In OUG NR. 50 din 2010, privind contractele de credit pentru consumatori, publicata in M.O AL ROMANIEI, PARTEA I, Nr. 389/11.VI.2010, au fost introduse clauze cu privire la folosirea procedurilor de mediere, atat de catre institutiile de credit cat si de catre consumatori.
Astfel, ordonanta in cauza, care va intra in vigoare le data de 21.06.2010, da posibilitatea creditorului cat si debitorului sa isi rezolve problemele litigioase prin folosirea cailor alternative, extrajudiciare, respectiv prin mediere, fara a lua dreptul consumatorului de a sesiza instanta ori ANPC.
In acest sens:
Art. 85. (1) In vederea asigurarii respectarii dispozitiilor prezentei ordonante de urgenta de catre creditori si de catre intermediarii de credit, consumatorii pot sa sesizeze Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor.
(2) Pentru solutionarea pe cale amiabila a eventualelor dispute si fara a se aduce atingere dreptului consumatorilor de a initia actiuni in justitie impotriva creditorilor si a intermediarilor de credit care au incalcat dispozitiile prezentei ordonante de urgenta ori dreptului acestora de a sesiza Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, consumatorii pot apela la mecanisme extrajudiciare de reclamatie si despagubire pentru consumatori, potrivit prevederilor Legii nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare.
Disputele dintre banci si clienti aparute cu ocazia inregistrarii restantelor nu vor mai fi rezolvate, pe viitor, tot de banci, ci in instante sau prin mediere.
Un prim pas a fost facut prin aparitia Uniunii Mediatorilor Bancari la finele anului trecut.
Folosirea procedurii de mediere implica multe avantaje. In primul rand, fata de un proces, costurile sunt mult mai mici si timpul de solutionare a cazului este redus considerabil.
Un proces poate dura ani de zile si clientul nici nu stie daca castiga sau pierde pe cand folosind medierea isi poate rezolva problema la prima sedinta de mediere.
Procesul de mediere nu este public, clientul se bucura de confidentialitate, neutralitate si respect din partea mediatorului, fiind lasat sa isi spuna toate parerile si ideile, urmand sa decida in consecinta.
In instanta, clientul nu va raspunde decat la intrebarile judecatorului iar daca propune o proba aceasta ii este luata in calcul doar daca vrea judecatorul.
In cazul medierii, partile sunt pe picior de egalitate
Apelarea la un mediator membru al Uniunii Mediatorilor Bancari, este in folosul tuturor partilor fie el debitor sau creditor si presupune costuri mai mici.
Onorariul mediatorului, membru al Uniunii Mediatorilor Bancari, nu va depasi 5 -10% din costurile pe care le presupune un proces, unde sunt incluse taxele de timbru judiciar, onorariul expertilor, avocatilor si/sau executorilor.
Uniunea Mediatorilor Bancari prin membri sai, mediatori autorizati ofera servicii de mediere a urmatoarelor tipuri de conflicte intervenite intre banca si clienti:
– Dobanzi calculate gresit;
– Marirea nejustificata a dobanzilor “fixe” pe perioada derularii intregului contract;
– Comisioane nejustificate;
– Erori in procesarea tranzactiilor cu carduri;
– Erori in procesarea tranzactiilor efectuate de clienti prin online banking;
– Informatii incomplete sau neclare;
– Operatiuni neautorizate in conturi;
– Fraude bancare;
– Inregistrari nejustificate ca rau platnic in cadrul Centralei Riscurilor Bancare si Biroul de Credit;
– Introducerea in contractele de credit a unor clauze abuzive;
– Necomunicarea majorarii ratei dobanzii;
– Modificarea clauzelor conventiei fara consultarea si acordul partilor contractante si neconsemnarea prin act aditional”semnat de ambele parti;
– Prelucrarea cu intarziere a ordinelor de plata care aduc prejudicii clientilor;
– Neplata cu rea credinta de catre clientii debitori a datoriilor banesti ori de alta natura, catre banca creditoare;
– Plata repetata cu intarziere de catre clientii debitori peste data scadenta a datoriei;
– Restabilirea situatiei anterioare declansarii procedurii insolventei de catre clientii debitori;
– Refuzul platii nejusustificate din partea clientilor debitori bancii creditoare a dobanzilor si penalitatilor calculate legal;
– Amenintarea, insultarea, calomnierea sau lovirea de catre clientii debitori a angajatilor bancilor creditoare;
– Denigrarea bancilor in mass media de catre clienti;
– Depunerea de reclamatii nejustificate la ANPC si BNR in detrimentul bancilor.
Un lucru imbucurator pentru restantieri este ca, medierea poate fi folosita si in faza executarilor silite.
Nimic nu impiedica partile sa incheie un acord de mediere si ulterior unei proceduri judiciare, adica in faza de executare silita a unei hotarari judecatoresti.
Aceasta mediere se bazeaza pe principiul disponibilitatii partilor care caracterizeaza procesul civil si care este aplicabil inclusiv in faza de executare silita.
Uniunea Mediatorilor Bancari
Bucuresti, B-dul Chisinau Nr.8,Sectorul 2
Tel/Fax: 0216281218
Mobil:m 0745515542 / 0744750036
mediatorbancar@yahoo.com
http://www.mediatorbancar.ro