În ultimii 10 ani, segmentul sistemelor de măsură pentru petrol și gaze a înregistrat creșteri constante

În ciuda creșterilor dramatice ale prețurilor pentru combustibil și gaz natural înregistrate în decursul ultimilor zece ani, piața a creat oportunități de dezvoltare pentru un segment reprezentat de producătorii și furnizorii de echipamente și sisteme de măsură destinate companiilor de petrol și gaze din România. Urmărind extinderea rețelelor de distribuție, aceste companii apelează la furnizorii de sisteme necesare procesării, transportului, depozitării de petrol și gaze. Potențialul este și mai mare, având în vedere vechimea instalațiilor și durata de viață depășită a mai multor componente ale sistemului de transport; conductele de gaze aflate pe circa 5.000 de kilometri din cei 11.000 de kilometri sunt uzate tehnic.
Mai mult de jumătate dintre depozitele subterane de gaz natural din È›ară sunt monitorizate cu ajutorul staÈ›iilor fiscale de măsură produse de compania românească Syscom18, unul dintre principalii furnizori de soluÈ›ii industriale integrate pentru sectorul petrolului È™i gazelor È™i lider naÈ›ional în automatizări industriale È™i sisteme de măsură. Cantitatea de gaze naturale înmagazinată pentru iarna 2011 – 2012 este de aproximativ trei miliarde metri cubi, 63% din totalul cantității provenind din producÈ›ia internă.
„În ultimii 8-10 ani, numărul comenzilor noi pentru stații de măsură a gazului natural a crescut constant. De exemplu, pentru lucrările de modernizare a stațiilor fiscale de măsură a gazelor naturale de pe tranzitul 1 dinspre Ucraina către Bulgaria aparținând Transgaz, noi am pus în funcțiune încă din 2008 sisteme de măsurare verificate din punct de vedere metrologic. Conducta de gaze Giurgiu-Ruse este alt proiect important, cu finalizare în 2012. Proiectul de interconectare Bulgaria – România vizează diversificarea surselor de gaze naturale. Totodată, vor fi construite și două stații de măsurare a gazelor naturale, SMG Giurgiu și SMG Ruse, iar Syscom18 va realiza, instala și pune în funcțiune sistemul de măsurare – contorizare pentru stația de la Giurgiu.”, declară Ion Andronache, președintele Syscom 18.
Aplicațiile tipice în privința sistemelor de măsură includ echipamente de control completate cu diverse tipuri de contoare de gaze, aparate, dipozitive, instalații, precum și cu accesorii destinate transmiterii de date, reunite pentru efectuarea unor măsurări și prelucrări de informații. “Pachetele computerizate de raportare a datelor variază de la calculatoare de debit până la sisteme complete de supervizare prezentând funcții grafice de control și posibilitatea comunicării cu alte sisteme. Pe scurt, stațiile măsoară cu acuratețe gazul natural în timpul fazelor de injecție și extracție.”, explică Ion Andronache.
Creșterea pieței de sisteme de măsură a fost generată, pe de alta parte, și printr-o lege adoptată încă de acum șase ani, prin care în România a devenit obligatorie instalarea de sisteme fiscale de măsură pentru toate produsele petroliere, în rezervoarele de petrol. Această situaţie a reprezentat o nouă oportunitate pentru furnizorii de echipamente de măsură și control. „Odată cu aplicarea acestei legi, am putut deveni, începând cu acei ani, cel mai mare producător de astfel de sisteme din România, instalând mai mult de 200 de skid-uri pentru toate tipurile de produse petroliere, atât în Romania, cât şi în Iran, Kazahstan, Libia, Iordania. Am achiziţionat, totodată, o hală de producţie şi am înfiinţat un laborator de metrologie, astfel încât toate testele şi verificările echipamentelor să fie făcute intern, de către echipa noastră de specialişti.”, a adăugat Ion Andronache.
În prezent, valoarea pieței românești de automatizări, cuprinzând și sistemele de măsură, se ridică la 300-400 milioane de euro.