IN 29 IUNIE 2010 LA BUCURESTI, A AVUT LOC PRIMA CONFERINTA DE PROMOVARE A MEDIERII IN DOMENIUL BANCAR ORGANIZATA DE CATRE REPREZENTANTII BANCILOR

In 29 iunie 2010 a fost organizata la Bucuresti o prima conferinta de promovare a medierii, organizata de Institutul Bancar Roman (IBR) si Asociatia Romana a Bancilor (ARB), intitulata 2010 – Aplicarea medierii in relatia cu sistemul bancar.

Discutiile din cadrul conferintei au constituit un prilej deosebit pentru a aduce clarificari conceptuale si/sau a identifica nevoia de dialog pe diferite teme de interes, atat pentru organizatori, cat si pentru mediatorii prezenti in sala, membrii ai Uniunii Mediatorilor Bancari sau nu.

Conferinta a fost deschisa de dl. Petru Rares, Presedinte executiv – Director general al IBR, care a prezentat contextul in care se desfăşoară conferinţa, respectiv criza economica globala, cresterea numarului de reclamatii din partea clientilor institutiilor de credit bancare si necesitatea clarificarii rolului medierii in acest domeniu in vederea aplicarii OUG 50/2010 privind contractele de credit de consum, recent adoptata de guvern, in aplicarea Directivei 2008/48/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 23 aprilie 2008 privind contractele de credit pentru consumatori si de abrogare a Directivei 87/102/CEE a Consiliului care trebuia realizata pana la data de 11 iunie 2010.

La aceeasi concluzie a ajuns si Asociatia Romana a Bancilor (ARB), care prin Secretarul general dl. Radu Negrea, a avut insa opinii critice cu privire la capacitatea mediatorilor de a face fata problemelor specifice domeniului bancar, fara o anumita specializare si a spus ca a avut pana acum discutii sterile cu conducerea Consiliului de mediere, de la care asteapta sa inteleaga ca bancile au dreptul sa aleaga si ele ce mediatori accepta nefiind numai dreptul clientilor.

A invocat si secretul bancar dar acest aspect a fost lamurit intrucat mediatorul este obligat la randul sau sa pastreze confidentialitatea si raspunde pentru asta potrivit legii.

Domnia sa a mai aratat ca bancile sunt interesate sa pastreze clientii si ca folosirea procedurilor de medierea in rezolvarea litigiilor intervenite intre banci si clientii acestora este in atentia ARB.

Dna Gabriela Tudor, Director general adjunct al IBR, care a fost si moderatorul primului palier al conferintei, a subliniat necesitatea clarificarilor prin dialog constructiv si necesitatea adaptarii standardului ocupational al mediatorului, vechi de 10 ani, la cerintele actuale europene, axate in special pe competente, nu pe cunostinte, iar evaluarea mediatorului trebuie facuta dupa alte standarde de certificare a competentelor, in centre de evaluare acreditate.

Dl. Ianfred Silberstein, director al Directiei Juridice din BNR si presedinte al ACJSFB, a salutat organizarea evenimentului si intelegerea rolului medierii din partea BNR, punand si domnia sa accentul pe necesitatea dialogului, bunei credinte, increderii si profesionalismului in relatia banci-mediatori.

Prezenti la conferinta,in calitate de speakeri, d-na Ana Birchall, din cadrul casei de avocatura Biris Goran, avocat si practician in insolventa cu experienta americana, Cosmin Vasile avocat la C.A. Zamfirescu, Racoti & Predoiu, firme care au si sponsorizat conferinta,domniile lor au facut o buna propaganda medierii, au aratat necesitatea specializarii mediatorilor pentru domeniile mai complexe, altfel mediatorii vor fi eliminati de catre avocati si alti specialisti, au adus in discutie unele deficiente ale reglementarilor din legea medierii si motivele de retinere din partea unor avocati, bancheri si oameni de afaceri de a solicita sau sa recomande medierea clientilor acestora, ca sunt necesare clarificari ale mediatorilor iar acestea sa incerce sa vorbeasca pe o singura voce si sa isi consolideze corpul profesional, sa se tina si sa se invoce tot timpul statistic situatia medierilor ca factor de convingere, sa se depuna eforturi mai mari din partea Consiliului de mediere pentru promovarea medierii, despre sustinerea unor spete pretabile la mediere ca procedura prealabila obligatorie, colaborare etc.

