu diabet in cativa ani se vor confruta cu problema tratarii acestora care, in absenta gestionarii adecvate a bolii, au parte acum de complicatii.
In alta ordine de idei, la finele lunii august, dr. Alin Stirban este primul roman caruia i-a fost inmanat premiul de cercetare Fritz-Worwag de care beneficiaza doar medicii diabetologi cu contributii stiintifice notabile in “utilizarea preventiva si terapeutica a biofactorilor in cazul complicatiilor provocate de diabet”.
Dr. Alin Stirban este director de Endocrinologie si Complicatii Diabetice la Institutul pentru Cercetare Metabolica Profil din Neuss. Premiul acordat este in valoare de 10.000 de euro si i-a fost oferit ca recompensa a muncii asidue, alaturi de alti colegi medici bacaoani, in vederea gestionarii eficiente a neuropatiei diabetice, cu precadere, dar si a altor complicatii provocate de aceast boala cronica.
Cercetarile dr. Alin Stirban s-au centrat pe biofactorul benfotiamina, forma liposolubila a vitaminei B1.