Incheiere proiect Transparenta institutionala a fondurilor europene in Romania

Astazi, 23 septembrie, Institutul Roman de Training si Asociatia Pro Democratia au incheiat activitatile din cadrul proiectului „Transparenta institutionala a fondurilor europene in Romania”. Proiectul si-a propus imbunatatirea transparentei institutiilor care gestioneaza fondurile europene post‑aderare in Romania, prin monitorizarea modului de aplicare a legilor accesului la informatii si transparentei decizionale si diseminarea bunelor practici de aplicare a acestora. In cadrul proiectului, IRT si APD au monitorizat 70 de institutii cu rol de autoritati de management si organisme intermediare, cautand sa identifice bunele practici de aplicare a legilor accesului la informatii si transparentei decizionale si care ar putea fi replicate in cadrul intregului sistem institutional.

Monitorizarea institutiilor responsabile de programarea, coordonarea, gestionarea si evaluarea fondurilor europene post-aderare s-a realizat in urma unei cercetari cu privire la zonele vulnerabile si/sau informatiile sensibile, astfel incat colectarea datelor necesare sa oglindeasca realitatile institutionale, cat mai fidel. Din analiza datelor colectate, echipa de proiect a extras rezultatele cele mai relevante si a publicat un „Raport de monitorizare”, respectiv un „Raport de bune practici”. Recomandarile elaborate pe baza studiilor de caz
si a bunelor practici identificate au fost dezbatute cu reprezentantii institutiilor monitorizate, in cadrul unei conferinte care a avut drept scop analiza utilitatii, aplicabilitatii si replicabilitatii recomandarilor. Toate informatiile despre activitatile si rezultatele proiectului sunt disponibile pe website-ul dedicat acestui proiect, http://informatii.europene.ro/.

Proiectul Transparenta institutionala a fondurilor europene in Romania este sprijinit de Uniunea Europeana in cadrul programului PHARE 2006, Societate Civila, componenta 2 – Democratie, protectia mediului, protectia consumatorului, dialog social, aspecte de gen si ocuparea fortei de munca .

Institutul Roman de Training (IRT) este o organizatie neguvernamentala, fondata in 2002, al carei scop este promovarea in Romania a educatiei pentru adulti. Activitatile IRT in domeniul fondurilor europene au constituit o prioritate pentru organizatie. Identificand nevoia de consolidare a capacitatii de absorbtie a fondurilor europene la nivelul institutiilor si organizatiilor din Romania, activitatea IRT in domeniu a constat atat in organizarea de cursuri de instruire cat si in formularea de rapoarte de evaluare a capacitatii de absorbtie a fondurilor europene.

Asociatia Pro Democratia (APD) este o organizatie neguvernamentala, non-profit si nepartizana, infiintata in anul 1990. Misiunea Asociatiei Pro Democratia este de a intari democratia la nivel national si international prin stimularea participarii civice.

Comunicatul in format oficial se poate gasi pe pagina de internet www.irt.ro.

Pentru informatii suplimentare va rugam sa ne contactati la:

Institutul Roman de Training

Adresa: Splaiul Unirii nr. 4, Bl. B3, Tronson II, Et. 1, Apt. 1, Sector 4, Bucuresti 040031

Tel./Fax: 021-3116855, 3116858

Persoana de contact:

Codru Vrabie, coordonator de proiect

E-mail: codru.vrabie@irt.ro

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE, contactati cfcu.phare@mfinante.ro.