Reprezentantul Uniunii Mediatorilor Bancari la conferinta, dl.Vicepresedinte Asofronie Constantin, a informat participantii despre demersurile si discutiile purtate pana in prezent cu ARB, CM, BNR, IBR, MJLC si ANPC pe tema mediatorului bancar, a multumit organizatorilor ca prin aceasta conferinta au raspuns cererii repetate a UMB de dialog intre aceste parti si organizarea unui curs de mediator bancar, a multumit unor participanti pentru pozitiile corecte, oneste, documentate si utile prezentate, a aratat faptul ca unii mediatori s-au saturat sa bata pasul pe loc ani de zile cu povestile frumoase pentru incepatori elaborate de unii membrii ai Consiliului de mediere, ca este necesara dupa formarea initiala trecerea la pregatirea continua prin perfectionare profesionala a mediatorilor, generala si obligatorie ca in cadrul tuturor profesiilor liberale, dar si la specializarea mediatorilor, voluntara si individuala, pe domenii recunoscute de Consiliul de mediere, cursuri adecvate urmate de acei mediatori care nu stapanesc anumite domenii de activitate.

Reprezentantul UMB a mai solicitat urmarea altor pasi concreti: negocierea si semnarea unui protocol de colaborare ARB/IBR/UMB/CM, continuarea intalnirilor de lucru si de la acelasi nivel, promovarea publica a modului de a plicarea a OUG 50/2010, prevederea de catre banci a clauzei de mediere in contractele cu clientii, emiterea unei circulare de catre ARB catre banci despre acceptarea medierii si alegerea mediatorilor, a sustinut separarea institutiei mediatorului de cea a Ombudsmanului, institutie publica cu rol jurisdictional, care cerceteaza reclamatii, emite decizii si aplica dupa caz chiar sanctiuni pentru banci, colaborarea la imbunatatirea cadrului legislativ etc.

Tot cu acest prilej, Institutul Bancar Roman prin reprezentantii sai, a anuntat disponibilitatea de a organiza cursuri de scurta durata (2 – 3 zile) de introducere in specificul financiar – bancar (termeni generali uzitati de sistem, mod de organizare si operare generala a bancilor, cadru legal, etc.).

Cursurile sunt deschise oricarei persoane interesate, mediator autorizat si sunt autorizate CNFPA ca si cursuri de specializare a mediatorilor, conform OG 129/2000.

Ca un prim pas in acest sens, in perioada 01 – 03. 07.2010, mediatorii autorizati, membrii ai Uniunii mediatorilor Bancari si alti mediatori, incep pregatirile de specializare, pe aplicarea medierii in domeniul bancar, organizate de IBR, in sistem rezidential.

Putem considera ca Uniunea Mediatorilor Bancari a fost co-organizatorul neoficial al acestui extrem de folositor eveniment pentru specialistii din sistemul financiar-bancar, mai ales in aceste momente de modificari si reajustari profunde, pe toate planurile, ale activitatii financiare si economice generate de criza economica, dar si pentru mediatori, pentru ca de 6 luni UMB de una singura face eforturi de a deschide piata financiar-bancara pentru mediere.

Spunem aceasta pentru ca, desi de 5 ani medierea reprezinta o modalitate alternativa de solutionare a conflictelor reglementata prin legea nr. 192/2006, Consiliul de mediere (CM) in afara de a autoriza peste 1300 de mediatori nu a facut nimic in sensul ca medierea sa fie promovata in sistemul bancar.

Pe acest fond si cel al inmultirii masive a conflictelor intre banci si clientii acestora, în luna noiembrie 2009, un grup de mediatori satui de acest staus-quo neproductiv, au identificat cererea pietii si au fondat UMB, ca asociatie profesionala a mediatorilor autorizati specializati in solutionarea conflictelor din domeniile financiar-bancar, fiscal, al leasing-ului si al asigurarilor, fiind prima asociatie profesionala constituita potrivit articolului 24 din Legea 192/2006, modificata prin legea nr. 370/2009, care are un domeniu clar de specializare, fata de celelalte asociatii ale mediatorilor care au un caracter general.

Conferinta s-a bucurat de prezenta a peste 120 de persoane, atat din mediul financiar – bancar, cat si mediatori.

Toti cei prezenti si-au manifesta intentia de a continua dialogul, pentru a gasi astfel cea mai buna cale de promovare a medierii in mediul financiar – bancar si a pregati publicul larg cu privire la recurgerea la mediere.

Comunicatul se adreseaza tuturor canalelor media

Uniunea Mediatorilor Bancari
Bucuresti, B-dul Chisinau Nr.8,Sectorul 2
Tel/Fax: 0216281218
Mobil:m 0745515542 / 0744750036
www.mediatorbancar.ro